Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Напоследък се случиха сериозни безобразия, общото между които е, че авторите им ги извършват в името на Бойко Борисов:

1) Член на ВСС, говорейки като част от група свои колеги, изпрати есемес до премиера, в който го увери, че заедно с тях работи в негова полза. Лозан Панов уж искал да привика премиера, но те успешно му се противопоставили. В името на Бойко Борисов. Куриозът тук беше, че самият патрон препрати този есемес на председателя на ВКС, след което той стана достояние и на публиката;

2) Медийните инкарнации на Делян Пеевски и присъдружните им „независими“ сайтове надминаха себе си в изливането на политическа и всякаква друга помия върху Радан Кънев, Лозан Панов, Кристиан Таков, Христо Иванов и Протестна мрежа. „Целите“ са подбрани по един единствен признак - те са опоненти и критици на политиката на Бойко Борисов. В атаките срещу тях бяха достигнати нови висоти на медийна простащина – не само за света, но дори и за България. И всичко това отново в името на Борисов и за благото на Борисов;

3) Яне Янев – в качеството си на официален съветник на премиера и неофициален шут в неговата свита – изигра срамна телевизионна сценка, в която напук на всякаква логика и граматика обясняваше, че той е източник на есемеса от ВСС, че първоизточникът пък бил от администрацията на съвета и други подобни нелепици. И отново в името на Бойко Борисов, и за неговото благо;

4) За капак самият ВСС назначи член, добил известност като „човек на Борисов“, за свой говорител, като на пожар уволни предходната говорителка. Конкретната ѝ вина в случая - че е заявила готовност да разкрие есемесите си за разлика от мнозинството от колегите си. И цялата тази срамна сценка отново в и около името на Борисов.

Странно е, че премиерът се ядоса най-вече от последното и го окачестви като поредния „заговор“ срещу него и стабилността на държавата. По отношение на първите три безобразия не сме чули за подобна негативна фейсбук реакция, нито за гневни констатации за злоупотреба с неговото име. 

И тук е същината на проблема: имат ли право въпросните извършители на безобразия да действат „в името на Бойко Борисов“, ако той не се е разграничил ясно и категорично от тях?

Отговорът е „да“ – имат такова право и могат да си го ползват със здраве. Ако с поведението си Борисов е създал у тях легитимни очаквания, че те са част от неговата свита, че имат общи (политически или икономически) интереси, че се подкрепят един друг – те вече са придобили право да действат в негово име.

Да вземем г-н Делян Пеевски, например. Борисов никога не е казал лоша дума за него, не е осъдил по никакъв начин безобразията на медиите му и техния монопол (сред вестниците поне), играл е в присъдружните му тенис турнири, гласувал е с ГЕРБ в парламента за оневиняването на успешния млад мъж от аферата КТБ, наблюдавал е благосклонно „осветляването“ на собствеността му...

Списъкът може да бъде продължен почти до безкрай, но в него трябва да се включи най-важното - не толкова скритото партньорство между ГЕРБ и ДПС, което даде най-видимите си плодове при размиването на конституционните поправки и при сегашното крепене на кабинета в един аморфен парламент. Когато всичко това е налице, г-н Пеевски е прав да се смята за важна част от свитата на Борисов. Всъщност той спокойно може да се изживява като министър на Борисовата пропаганда и да действа като такъв в името на патрона си.

В същата ситуация е и Яне Янев. Той също никога не е бил уволняван като съветник или разжалван като шут – напротив, неговите услуги се ползват охотно в критични моменти. Дори когато е искал сам да уволнява Борисов (в скеч, достоен за Монти Пайтън). 
И, за съжаление, групата във ВСС, действаща в името на премиера, също се е сдобила с легитимни очаквания, че тя е неговият де факто съдебен министър. В крайна сметка Борисов направи всичко възможно капка да не капне върху техните глави.

Реформите не трябваше да закачат мандата на ВСС или пък правомощията на прокуратурата.

Всички идеи на този кръг бяха реализирани и при конституционната поправка (с малки изключения). Уж преди година и половина Борисов се гневеше, че въпросните господа „трябва да си ходят“, а постепенно гневът му утихна и той заигра по тяхната свирка. Заради тази свирка (както и заради съдружието с Пеевски и ДПС) беше жертван и Христо Иванов.

Изводът е, че когато си позволил на хора да се смятат за част от свитата ти – кой като шут, кой като министър на пропагандата – трябва да поемеш и ти отговорност за техните безобразия. Те са станали „твоите хора“ и не случайно действат в твое име.

Най-трагичното, обаче, е, че когато една свита се разпищоли, става неясно, кой точно е патронът и кой е клиентът, кой е кралят, и кой е шутът. Ситуацията в страната е както в песента „Забрави шутът ранга свой“. Забрави и започна сам да управлява. 
Разбира се, в името на Бойко Борисов.

* Анализът е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете ТУК.

Ключови думи

Коментари

Boiko

Bla, bla, bla

8

Проблемът е не че Тиквоний не поема отговорност, а че никой не му я търси.

Радев

Мале, това същия Смислов ли е?

Nabljudatel

Samo kato si pomislya, che edin den i Cvetan Vasilev moje da zapochne s razkritiya na dalaverite, koito e zabarkal s vsichki Borisovci i Doganovci,med mi kape na dushata.......Ne e kasno..........vse oshte.

Хохохо

Чакай да видиш Местанчо като почне да пее хахаха

Чакайте и двамцата да паднат на коча мъдите, че да се наядете.

Документи Смилов, документи и доказателства!!! Иначе се присъединяваш към огромната армия празнодумци!

Кви документи бълнуваш бе?

Много са и са навсякъде. Бая отговорност ще е тази.

Георгиев

Точно обратното, скандалът го направи Лозан Панов, а групичката около него го продължава в името на Лозан Панов. Какво му пречеше да напише обратно смс на премиера: Няма такова нещо, някой Ви подвежда? Вместо това той показа на медиите полученото от премиера. Защо?

Хахахаха

Като видя мнение съдържащо "премиера" и "Бойко Борисов" вече ми е ясно че е виц.

Някой някъде беше писла,че колкото и да перете на вожда оцапаните гащи, те винаги ще миришат...

Явно не си разбрал изобщо за какво става дума.

илко

Щото си прост и дори не можеш да разбереш, кое е грешното в случая. Глупак!

dobroutro

Смилов е пропуснал и ТРОЛОВЕТЕ в името на Бойко.

Раличка

Подкрепям с две ръце написаното от г-н Георгиев! Тъкмо смятах да аргументирам пълната несъстоятелност на тезите на Смилов една по една, а Георгиев с един замах е умножил по нула всичките му напъни за пореден път да обслужи Костов, Прокопиев и целият мафиотски кръг около тях! Браво на г-н Георгиев! Адмирации!!!

Смешна палата

Барцелона, Барцелона, госпойце Раличка.

кака Цона

Смилов е от групата на губещите. Време беше, а и свободни места за прислужници няма!

Свако Недялко

Сопол ПИКан не усмърдявай форума с помията на Прасето.

Прогнози

След година Бойко ще е: 1) футболист 2) затворник 3) пенсионер 4) в неизвестност. Залагайте :)

Раличка

ПРЕМИЕР. А Раданчо ще е на предишната си длъжност - разсилен в адвокатска кантора.

дебелян пеевский

"Да вземем г-н Делян Пеевски, например. Борисов никога не е казал лоша дума за него, не е осъдил по никакъв начин безобразията на медиите му и техния монопол" -- не разбирам що десните се афектирате толкова от тая работа, Борисов просто следва съветите на вашия кумир Костов.

Агентурник, спри да пиеш водка, пак обърка Костов с Доган и Путин.

Юрист

"Ако с поведението си Борисов е създал у тях легитимни очаквания" - Смилов какъв е по образование? Зъботехник като Семерджиев? Знае ли "авторът" какво означава думата "легитимен"? За него и необразованите индивиди, които пишат тук - легитимна, легитимно, мн. легитимни, прил. 1. Който е законен, узаконен. Легитимна власт. Легитимни средства. 2. Който е избран по съответния законен начин, с мнозинство от гласове. Легитимен председател на партия. Легитимна комисия. Ясно се вижда, че не съществува вариант, при който нечие поведение може да легитимира (узакони) каквото и да било. Най-малко пък очаквания. Когато някой, поради обикновена неграмотност или с манипулативна цел, започне да бяга от конкретиката и да използва подобни абсурдни изрази, значи се опитва да прикрие истината. В случая Смилов се опитва да изсмуче от пръстите си някакъв повод да набута Борисов навсякъде, където е възможно, задължително в негативен контекст. Типични похвати на комунистическата пропаганда.

философ

бъркаш понятията. Легитимно не е равно на ЛЕГАЛНО. Легитимно е специфичен политически термин. Легитимно е нещо, за което имаш право. Правото ти го дава - логиката на живота, обичая, държавните и межд. писани и неписани правила. Например легитимно е лидерът на Спечелилата избори партия да сформира правителство. Законът никъде не посочва кой да бъде излъчен, но се приема, че легитимно право има Лидерът. Заместниците му нямат легитимно право да искат да направят правителство(макар че е законно). Царят например също имаше легитимно право да претендира за управлението - дава му го НЕЗАКОННИЯ Референдум за премахване на монархията. С други думи тук легитимното право произтича от незаконно властническо действие.

ЛОЗАН ПАНОВ Е ЕДИН ОТ СМЕЛИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ.ДЕ ДА ИМАШЕ ОЩЕ ТАКИВА СМЕЛЧАЦИ КАТО НЕГО.ТАКИВА ХОРА ЩЕ ИЗБАВЯТ БЪЛГАРИЯ ОТ МАФИОТСКИТЕ УПРАВЛЕНИЯ ОТ 26 ГОДИНИ НАСАМ.НО ТОВА ЛЕСНО НЯМА ДА СТАНЕ.ТРЯБВА ДА ГО ПОДДЪРЖАМЕ МОРАЛНО И ДРУГИ КАТО НЕГО

Раличка

Наистина е много смел! Самата аз понякога изпитвам силно желание да съм толкова смела и по цял ден вися като глупачка пред някоя телевизия, и моля всеки, който влиза и излиза - ама моля ви се, елате ми снимайте съобщенията в телефона, ей така, съвсем безкористно ви давам да ги снимате - имам от фризьорката, от мъжа ми, дори от шефа имам няколко, когато заплашително ме пита защо не съм на работа. Това е само когато вися пред някоя телевизия, за да ми снимат ес-ем-ес-ите, иначе съм много примерна служителка, наистина. Ама нали и на мен понякога ми се приисква да съм така смела, като г-н Панов! Той е истински герой за нас, обикновените хора! Моля ви, ако някой успее да намери журналист, който е съгласен да ми снима телефона и да ме накара да се почувствам поне за ден толкова смела, колкото г-н Панов, да ми се обади. Благодаря ви предварително!

Хахаа

Юрист, Узунов, ти ли си? Нещо правото не то е сила. Я питай чичо Гугъл за "легитимни очаквания", ако не си наясно.

Лозан Смилов

Побъркани хора: Смилов хулеше Панов като кандидат за ВКС, а сега? Костов и Радан никога не са критикували Путин; Бойко никога не е казвал лоша дума към никого, никога не е имал свита клеветнико, даже се раздели с приятелката си заради държавността; Демокрацията се регламентира с решения взимани с мнозинство, а Лозан иска само неговото да е;

ти си - ал. матросов на амбразурата на ДОТа!

Раличка

Г-н Панов наистина е много смел! Самата аз понякога изпитвам силно желание да съм толкова смела и по цял ден вися като глупачка пред някоя телевизия, и моля всеки, който влиза и излиза - ама моля ви се, елате ми снимайте съобщенията в телефона, ей така, съвсем безкористно ви давам да ги снимате - имам от фризьорката, от мъжа ми, дори от шефа имам няколко, когато заплашително ме пита защо не съм на работа. Това е само когато вися пред някоя телевизия, за да ми снимат ес-ем-ес-ите, иначе съм много примерна служителка, наистина. Ама нали и на мен понякога ми се приисква да съм така смела, като г-н Панов! Той е истински герой за нас, обикновените хора! Моля ви, ако някой успее да намери журналист, който е съгласен да ми снима телефона и да ме накара да се почувствам поне за ден толкова смела, колкото г-н Панов, да ми се обади. Благодаря ви предварително!

Цецо

Раличка, стига с тая биричка. Наказана си, ще пратя аватара да те опраска.

ес-ем-ес- ес-ем-ес

След година Бойко ще е: 1) футболист 2) затворник 3) пенсионер 4) в неизвестност. Залагайте :)

Хахаа

5) Автор на "Моята борба в кривия Ми Космос"

socialen

Що за Държава може да е това нашето, след като най-големият неграмотник е "премиерче", а следващият по неграмотност индивид (Цветанов) му е вице. Бананова Република на n-та степен!

ozzy

Социальний, за това "+".

socialen

Смилов, сметката на неолибералите ви излезе крива! Върнахте неграмотния Борисов във властта и оправдахте ефективно осъдения на 2 инстанции Цветанов, за да контролирате двата неграмотни индивида, които, обаче, не искат да ви слушат. Глупаво, нали!

ozzy

Социальний, за това "-".

Коко

Страхотен текст!

Редактор

И какво "страхотно" намерихте в тази възрядка словесна помия, ще ни обясните ли по-подробно?

Ева Попова

Гн Смилов, прав сте, на позорният стълб Борисов. Той е виновен за световните катаклизми, за изгонването на Адам и Ева от рая, за упадъка на Римската империя, за убйството на Цезар, та до снешни дни, за Фукошима и за цунамито. Толкова сте обективен, че да ви връчим медал за независим журналист. Нека Ви напомня аз какво мисля за трудният безкраен преход.След фалита на управлениети на БКП , Жан Виденов, премиер на България беше от единствената дясна партия СДС Иван Костов, Пълен мандат, пълен комфорт, Президнт от СДС, Парламент от СДС Като премиер, Костов можеше да направи най необходимата реформа за страната , като внесе в парламента проект за Закон за лустрация Не посмя, защото ДСщеше да му изнесе кирливите ризи, и го дескредитира. Представяте ли си как щеше да изглежда България днес, нямаше да имаме нужда от партия на реформатори, а щеше да е реформирана , Ако не беше приватизирал тоес, подарил крупните предприятия на елита на БКП по един долар, да подари Нефтохим на руснаците, нямаше да сме зависими от Кремъл.Ето кой е главният виновник за сегашното ни положение , и най вероятно омразнит Ви Борисов щепе да е Премиер, Сега очаквам Радан да ликвидира Р.Б. тъй като хората го припознаха като дясна партия Командира назначи Радан Кънев, за да ликвидира и той дясна партия. ДЕРЗАЙТЕ сМИЛОВ .

Личи си , че си Ева, мозъка ти е от Адамово ребро.Много се излагаш, но сме свикнали на глупаци и лъжци.

Петър

Мястото Ви е на магистралата.

Къде го чукаш, къде се пука

За разграбването на КТБ е виновен... за бламираната реформа в правосъдието е виновен...за нагласените търгове също

socialen

Борисов вкара България в тежка икономическа депресия в периода август 2009-февруари 2013 година. Вместо да се занимават със съществените неща, Борисов, Цветанов и адвокатчетата от преименувалото се СДС се занимават и баламосват Народа с глупости.

:)

Ех Смилов, колкото и да се стараете да представяте политиката с лични имена, няма да ви се получи, поне у нас. Политиката са принципи и правила, а не личности. Личностите са политика в Путинландия. Ако ви харесва, свободни сте да се изнесете.

:)

Крадливко гербаджийски си ти, убого и сакато откъм идеи творение на ленинизма.

Много добра статия, маскарите си личат.

Редактор

И какво "много добро" намерихте в тази възрядка словесна помия, ще ни обясните ли по-подробно?

долре

добре, добре - Социален е доста в час с нещата! Подозирах аз, че ЦРУ и КГБ играят заедно. Евалла така се прави. Мислех си тия дни, че всъщност, КГБ ще излезят прави, че с българите може да се оправя само Москва. Тогава много бързо умните и красивите ще бъдат лансирани в предни позиции, а крадливата паплач около Борисов натикана в ъгъла(защото Кремъл не си поплюва, както правят САЩ). Нещата неудържимо вървят към този сценарий, виждам че ЦРУ са готови да развеят белия байряк в България.

Диагностик

Наследствен идиот? Или симпатизант на ДСБ? Не че има особена разлика...

ozzy

"...г-н Пеевски е прав да се смята за важна част от свитата на Борисов. Всъщност той спокойно може да се изживява като министър на Борисовата пропаганда и да действа като такъв в името на патрона си." "аватарчо" и развеселените му измекяри на издръжка и отчет при Нереза на Доган. Разкрити сте измекяри нискочели, затова сте наскачали.

Гаргамел

Фози, изрина ли кочината, цигане сополиво, че пак седна на компа на кака ти Ленче?

РАДАН:Днес, кварталната лаФка не отвори. Тъжна купчина шарени "вестници" събира влага върху празен фризер. Така е. "Бизнес", създаден с кражба и за кражба, с политическо влияние за политическо влияние, не е жизнеспособен. Империята Доган/Пеевски ще рухне, както рухна Мултигруп, както КТБ. И пак се сещам за студената зима на '97 и нашето наивно "Не искам аз да съм отдолу / за да не падне върху мен". И така - половин живот...

Моника

А КТБ не беше ли банката, в която Костов, Радан и партията ДСБ държеше парите си? Не беше ли банката, която им отпусна необезпечен кредит?

Развеселен

Смилов не е избиран никъде и за никакъв, че да предевява претенции как управлява генерал Борисов и с какви хора. Ако е на въпрос, Яне го е критикувал много по-остро.

Хахахахаха

Остават 5 дни до европейското опраскване от големите шефове. Тик-так-тик-так...

Любопитна

До сега сме получили над 20 доклада, все негативни. Някой "опраскан" в резултат на тях? Не разбирам на какво се надявате, наистина...

Развеселен

аз очаквам балансиран и по-скоро положителен доклад

дебелян пеевский

"Някой "опраскан" в резултат на тях? Не разбирам на какво се надявате, наистина..." -- "опраскването" или не не зависи от доклада, а от разпределението на гласовете в ЕП. Имаш мнозинство, опраскваш. Имаш малцинство, опраскват те. Корупцията на Герб бие Станишев и Орешарски в земята, но на власт е люксембургския мафиот Юнкер и за Рапоня има намаление, доколкото той осигурява гласове за Юнкер в ЕП. Проста работа, така се управляват провинциите още от римско време.

Avatar

А някакви доказателства за 'Корупцията на Герб бие Станишев и Орешарски в земята"? или трябва да ти повЕрваме, оть' си мноу компетентен?

Георгиев

Соня Найденова е от квотата на ГЕРБ. Смени я интригантската клика на Панов и сие. В останалото Смилов като вярно куче повтаря рефрените на Кристиян Таков. Смешни сте, бе! Колкото и да лаете, Борисов няма да ви обърне внимание.

да бе

Георгиев, не се правете на ударен!

Гец

Цялата герберска гмеж стои зад Цацаров.Нормално, нали искат да запазят статуквото, че то чудно хубаво и много ги устройва.Боко все още е чист като сълза.

Аха

Ясно, пак ще ръчкате мутрата да се откъсва от нормалната си орбита. Няма да ви се получи и тоя път. Работа пердута.

Алмирал

Тоя пусти Борисов! Такива като Смилов ден и нощ си мечтаят да го хванат за ... дръжката!!

Що,

ти май си го хващал.Как е?

аферист

Не беше ли Боко човека дето рече „С ДПС може да се работи но ако се разделят с Пеевски.“? Не претендирам, че цитирам точно и дословно но съм сигурен, че изказване в този дух има и хора претендиращи да са „политически наблюдатели“ трябва да повече уважават публиката, щото не всички помнят от „от вчера до преди малко“.

Калинчо

Давай Бойку пак шъ ги мачками нъ избурити!!!

Пешо Джумаята

Гербери,защо изпуснахте мозъка на партията бе? И трите гъски от Джумаята ви напуснаха.Обрали сте ги!

Калинчо

Аве шматки кви сте вий да убиждате Бойко ве кавали. Кой ва знай кви сте залупени даскаля дет по цял ден нямат работа и дращити из нета само за някви стинки ве. НИЕ сме гръбнакъ на таз държава ве ние дет имаме сериозни бизнеси. Аз давам хляб на 10-15 човека и кат има пуръчки от овщината стават и до 30-40 даже. Праим всичко - боядисваме катерушкити редим плочки чистим шахти пръскаме за кумарити всичко праим. И кмета вика "брао мумчета вий напраихти гръдъ ни еврупейски". И хората ми са доволни ве даже на коледа ги водя на банкет в механата, два бона съм пръснал там те знаят че съм строг и дори мога да бия кат закъсняят, ама съм също и добър и справедлив. Чак прекаляят веднъж дадох на заем на едно момче а то ме излъга ахмака дължал ги на машинките че трябваше да му ги удържам от заплатата и да го набия да му дойде акъла. Така го отървах от хазарта поече не е искал кинти. Вий тва можети ли го ве киртаци. Кой ва знай кви сте панелни мишки ве. Таквиз кат мен ва хранят ве келеши.

Смислено от Смилов

За гласувалите за ГЕРБ, а защо не и за бесепарите - разберете, гласувате ли за своите, получавате Пеевски (Доган). Какво ли трябва да се направи, та да се проумее това. Хаирлия да ви е тази стабилност - то и блатото е "стабилно" по принцип.

Калинчо

И ко? Завиждаш ли ве хейтар такъв. Ко му е лошото на пеевски ве. Само мрънкате ве и тва е щот немойте се опрайте в живота ве ей глей у цяла европа са упраят ве щот знаят как са прай бизнес вий не мойти щот сте заухави даскалчета докторчета инженерчета и тем подобни мухъли.

Къде е обективността?

Ама как може да пишете по такъв начин - изливало се помия по Радан, Христо Иванов и останалите паляч*вци от ДСБ. Такива коментари, които УЖ изкарват ДСБ жертва са повече от ж*лки. Още помним как един от РБ каза, че през цялото време сте храчили преди парламентарните избори сте храчили по ГЕРБ, за да се набутате във властта. Мислехме, че там ще е слабото звено, а то се оказа, че е ДСБ, които тука биват подкрепяни за шизофренните си изяви - хем в опозиция срещу кабинета, хем с министър, който е част от ДСБ. Че Деб*лото пр*се Пеевски е изм*кяр и изкупува държавата е ясно, но да се хвалят ж*лки изпълнения на Радан и компания е не по-малко отвратително...

Калинчо

Радан пърдан не стаа ве той е пендел ве даживей герп ве бухалииииии

Аугостин

Браво!Все по ясно е ,че Борисов кльопна в кочината.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.