Четвъртък. Обедно време. Висшият съдебен съвет (ВСС) провежда свое заседание, на което приема доклада на Етичната комисия по т.нар. скандал „Яневагейт“. Ден по-рано оглавената от Ясен Тодоров комисия установи, че няма данни за нарушения на етичния кодекс на магистратите.

Около 12:14 часа:

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пита колегите си дали са викали за изясняване премиера Бойко Борисов, който се споменава в разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова като човек, от когото нещо зависи в съдебната система.

"Той може да дойде, може да не дойде. Аз не бих дошъл. Но направихте ли поне опит да го поканите?"

Следващата реплика на Лозан Панов е:

“Не мога да не ви кажа и още нещо. От номера, който аз имам на Борисов, току-що получих SMS", казва Панов.

Показва телефона си на главния прокурор Сотир Цацаров, по-късно го показва и на журналистите.

Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki. Ne go priehme.”

Съобщението е получено в 12:14 ч.

Около 13:00 часа:

Новината вече е в повечето онлайн медии. Заглавията варират от описателното „Лозан Панов показа SMS от Бойко Борисов“ до оценъчни като „Къртица във ВСС“, „Доносник във ВСС“ и т.н.

Малко след 13 часа:

Сметната палата изпраща съобщение до медиите, че на сайта си е качила имотните декларации на нововстъпили в длъжност кметове.

Около 14:00 часа:

Премиерът Бойко Борисов пристига извънредно в сградата на Висшия съдебен съвет и сяда до правосъдния министър Екатерина Захариева.

14:01 часа:

Сайтът на Канал 3, който е собственост на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски, публикува заглавие:

„Лозан Панов забърка Бойко Борисов в sms-гейт!"

14:16 часа

Сайтът Пик, който Делян Пеевски предпочита, за да прави изявления чрез него, публикува заглавие:

„Лозан Панов падна на нивото на Николета Лозанова. Той не е съдия №1, а интригант №1. И е спорно дали е мъж".

14:20 часа:

Повечето медии тиражират емоционалните думи на премиера Бойко Борисов срещу Лозан Панов:

„Никого не съм посочил досега за политическо изказване, но изказването ви е политическо. Критикувате ме за моята работа, за решенията на парламентарната група. Откъде накъде вие ще ми давате акъл?"

Следва кратко затишие. В това време съобщението до Сметната палата вече е предизвикало интерес.

17:22 часа:

Блиц: "Скандалният Лозан Панов - милионер в имоти! Има цели 6 апартамента в София, парцели и магазини. Опозореният шеф на ВКС зарязал семейството си и пръскал пачки по куп жени".

(Само три часа по-рано бе спорно дали е мъж – б.р.).

17:31 часа:

"УРАГАН В ПИК! Блъсков разпиля съдия №1 за аферата с SMS-а до Борисов! Главният редактор на "Труд": Интригата е била предварително планирана! Държат Лозан Панов на конец. Готвят се нови провокации".

17:43 часа:

Bnews (създаден от Николай Бареков и също част от наследството на КТБ): Кой друг се фука с 6 апартамента? Лозан Панов притежава десетки скъпи имоти!

17:56 часа:

Пик: „Скандалният шеф на ВКС Лозан Панов къта имоти за над 1 млн. лева (документи)“

17:56 часа:

Vsekiden (също свързан с Пеевски): „Лозан Панов с 6 апартамента в София".

Важна подробност:

Декларацията с имотите на Лозан Панов е на сайта на Сметната палата от почти година. „Разкритието“ за шестте апартамента можеше да бъде направено във всеки един момент в последните 12 месеца. Но вероятно не му е било дошло времето. А и съобщението на Сметната палата е провокирало търсене. 

На другата сутрин в 8:20 часа:

Калоян Стоев, Труд: Безпрецедентно по своите негативни за обществото последици тълкувателно решение на Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд осигурява тотална амнистия на десетки хиляди престъпници... Основната “заслуга” на осигуряващото амнистия за престъпниците тълкувателно решение е лично на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. През май 2015 г., по-малко от четири месеца след като Висшият съдебен съвет го избира за съдия №1, едно от първите действия на Панов е да отправи искане за тълкувателно решение по повод “противоречива практика на съдилищата по прилагане Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) при конкуренция между наказателна отговорност и административнонаказателна отговорност спрямо едно и също лице за едно и също деяние”.

И това е могло да бъде забелязано много по-рано. Но вероятно и на него не му е било дошло времето.

9:41 часа:

"ИЗВЪНРЕДНО в ПИК! Юлий Москов: Лозан Панов се държа като махленска клюкарка. Това е недопустимо и опасно за държавата. Лъснаха връзките му с Прокопиев и Радан Кънев".

Идват телевизионни студиа. Продължението е лесно за прогнозиране...

-----

* Заглавието е перифраза от текста на песента "Колега" на Ъпсурт.