Турция е задържала руски гражданин, издирван в родината си за принадлежност към "Даеш" ("Ислямска държава"), предаде ТАСС.

Трима руснаци бяха арестувани в черноморския курорт Анталия при хайката в цяла Турция, последвала атентата в Истанбул на 12 януари. Сред тях е Айдар Сулейманов от автономната република Татарстан. Той е напуснал Русия в неизвестна посока през 2013 г. А през август 2015 г. прокуратурата в Татарстан задочно го е обвинила зв принадлежност към "Даеш" и вербуване на бойци за каузата на джихадистката групировка.

ТЕРОРИСТ ОТ "ДАЕШ" ВЗРИВИ 10 ЧУЖДИ ТУРИСТИ В ИСТАНБУЛ

АТЕНТАТЪТ В СНИМКИ

Заедно със Сулейманов били задържани Руслан Хайбуллов и Камалудин Бабаев. При обиска в жилищата им в Анталия били иззети дискове.

Хайбуллов и Бабаев били освободени след разпити. Обвиненията срещу тях са снети.

Интересното е, че и тримата задържани руски граждани отказали да бъдат посетени от консула на страната си в Анталия. Така станало ясно, че сред тях е Айдар Сулеймаанов, твърди ТАСС.

ЕТО ГО КАМИКАДЗЕТО ОТ ИСТАНБУЛ

ЩРАК! - И ТЕРОРИСТЪТ ВЗРИВИ БОМБАТА

10 германски туристи загинаха, а 15 бяха ранени при атентата в Истанбул на 12 януари. Това стана, след като роденият в Саудитска Арабия сириец Набил Фадли се взриви на централния площад "Султанахмет" пред Синята джамия.

ВЪНШНО МИНИСТЕРСТВО КЪМ БЪЛГАРИТЕ: ВНИМАВАЙТЕ В ТУРЦИЯ

Досега турските власти са задържали 7 души за участие в атентата. Отделно са арестувани десетки членове на "Даеш", сред които и тримата руснаци.

Турция е ликвидирала 200 бойци на "Даеш" в ирак и Сирия при трансгранични престрелки, съобщи премиерът  Ахмет Давутоглу. По цели в двете държави били изстреляни 500 артилерийски снаряда.