"От групата се дочу звук на леко щракване, докато разказвах на близо 20-25 туристи за Колоната на Теодосий. Дадох си сметка, че това не бе нормален звук, и се огледах. Видях млад мъж с модерни дрехи. Лицето му бе гладко избръснато, но той имаше козя брада. Приличаше досущ на турчин. Той издърпа халката на бомбата. Изкрещях "Бягайте!" на немски и се разбягахме. Бомбата се взриви."

Това разказа пред следователите турската екскурзоводка Сибел Шатъроглу. Тя се превърна в национална героиня, след като с намесата си предотврати много по-голям брой жертви. Това твърдят очевидци.

ТЕРОРИСТ ОТ "ДАЕШ" ВЗРИВИ 10 ЧУЖДИ ТУРИСТИ

АТЕНТАТЪТ В СНИМКИ

ЕТО ГО КАМИКАДЗЕТО

Със сигурност намесата на туркинята е спасила живота на десетки хора.

Сибел водела група германски туристи, сред които се вмъкнал терористът Набил Фадли на 12 януари сутринта. Той се взриви до Колоната на Теодосий на площад "Султанахмет", точно пред Синята джамия в центъра на Истанбул.

При атентата загинаха 10 германски туристи. Още 15 души бяха ранени.

Очевидец успя да заснеме момента на взрива.

7 АРЕСТУВАНИ ЗА АТАКАТА

НОВ АТЕНТАТ В ТУРЦИЯ - ПЕТИМА УБИТИ

Екскурзоводката бе леко ранена в краката и загуби частично слуха си в резултат на експлозията. И въпреки това тя оказвала помощ на ранените германци и им помагала да общуват с лекарите в болниците, в които били откарани. Екскурзоводката владее отлично немски език.

Познати и непознати благодрят на Сибел Шатъроглу. Трети ден поред на стената на профила й във фейсбук валят приветствия и поздравления.