Латиноговорящият свят масово почна да яде банани в знак на подкрепа за футболиста на "Барселона" Дани Алвеш. В неделя бразилецът бе замерен с тропическия плод докато изпълняваше корнер по време на мача "Виляреал" - "Барселона" (2:3). Звездата реагира подобаващо - взе го, обели и изяде набързо, като изпълни в същото време ъгловия удар.

След мача част от футболния свят почна да яде банани и да афишира това в социалните мрежи, че и в телевизионен ефир. Серхио Агуеро от "Манчестър Сити" пусна своя снимка в "Туитър", на която е заедно с приятелката си. Същото направи и Неймар, съотборник на Алвеш. Текстът към неговото фото гласи: "Ние всички сме маймуни". Гаджето на защитника пък събра цяла група за селфи с банани. В кампанията се включи испанската тв водеща Марило Монтеро: русокосата красаваца хапна по време на сутрешно предаване и провъзгласи: "Аз също съм маймуна".

Днес цял ден футболисти от цял свят, независимо от клуба си, държавата и цвета на кожата, осъдиха расизма с жеста на Алвеш. "Барселона" разпространи декларация, в която настоява ФИФА и УЕФА да вземат мерки.

"В Испания се случват такива неща за жалост, коментира играчът на Барса. - Трябва да се приемат с доза чувство за хумор. Няма да праоменим лесно този начин на мислене. По-добре да не обръщаме голямо внимание, в противен случай само насърчаваме расистите. Не знам кой хвърли банана, но искам да му благодаря, защото ми помогна да центрирам два пъти за наши голове."

"Барселона" губеше 0:2, но стигна до обрат и остана в битката за титлата.