След Lenovo и HP, и Alieanware демонстрира лаптоп с OLED дисплей на CES 2016 в Лас Вегас тази година. За разлика от бизнес-моделите на китайците и американците, Alienware отпразнува 20-годишнината си с геймърски ноутбук.

Новият Alienware е с по-малка резолюция от LCD лаптопите от същата линия - 2569х1440, спрямо 3200х1800. Но това е 13-инчовата линия на компанията, където дори стандартната FullHD резолюция е предостатъчна. Въпреки размерите си, в корпуса смело е поставен Intel Core i процесор, 16 гб рам, и мощната мобилна видеокарта Nvidia GeFirce 960 M с 4 гб собствена памет. Съответно цената почва от 1500 долара.

Но навлизането на OLED дисплеите и в лаптопите е добра новина, тъй като твърде дълго време производителите разчитаха на остарялата вече LCD технология, докато оборудваха смартфони и таблети с далеч по-добрата OLED.

Каква е разликата между LCD и OLED?

Кристалите в един класически LCD (дисплей с течен кристал) панел се въртят, за да допуснат светлина от подстветката да излиза в различни цветове. Но кристалите сами по себе си не излъчват светлина, което означава, че дори черното на екрана трябва да бъде осигурено със светлината на подстветката. Това означава, че светлината винаги е включена, а дори най-добрите LCD дисплеи искат много силна подстветка за прилична яркост.

OLED, или органичните излъчващи светлина диоди са различни. Всеки пиксел излъчва своя светлина. Индивидуални пиксели могат да бъдат напълно изключени, и тогава са напълно черни. Това сериозно подобрява контраста, нужен за да се получи жива, реалистична картина.

Разбира се, сега OLED е все още само в най-скъпите лаптопи - бизнес и геймърски машини. Но дори само появата им при тези устройства означава, че след година-две ще ги имаме и в бюджетните машини. Разходете се в някой магазин за техника и сравнете - разликата е видима.