Нов дизайн на епълският флагман iPhone ни очаква и през 2016 г - новият iPhone 7. Както е обичайно, засега американската компания умело пази информацията за поредния модел на умната си слушалка в тайна. Слухове и теч на информация обаче винаги има.

Промяната в дизайнът е типично за всеки основен модел на компанията - както беше за 4, 5 и 6. Тъй като миналата година излезе 6s, традиционно същия отвън, леко подобрен отвътре, логично е тази година да видим и визуално различен смартфон.

Според Fastcompany.com, Apple ще се опитат за пореден да направят телефона още по-тънък, но ги е спряло един на пръв поглед непреодолим хардуерен проблем - стандартният 3,5 мм аудио жак няма как да стане по-малък. Затова те са решили проблемът смело - като просто го махат. Разбира се, няма да ни оставят да разчитаме само на Bluetooth слушалки - вместо това стандартният Lightning конектор за зареждане и пренос на данни вече ще пренася и звук. 

В допълнение, Apple ще добавят и технология за намаляване на шума, достъпна по принцип в средния и високия клас големи професионални слушалки.

И тъй като натоварват Lightning порта с нова задача, компанията в Купертино ще се опита да го облекчи, като премахне друга - iPhone 7 по всяка вероятност ще е първият, който ще може да се зарежда безжично. Тази технология навлезе миналата година с флагманите на Google (Nexus 6), Samsung (S6, S6 Edge, Note Edge), Sony (Xperia Z3) и Motorola (Droid Turbo), така че този път Apple трябва да наваксва.

Освен по-малък, корпусът ще бъде и водоустойчив, подобно на Sony Xperia X5 и Samsung Galaxy S5 и S6. Чуват се слухове и за повече памет - 256 гб, два пъти повече от максималните досега 128 гб. А големият брат - 7S, вероятно ще се сдобие с по-голяма, 3,100 милиамперчасова батерия, което означава около 12% по-голям капацитет от сега. 

Засега имаме само една изтекла снимка, на предполагаемия екран на следващия iPhone, които обаче не ни казват много:

Въпреки добрите продажби на iPhone 6, специалистите предвиждат, че за компанията от Купертино ще е предизвикателство да продава много нови телефони през 2016 г. Причината - технологичните скокове не са толкова големи и все повече хора изкарват по две-три години, без да си сменят смартфона.