Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази политическа година има шанс да е по-лоша от 2015 г. Накрая на миналата доста неща станаха пределно ясни, но въпреки това основни партии си затвориха очите и продължиха „напред“, все едно че нищо не е станало. Сюжетите са много, но и един да вземем – скандала Доган-Местан – пак ще добием представа за общото състояние на нещата:

1. ДПС се затвърди окончателно като невъзможен партньор за всяка една нормална, проевропейска партия в България. Това не е така, защото българските турци не заслужават да участват с представители в правителството, а защото настоящите им представители са дискредитирани и всъщност опасни за страната. Те са твърде зависими от корпоративни интереси, към което се добавиха и съмнения за открито чуждо влияние.

2. Ако ГЕРБ и Борисов продължат да игнорират този факт, ако не предприемат съответните мерки, за да компенсират досегашното си сътрудничество с ДПС по съдебната реформа, разследването на КТБ (и не само) – то от това би следвало, че са задкулисно зависими от Догановото ДПС.

3. Скриването на Местан в турското посолство потвърждава най-мрачните диагнози за състоянието на съдебната система (особено в частта й прокуратура) и на службите, които „са на ДПС“ (не само според определени съдийки). Знаейки много добре какво може да му се случи, Местан е потърсил помощ от чуждо посолство и евентуално убежище, за да не бъде арестуван и преследван веднага. Разговорите Борисов-Давутоглу най-вероятно са целели предотвратяването на подобен сценарий.

4. Разправата с Местан заради неговото „предателство“ очевидно не е предизвикана от никаква геополитика. Сближаването на ДПС с Ердоган беше в продължение на няколко години официалната линия на ДПС, която няма как да е била провеждана без знанието и одобрението на Доган. Знакови коментатори славославеха стратегическия „гений“ на Доган, който „дал гласове“ на Ердоган, за да спечели той изборите за президент в Турция, например. (Дали ДПС наистина има подобен ресурс е дълбоко спорно, но лъжата не пречи на хвалбите и на пропагандата.) Нима Ердоган и Давутоглу са променили с нещо отношението си спрямо България оттогава? Нима Доган сега откри неоосманистката идеология на Ердоган и агресивната реалполитика на Давутоглу? Които, между впрочем, наистина не са предпоставка за добри отношения между нашата страна и Турция.

5. След саботирането на конституционната реформа от страна на ДПС, ГЕРБ и лично Борисов предвидимо са получили изключително остри реакции от най-важните европейски партньори. Посланието, което може да дойде от Брюксел и Берлин, е само едно – „не е допустимо държава членка да се управлява от партии, захванати от корпоративни интереси, които монополизират медийния пазар, контролират служби и прокуратура. Ако не се сещате за кого става дума, можем да подскажем и поименно“.

6. С което не само Борисов, но и Доган са били изправени пред дилемата: напред с Пеевски или (пълноценно) еврочленство. Доган избра първата опция.

7. За да прикрие битово-корпоративния характер на избора си, Доган изигра сценката с геополитическото „предателство“ на Местан. Първо, тя отклонява вниманието от истинската драма, като дава хляб за въображението на родните параноици. Второ, Доган ясно заявява, че еврочленството не стои по-високо от запазването на капиите на ДПС в съдебната власт, службите и бизнеса. Той би предпочел да оперира както си знае в една сива зона между Русия и ЕС, в която г-н Пеевски не само няма да е нежелан и проблематичен, ами ще си е направо незаменим. В случая Местан е най-вече съпътстваща жертва, използвана за постигането на основната цел. Може да е имало и други битово-корпоративни причини за отстрела му. Възможно е и турското посолство да е прекалило в контактите си с ръководството на ДПС. Но водещата причина е по-скоро споменатата по-горе – запазването на Пеевски и модела на държавно-корпоративна симбиоза.

8. Нищо от това не прави Местан герой на европейските ценности, с които той се перчеше, основно за да прикрива корпоративната страна на ДПС. Както тези ценности, така и самият Местан се оказаха много лесно прежалими за Доган и движението. Въпреки това Местан е в състояние да внесе по-сериозно разцепление в ДПС от Касим Дал. В Местан беше инвестиран много ресурс и медийно време, той има и реална подкрепа в Кърджали, а и в създалата се ситуация става по-приемлив за Турция. Жертвата на такава фигура говори, че цената на г-н Пеевски е много висока за Доган.

9. Медийният квази-монопол в България представи семплата история "Доган-Местан" под рубриката „Доган спасява България от Турция, като я сближава с Русия“. Абурдността на тази теза – в една нормална среда - не би трябвало да има нужда от обяснение. Първо, България няма нужда от спасяване, а още по-малко от спасител като Доган. Второ, и по-важно, предложеният път на „спасение“ (чрез лавиране по посока Русия) е всъщност вреден за страната. Но тази очевидна абсурдност показва доколко някои хора са повярвали в способността си да манипулират общественото мнение. В крайна сметка, ако някой се „хване“ на подобна въдица, то той може да повярва на почти всичко.

10. Русофилите и кадесатурата с радост приеха завръщането на „своя“ Доган. Към тях се присъединиха и „патриоти“ (доколкото са различни от първите две групи). Славославенето на антиевропейската реч на Доган не може да скрие един фундаментален факт, обаче: Русия може и да има ресурс да навреди на България, но (особено с настоящия си режим) не може да направи нищо добро за нея. Жилото всички могат да го видят (енергийна зависимост, дрънкане на оръжие, имперски амбиции), но медът тече на много слаба струйка по няколко обещани тръби и може да стигне само за избрани водачи на петата колона. Които вече така или иначе са изяли по-голямата част от него. А някои май са изяли и повече от полагаемото, та сега имат да връщат. И като не може в пари, май са решили да връщат в политическо влияние, като опаковат този бартер като „геополитика“.

11. Това е „геополитическото“ измерение на конфликта "Доган-Местан" и романтизирането и героизирането му е или слабоумие, или манипулация. Геополитиката не е водеща, а е извинение за вътрешно-партийни, корпоративни по своя характер разправи. Скандалното е, че поне една партия – ДПС, а може би и повече, е в състояние да пожертва принадлежността и лоялността на България към военно-политическите клубове на най-развитите нации, само и само да си запази привилегированото място на домашната трапеза, прекия достъп до държавните поръчки, медийните монополи, контрола над службите и т.н. Т. е. да си запази правото да „разпределя порциите“.

-----

* Анализът е написан специално за Клуб Z. Подзаглавието е на редакцията. Още текстове от Даниел Смилов може да прочетете ТУК.

Ключови думи

Коментари

socialen

Смилов е манипулатор. Десните асоциални - Неолибералните, пазарнофундаментални, либертариански, монетаристки, обективистки, остеритетно фетишистки, англосаксонски, евроатлантически - деградирали "ценности" на Смилов разсипаха страната и я превърнаха в това, което Смилов преписва на Доган. Става въпрос за крадене и даване на бизнеса на Доган на спонсорите на Смилов. Смилов и сие си мислят, че всичко ще е ок ако разпродаден всичко на американската Олигархия.

ozzy

A ти си откровен болшевишки тъпак.

socialen

Смилов и сие са ядосани, защото Доган им каза колко са деградирали неолибералните им, либертариански, пазарнофундаментални, англосаксонски, евроатлантически "ценности", които се сринаха пред очите на целия Свят на 15.09.2008.

socialen

По отношение на точка 2. от "анализа" на Смилов - Смилов и останалите грантови анализатори все заклеймяват от 2 години Борисов, че ако направил това или онова, то щяло да се случи това или онова, но държат на него, защото нямат никакъв електорат и така не могат да легитимират фасадната демокрация при Неолиберализма ако го няма Борисов.

ozzy

Чакам коментар по точка 10.

народна бдителност

Sozialniй,ако можеш да назовеш също толкова определения за комунизма който ни обещаваха,евала ще ти кажа.

dobroutro

socialen, сопри се малко. Как успяваш да нацвъкаш толкова глупости.

Ех,г-н Смилов, дали само socialen прочете вашия задълбочен и смислен материал?А и той милия, не му е ли дойде времето сериозно да се почеше по тъпата кратуна и да се обади с нещо по-така....

ozzy

dobroutro, "социальний" за Нова година беше на РЕСТОРАН, посрещна годината и Дядо Мраз един час преди нас българите и някоя и друга копейка в повече подрънква в джобчето му, та сега е окрилен, отпочинал и заработва яко.

ами

по логиката на Смилов(че Доган се намесва в ДПС, защото е избрал Пеевски след евронатиск) - Борисов сега са му развързани ръцете да се откачи от ДПС. Ще срещне подкрепа от Европа, Местан(ерго Турция) и демократичните партии. Силно се съмнявам обаче, че Борисво ще направи подобен ход, защото Пеевски и Борисов са двете страни на един медал, те са една мафия.

Avatar

Гъзоглавите пак изпълзяха. Покрай официално обявилия се за ГЪЗ лидер, няма как да се въдят други освен гъзоръки и гъзоглави. И електората им гъзоглав, и политическите „анализатори“ - същи анал-лизатори. Да видим новият „анализ“ на гъзоглавия Смилов. Писан специално за най-новия сайт на гъзоглавите, за да подкрепят редом с прокопиевите „медии“ баш-гъза Пърдан и неговите съратници. По ред на номерата. Още от втората точка гъзомислието на гъзоглавия прави на пух и прах парламентарната демокрация: 2. Ако ГЕРБ и Борисов продължат да игнорират този факт, ако не предприемат съответните мерки, за да компенсират досегашното си сътрудничество с ДПС по съдебната реформа, разследването на КТБ (и не само) – то от това би следвало, че са задкулисно зависими от Догановото ДПС. Ха сега де! Да преведем – ако ГЕРБ и Борисов не забранят на ДПС (която официално е партия в опозиция) да гласува ЗА законопроектите, внасяни от управляващата коалиция, гъзоглавите щели да решат, че ГЕРБ бил зависим от ДПС?!? Не е ли обратното бе, товарищи? Моята льогика ли куца или вашата? Ако лаборантина и Прокопиев могат да накарат Данаилча да пише подобни глупости, лаборанта и Прокопиев ли са зависими от Данаилча или той от тях? Гъзоглава им работа. Всичко им е обърнато наопаки на тия... Пропускам следващите две точки и минавам направо на петата. Там Данаилчо се е гмурнал с главата надолу в онази воняща материя, която гъзоглавите произвеждат в изобилие – демек, в гюбрето: 5. След саботирането на конституционната реформа от страна на ДПС, ГЕРБ и лично Борисов предвидимо са получили изключително остри реакции от най-важните европейски партньори. Забележаваме тъдява един странен льогически лупинг, изразен с необясним граматически чекнеж – както уж „анализира“ някакви реални събития, изведнъж геният Смилов изпада в подозрителна хипотетичност - „ ГЕРБ и лично Борисов предвидимо са получили изключително остри реакции от най-важните европейски партньори“. Туй е своеобразна шизофрения, която тръгна по гъзоглавите още с обявяването на Пърданчо за управляваща опозиция. Хем знае, значи, наш Данаилчо от кого ТОЧНО са дошли въпросните „остри реакции“, хем няма абсолютно никакви индикации или публикации (за официални позиции да не говорим), с които да докаже туй свое гъзоглаво прозрение. И разчита на гъзоглавието на своите читатели. Тъй, ама не всинца сме гъзоглави, Данаилчо! След този гъзоглав „анализ“ на несъществуващите факти, Данаилчо се впуска в ново поприще, без даже да му се налага да ходи до Рупите – съвсем надлежно си врачува човека и от кабинета в „центъра за либерални стратегии“, където и да се нахожда този фамозен, гъзоглав институт: „Посланието, което може да дойде от Брюксел и Берлин, е само едно – „не е допустимо държава членка да се управлява от партии, захванати от корпоративни интереси, които монополизират медийния пазар, контролират служби и прокуратура.““ След като опраска набърже родната политика, Данаилчо нахвърля и инструкциите към Меркел и Юнкер, задавайки правилната политическа линия - онази, която разделя мисловния му орган на ляво и дясно седалище. Завършвам с един новогодишен апел – спрете огъзоглавяването на нацията, другарЕ „журналисти“. Честита Нова Година!

ами

истината е, че не можеш да изразяваш писмено мислите и емоциите си! Аз познавам деца, които във втори клас пишат много по-смислено, ясно и прегледно!

contraavatar

Горното обилно, рядко и вонливо изхождане нагледно показва колко тежко коремно и умствено разстройство е да си фен на ГЕРБ и ББ

:)

+++ "И разчита на гъзоглавието на своите" - Това им е "фундамента". Партията /БКП/ е права когато съгреши дори! :)

ozzy

ГЕРБаджио нискочел, каква логика, какво превеждаш и чак коментираш? Ти да не си по-умен от Цецо и от Тиквата, защото доколкото всеки знае, мутрата от Банкя е проста и тези които го харесвали, и те били прости. Тези тъпотии - в Банкя, на тъпаците!

Avatar

Абе не знам аз от кого съм по-умен, ама и на тебе мисловния орган ти е разделен на ляво и дясно седалище...

Развеселен

и пак ГЕРБ виновен. Хора, разберете, България е много малка и няма какво да се бута между къчовете на Русия и Турция. Бойко избра най-правилната позиция.

е

е каква позиция е заел бойко?! Аз лично не му разбрах позицията, освен че се скара И с Турция.

ozzy до Рзавеселен

Веселяк, викай и африканската коза /спешно/, че нискочелото се овъртя от всякъде - цитира М. Тачър, коментира Д. Смилов и става тя една ... Срам, срам...

Колкото повече Бойко Борисов не обръща внимание на скандала Местан-Доган, толкова повече "десни политолози" се опитват да го вкарат в него. Точки 2,5 и 6 са абсолютно изкуствено вкарани в текста. Защо не можете да дишате без Борисов бе, драги Смилов и компания? От каква болест е резултат твърдението, че вече "са получили изключително остри реакции от най-важните европейски партньори", а следващото изречение казва, че "посланието... може да дойде", а следва и цитат на нещо, което можело да дойде, но явно още не е дошло? "Пийте си хапчетата" е омръзнало клише, но ще му го напиша на Смилов!

Митьо Гестапото бил "разузнавач"!!!

Днес една делянпеевска ПИКлива слугиня от ПИКливия ПИК на Пърдялко и лизачка на тлъстия задник на пърдялковия чорбаджия, направила интервю с Митьо Гестапото - най-зловещата персона от мракобесните комунистически години на правешкия говедар и масов убиец - Тодор Живков. Та, въпросната делянпеевска слугиня ни представя този изрод, съсипал живота и съдбата на хиляди хора, като "разузнавач"! Ти да видиш пърдялкова ПИКлива наглост и безочие! Митьо Гестапото, делянпеевска слугиньо, никога не е бил разузнавач! Никога! Той е бил шеф на политическата полиция на комунистическия режим. Впрочем, ти ма, делянпеевска слугиньо, защо не попита този изверг, Митьо Гестапото, откъде му е колекцията от антики за милиони? Да не би да е наследство от татко му - един комунистически терорист, изверг и убиец!

Петърчо-Седесарчо

Браво Даниелчо, браво Смилови, браво на жена ти, начукала ти е канчето та си посписал някое памфлетче. Семейна демокрация, какво да се прави. Да не се бърка със шуробаджанащината по време на комунизма, нямат ниииищо общо :-)

socialen

Много важно какво са казали от Брюксел!

Мери Драганова.

Едва ли написаното от Смилов , ще хареса на червените олигофрени, на ДС. Появи се по медиите и Митко ГЕСТАПОТО ОТ 6 У НИЕ на ДС, а да ни убеждава, колко нестандартна е речта на Доган, изпъстрена с метафори, ЗА КОИТО ТРЯБВА ВРЕМЕ ДА СЕ РАЗЧЕТЕ. Ето това, което Смилов е пропуснал да спомене.Няколко забележителни фрази от среднощният пир в сарайте . Бей .Доган, и неговите метафори трябва да ни разчете Димитр Иванов, защото ние не сме дорасли да разберем смисъла им,/ АКО ИМА ТАКЪВ/ .Ето и част от изключителната и неповторима реч на Бей Доган от САРАИТЕ..... .... АЗ СЪМ В МЕТАФОРИЧЕН РЕЗОНАНС, И МИ СЕ ОТВАРЯ ПОРТАЛ И НЯМА ДА ЕБА.Умоляваме всички политолози,социолози и антрополози и специялно Димитър Иванов, ДА НИ НАПРАВЯТ ПРЕВОД НА ТЕЗИ МЕТАФОРИЧЕСКИ МЕТАФОРИ.

KLK

Смилов пробива дъното :))) Бахти малоумника :)))

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.