Наистина ли полудя Америка? Трудно е човек да не си зададе този въпрос, когато трябва да наблюдава предизборната кампания на републиканците. А президентът Обама продължава да действа рационално, като следва стратегията си в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава" - б.р.).

Доналд Тръмп и Тед Круз - водачите в предизборната надпревара, говорят така, сякаш последните три години са живели на Луната.

Тръмп предложи да бъдат унищожавани семействата на терористите, за да победим в борбата с тероризма. Круз заяви, че избира "килимните бомбардировки" за целенасоченото унищожаване на терористите. Страшно е дори да си представим в какво ще се превърне Америка, ако един от тези "велики стратези" е в Белия дом.

Барак Обама реши да не участва в тази шумотевица - дори поради тази причина да изглежда слаб пред по-голямата част от населението на страната. Вместо това президентът сподели мислите си в няколко статии.

Той не се учудва, че те се разпространиха с невероятна скорост. Сега светът знае защо Обама не иска да изпраща войските си в Сирия и Ирак за провеждане на сухопътна операция срещу "Даеш".

Всеки месец щеше да има по 100 убити, 500 ранени и разходите щяха да бъдат 10 милиарда долара - това му съобщиха генералите. Само в един случай президентът е готов за такива загуби - ако терористите застрашават съществуването на Америка така, че нормалният живот там да бъде невъзможен.

Кога ще има такъв случай? Естествено, не когато двама зущи, очевидно свързани с "Даеш", убият 14 души на коледно парти. И не когато терористите като в Париж стрелят по посетителите на кафене и извършват кръвопролитие в концертна зала.

Парижани продължават да живеят, концертната зала ще бъде отворена през следващата година. Това трябва да бъде катастрофа с мащабите на 11 септември. Тя засегна цялата страна и доведе до значителни ограничения на гражданските свободи на американците.

Изводи след катастрофалната война в Ирак

Не, Америка не е полудяла. Нейният президент хладнокръвно и рационално пресмята какво може да означава военното разгръщане. Той направи изводите след войната срещу Саддам Хюсеин, която и сънародниците му вече виждат в друга светлина. Саддам никога не е заплашвал съществуването на Америка. Просто Америка не съумя да се утвърди като умиротворителна сила сила в ислямския свят.

Има ли днес европейки правителства, които са готови да платят за разгръщането на сухопътни войски в Сирия и Ирак? Не е готова дори Франция, чието правителство обяви на "Даеш" "тотална война" след атентатите в Париж. Да не говорим за Берлин.

Обама и тези, които подкрепят курса му, сега трябва да работят за това сирийците и иракчаните сами да въстанат срещу бойците от "Даеш", сред които има много чужденци. В Сирия това ще стане едва когато свърши другата война - за властта в Дамаск.

За това съдействат преговорите във Виена, които след приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН са стъпили върху здрава основа. Това обаче е само проект. Между страните продължава да съществува конфликт на интереси. Но ще бъде малка победа, ако страните потърсят пътищата за решаването му на масата за преговори, а не с оръжие в ръце.

Следващите стъпки в голяма степен зависят от русия. Москва иска да си осигури влияние и военна база в Сирия, но тя няма какво да прави по шиитската "ос" от Техеран до Дамаск. Това е лост, който ще помогне да бъде разрушен съюзът на Асад.

Западът трябва да тръгне на сближаване с Русия, колкото и трудно да е това. Путин, на свой ред, трябва да знае - възможност за споразумение ще съществува само докато Обама е на власт. Защото на следващия американски президент може да му хареса да сваля руски самолети.

––––

* Авторът е германски журналист. Кореспондент е по въпросите на националната и световна сигурност на вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг", откъдето препечатваме коментара му.