България е шампион в поредната негативна статистика - тази на държавите с най-голям процент хора, живеещи в "съвременно робство". Родината ни е на първо място в Европа, пред Чехия, Унгария, Сърбия, и други.

Данните са от "Глобалния индекс на робството" на международната фондация Walk Free. Макар в повечето държави де юре робството да е забранено, според фондацията, а и много специалисти, във всички нации по света съществува т.нар. модерно робство. За целите на "Глобалния индекс", то се дефинира така:

"Съвременно робство има когато един човек притежава или контролира друг така, че сериозно да ограничава индивидуалната му свобода, възнамерявайки да го експлоатира с цел употреба, управление, печалба, трансфер или унищожение."

Според данните на проучването, у нас 0,3797% от населението, или над 28 000 души отговарят на тези условия. Това ни позиционира на 73-то място в света, пред Гвиана и Етиопия, и зад Чехия и Унгария. Най-висок процент "модерни роби" има в Мавритания - 4%, или 160 000 души, най-малко - в Исландия, 0,007% или 23-ма души.

Шампион в Европа като чиста бройка и пред всички останали е Турция - 190 000 души, за разлика от България, която е водач в процентно отношение, а в света - Индия с 14 милиона, следвана от Китай с 3,2 млн. 

Добрата новина е, че изследването оценява и усилията на всяка държава да намали бройката свои граждани, живеещи в "съвременно робство" - в това отношение получаваме оценка B, на 27-мо място в света. Шампиони са Холандия с оценка АА, а на последно място - Северна Корея с оценка D.

ТУК можете да свалите пълния доклад (на англ. език).