Нежеланието на страните от ЕС за повече интеграция при наплива от бежанци и възможното излизане на Великобритания от съюза могат да навредят на кредитния рейтинг на държавите в него, предупреди днес американската рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“, цитирана от Ройтерс.

"Увеличават се признаците, че дългият процес на интеграция може да е спрял“, каза агенцията в доклад очертаващ риск от „разчленен“ Европейски съюз.

"Всъщност сигналите са, че той може и да върви назад“, се казва в документа, който се позовава на избегнатото за малко отпадане на Гърция от еврото, бежанската криза и отслабената френско-германска връзка.

Докато сам по себе си притокът на бежанци не би се отразил на кредитния рейтинг (международната оценка за платежоспособност) на страните от ЕС, той поставя под въпрос политическото единство на Европа, фактор, който според агенцията представлява бъдещ кредитен риск.

"Бежанската криза показа как разминамащите се национални интереси могат да засенчат общите отговори“, пише в доклада.

От кредитния рейтинг зависи лихвата, с която правителствата и корпорациите могат да заемат средства от международните финансови пазари – колкото по-нисък е той, толкова по-скъп е кредитът.

Той се спира и на проблеми като предстоящия британски референдум за излизане от ЕС или за оставане в него и обтегнатите отношения между икономически силната Германия и Франция.

"В миналото тъй наречената френско-германска ос е била често достатъчно силна, за да се преодолеят периодите на разединение“, казва „Стандард енд Пуърс“. "Напоследък изглежда... че оста не работи толкова ефективно".

Франция, за разлика от Германия, продължава да се бори с хилав икономически растеж и упорити бюджетни дефицити, които остават над референтната стойност от 3 на сто от БВП.