Мюсюлманите са най-бързо растящата религиозна общност в света. Този ръст и тяхната миграция към Европа в комбинация със силното влияние на „Даеш“ в Ирак и Сирия, както и на други екстремистки групи, които извършват терористични актове в името на исляма, поставиха мюсюлманите и тяхната религия в светлината на прожекторите и в центъра на политическите дебати в много държави. (Последното предложение на Доналд Тръмп САЩ да затворят границите си за тази общност предизвика множество отрицателни реакции.) Същевременно обаче много факти за тях остават не добре познати. Центърът „Pew“ обобщава резултатите и изводите от свои изследвания по темата през последните години.

Ислямът нараства най-бързо от всички религии в света

Очаквано нарастване – 2010-2050

Мюсюлмани – 73%

Християни – 35%

Индуисти – 34%

Евреи – 16%

Местни религии – 11%

Нерелигиозни – 9%

Други религии – 6%

Будисти - (-)0,3%

Има 1,6 млрд. мюсюлмани в света, които към 2010 г. представляват около 23% от населението в света. В момента ислямът е втората най-разпространена религия – след християнството, но мюсюлманите растат най-бързо. Ако настоящите демографски тенденции се запазят, към края на века броят на мюсюлманите ще надвиши този на християните.

Въпреки че много страни в Близкия изток и Северна Африка, регионът, в който възниква религията, са с много ортодоксален ислям, там всъщност живеят едва около 20 на сто от всички мюсюлмани. Най-много мюсюлмани- 62 на сто – живеят в Азиатско-тихоокенския регион, с големи популации в Индонезия, Индия, Пакистан, Бангладеш, Иран и Туция.

Индонезия в момента е страната с най-голямо мюсюлманско население, но според прогнозите през 2050 г. първенството й ще бъде отнето от Индия, която ще продължи да бъде населена преобладаващо с индуисти. В нея обаче ще живеят и 300 млн. мюсюлмани.

Нараства броят на мюсюлманите и в Европа. Към 2050 г. 10 на сто от населението на стария континент ще е от мюсюлмани.

В САЩ те са незначително малцинство – едва около 1%. Изследване на центъра показва, че 0,9 на сто от американците се идентифицират по този начин. Проучване от 2011 г., проведено на английски, арабски, фарси и урду стига до извода, че в САЩ има около 2,75 млн. мюсюлмани. От тях мнозинството- 63% са имигранти. Към 2050 г. мюсюлманите ще представляват 2,1% от американците, те ще са повече от хората, които се идентифицират като евреи. Друго изследване показва, че процентът на мюсюлманите сред имигрантите, които получават зелени карти, нараства от 5% през 1992 г. до около 10% през 2012 г., като това са около 100 хил. имигранти годишно.

Какво обяснява ръста на мюсюлманите

Има два основни фактора, които стоят зад бързия растеж на исляма и двата са демографски. Мюсюлманите имат повече деца от хората от другите религиозни общности. В света средно мюсюлманките раждат 3,1 деца, жените от останалите религии – по 2,3 деца.

Мюсюлманите са най-младата (медианна възраст от 23 години през 2010 г.) религиозна общност в света, възрастта им е седем години по-ниска от медианната възраст на немюсюлманите. Така че много голяма част  от мюсюлманите приближават възрастта, в която ще имат деца, или вече имат. Този факт, комбиниран с високите стойности на раждаемостта, ще даде тласък на ръста на мюсюлманското население.

Въпреки че няма да промени световното население, миграцията помага за нарастването на мюсюлманското население в някои региони, вкл. Северна Африка и Европа.

В какво вярват мюсюлманите по света?

Мюсюлманите в света са почти универсално обединени от вярата в Аллах и неговия пророк Мохамед, постът по време на Рамазан е широко разпространен.

По-различно стоят нещата по отношение на практикуването на шериата. Изследване в 29 държави проследява дали мюсюлманите искат законите на шериата да са официалните закони в страната им. Почти 99 на сто от хората в Афганистан, 91% в Ирак, 84% в Пакистан искат това. Но в източноевропейските държави и страните от Централна Азия, както и Турция, около и под 10 на сто смятат, че законите на шериата трябва да са официални за държавите им.

Какво е отношението на мюсюлманите към „Даеш“?

Повечето страни с преобладаващо мюсюлманско население имат негативно отношение към „Даеш“. Само в Нигерия – 14% - има някакъв по-висок дял поддръжници на ислямистите.

В по-общ план мюсюлманите казват, че самоубийствените атентати и другите форми на насилие срещу мирни граждани в името на исляма, почти никога не са оправдани. На такова мнение са 92 на сто от хората в Индонезия и 91 на сто в Ирак. В малко държави – една четвърт или повече от 25% - казват, че тези актове на насилие са понякога оправдани, вкл. 40 на сто в Палестинските територии, 39 на сто в Афганистан, 29% в Египет и 26% в Бангладеш.

В какво вярват американските мюсюлмани?

Към 2011 г. около 69 на сто от тях казват, че религията играе много важна роля в живота им. 96 на сто обявяват, че вярват в Бог, близо две трети се молят всеки ден, а 47 на сто посещават джамия поне един път седмично. Мюсюлманите в САЩ са толкова религиозни, колкото и християните там. Те обаче са по-малко религиозни от хората, които изповядват исляма в други части на света.

Като политическа ориентация те клонят към Демократическата партия – 70 на сто от тях, искат повече държава, която да предоставя повече социални услуги.

По въпроса за хомосексуализма мюсюлманите са разделени. 39 на сто от тях към 2011 г. смятат, че хомосексуалността трябва да бъде приета от обществото, 45 на сто са против.

Как американците и европейците приемат мюсюлманите?

Изследване на центъра „Pew“ проучва през 2014 г. отношението на американците към осем религии. Те трябва да ги оценят от 0 до 100. Американците са доста студени към мюсюлманите – средно 40 пункта. Другите религии са доста по-топло оценени.

През пролетта на 2015 г. центърът пита жителите на европейски държави дали харесват или не харесват мюсюлманите. По това време настроенията са много различни. 76% са положителните оценки във Франция и 72% във Великобритания. В Италия обаче са едва 31%, а в Полша-30%.

Как мюсюлманите и европейците се възприемат едни други?

В изследване от 2011 г. мнозинството от анкетираните в няколко европейски държави казват, че отношенията между мюсюлманите и европейците са лоши. На такова мнение са 62 на сто от хората във Франция и 61 на сто в Германия. Повечето жители на мюсюлмански държави като Турция, Ливан, Египет и Йордания също се съгласяват, че връзките с европейците са лоши, по-малък е този процент в Пакистан – 45% и в Индонезия – 41%.

В същото проучване се пита за характеристики, които всяка от двете групи асоциира с другата. В седем мюсюлмански държави средно 68 на сто казват, че за тях европейците са егоисти. Сред другите негативни черти са: жестоки, алчни и неморални. Има и някои положителни характеристики, които приписват на европейците като уважаващи жените, честни и толерантни. Но на такова мнение са много по-малка част от мюсюлманите.

Западните възгледи за мюсюлманите са по-смесени. Около 50 на сто средно в четири западноевропейски държави, в САЩ и в Русия наричат мюсюлманите „жестоки“, около 58% ги определят като „фанатици“, но по-малко използват думи като алчни, неморални или егости. Средно само 22 на сто от хората в Западния свят смятат, че мюсюлманите уважават жените, 51 на сто са на мнение, че са честни, щедри са за 41 на сто от анкетираните европейци.