ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ

Панаирът на книгата е в НДК е в разгара си. Днес, утре – в работната събота, и в почивната неделя, се очакват най-много посетители. Това, което се вижда веднага, е колко много хора имат интерес към четенето, и все повече от тях млади. През останалото време книжарниците също не остават празни, но на Панаира изборът е по-голям, цените по-малки, а радикалните намаления – книги за 2 до 5 лева, са запазена марка. 

Разполагах с един час, който (заради една поетическа премиера) накрая се оказа малко по-дълъг от 60 минути. Понеже човек не може да разгледа целия панаир с всичко, които показват 150-те издателства, бях решил тази година да дам предимство на по-малките щандове. Опитах се (почти успешно) да заобикалям големите издателства съвсем съзнателно – по три причини:

1. Спреш ли пред някой от техните щандове, можеш да останеш там доста повече от час;

2. Веднъж или два пъти годишно повечето от тях правят много изгодни 50-процентови намаления;

3. Достатъчно големи са, за да се грижат сами за себе си.

Йоло Денев – историк, идеолог, поет и автор успя да направи малък скандал още преди откриването на панаира, защото не му разрешиха да продава книгите си на стълбите. В знак на протест той се нареди сред официалните лица.

Накрая се оказа, че съм си харесал два трилъра, сборник с хорър разкази и друг с фантастика, два художествени албума, книги с политически размисли, хумор, биография, комикс за малки и пораснали деца и две томчета с поезия. Това е моят избор – личен, който можеше и да е съвсем различен, ако бях се спрял пред други щандове. Вариантите са много, заглавия има за всичко и за всеки. А празниците наближават и все още не се сещам за по-добър подарък от добрата книга.

Пред щанда на издателство „Критика и хуманизъм“ често е оживено.

Щандът на ИК „Критика и Хуманизъм“ (етаж 4), както винаги, предлага сериозна и интересна литература. Летя над всичко" е томче с оригинален подбор на непревеждани на български език стихотворения на Уолт Уитман, който и до днес остава символ на експеримента със стихотворната форма. Изданието акцентира върху личния свят на легендарния поет, любовта и болките му. Подборът е на преводача с дълга и респектираща биография Огняна Иванова, цялостният дизайн е на известната художничка Яна Левиева, решила името на поета върху корицата почти да се „слее” с изображението, следвайки импулсите на Уитман от първите му издания, върху които името му изцяло липсва.

Екстремните намаления привличат много купувачи.

За „Кой управлява в Европа? на Хосе Игнасио Торебланка вече сме писали, ще добавя само, че това е леко четяща се книга на очевидно актуална тема – дали общият ни европейски дом не е поизгубил демократичността и ефикасността на своите институции и какво можем да направим… Авторът е професор по политически науки, но пише увлекателно, а не като политик – предизборна програма. Издателят подготвя посещението му в София след празниците.

Докато разглежда панаира, човек може да попадне на известни автори- например Милен Русков - и да вземе автограф от тях, ако са в добро настроение.

Докато разглежда панаира, човек може да попадне на известни автори – например Милен Русков – и да вземе автограф от тях, ако са в добро настроение.

Издателство „Плеяда“ изкушава с нов трилър на Стивън Кинг – близо 500 страници с обича(й)ните коварство и страх, отмъщение и напрежение…, но и размисъл за начина, по който литературата влияе на живота ни. В „Търси се“ за първи път след „Мизъри“ Кинг се връща към темата за тънката граница между пристрастеността към измисленото, измислянето и фанатизма.

Трилър и комикс от „Плеяда”

Трилър и комикс от „Плеяда”

Като споменах Кинг, да спомена и Бранимир Събев, авторът на „Човекът, който обичаше Стивън Кинг“. Ако отидете на щанда на изд. „Ибис“ (етаж 3), можете да си купите лично от него последния му сборник „Априлска жътва“ с 14 разказа за чудовища, серийни убийци, блудници и фатални жени, отмъстителни тийнейджъри, сутеньори, наркопласьори и терористи… Стилът естествено е хорър + малко фентъзи и научна фантастика. Ще ви харесат, ако и вие обичате Стивън Кинг.

Бранимир Събев, писателят, който обича Стивън Кинг.

Бранимир Събев, писателят, който обича Стивън Кинг.

Другата ми придобивка от изд. „Плеяда“ е „Огнедъх“ – свежозелен малък комикс-роман за малки и пораснали деца, в който малкият мързелив дракон Дани се впуска в щуро подводно приключение заедно очилатата игуана Уендъл.

Следващите ми открития бяха от чисто визуално естество. На щанда на издателство „Сонм“, може да видите безаналоговите у нас анимирани книжки на „Компот колектив“ от проекта им за визуална поезия „Стих и щрих“, току-що получил наградата на журито и награда за режисура на анимационен филм на фестивала „Златният ритон“. Там попаднах и на три от арткнигите на чудесния и оригинален млад художник Борис Праматаров – „Моите демони“, „Допелгенгер“ и „На гърба на звяра“ (текст Петер Верхелст).

Издателство „Сонм“ с книгите на младия художник Борис Праматаров

Издателство „Сонм“ с книгите на младия художник Борис Праматаров

Борис Праматаров (р. 1989) е визуален артист, завършил две Художествени академии – нашата в София и Кралската в Гент, Белгия. В момента е стажант в издателска лаборатория „Дерние кри“ в Марсилия. Има шест самостоятелни изложби в Брюксел и София и четири арткниги, публикувани в София, Париж и Брюксел. Изкуството му често се занимава със зверското начало в човека – сексуалността, агресията и страховете, свързани с тях. Струва ми се, че ще чуваме все повече за него, а би било още по-добре и да виждаме все повече от гротескните плодове на богатото му въображение.

Най-новото издание на „Светът на àкото“ от Тери Пратчет има изключително елен тен и стилен вид.

Най-новото издание на „Светът на àкото“ от Тери Пратчет има изключително елегантен и стилен вид.

Нямам обяснение как досега не знаех за поредицата ARS LONGA на изд. „Мириам“. На щанда им открих девет луксозни издания с великолепните гравюри на Гюстав Доре към Библията, „Изгубеният рай“, „Приключенията на баран Мюнхаузен“, Данте, „Крал Артур и рицарите…“, „Кръстоносните походи“… Както и още три албума – „Ханс Холбайн Млади – Танцът на Смъртта“, „Албрехт Дюрер – Библейски сказания“ и „Джоузеф Уилям Търнър“ – 69 уникални гравюри от прочутия английски художник, известен основно като живописец и акварелист.

Издателство „Мириам“ предлага великолепни албуми с литографии на прочути майстори.

Издателство „Мириам“ предлага великолепни албуми с литографии на прочути майстори.

Към края на обиколката из НДК (тези дни може да се чете като Национален Дворец на Книгата) стигнах и до книгите на Deja Book – сравнително ново, но вече добре познато сред почитателите на добрата фантастика издателство. Което успя в четвъртък навреме за панаира да нареди по щандовете новото си издание – сборника с разкази на канадеца Питър Уотс „Отвъд разлома“ – най-добрите провокативни и впечатляващи истории от автора на „Слепоглед“, някои от които са спечелили престижни литературни награди.

Току-що излезлият от печатницата сборник разказа на Питър Уотс

Току-що излезлият от печатницата сборник разказа на Питър Уотс

Докато обикалях, попаднах на премиерата на новата книга с поезия на Георги Борисов „Нищо“. Купих я заради заглавието – сега, като ме питат какво съм си взел от панаира на книгата, мога да отговарям: „Нищо“. А също и заради почти съвършено черната корица. Но най-вече заради стиховете, които чух в изпълнение на Руси Чанев и Валентин Ганев. Ето три от най-кратките:

Гъсеница

Между кухнята и хола
тя прелита чисто гола.

Епос

Елена е една превзета крепост,
която обикаляш до нелепост
с безсмислена свирепост.

Нищо

След мене няма да остане нищо.
Смъртта ще спи, детето ще расте.
Небето ще е чисто, чисто, чисто.
Ще има смърт, ще има и дете.

Поетът Георги Борисов в компанията на актьорите Руси Чаневи и Валентин Ганев

Поетът Георги Борисов (в средата) в компанията на актьорите Руси Чаневи и Валентин Ганев.

Площад "Славейков"