Проектът за създаване на уникална лаборатория в технологичния център "София Тех Парк" ще даде достъп на малки и средни фирми до суперкомпютъра на БАН, съобщи Ираван Хира, директор на "Хюлет-Пакард Ентърпрайзис" в България.

Машината, производство на "Хюлет-Пакард", дава възможност за извършване на 400 хил. млрд. операции в секунда.

Утре технологичният парк ще бъде открит официално от президента Росен Плавнелиев, който през юли 2014 г. направи и първата копка. В резултат от проекта в рамките на следващите три години в района на бившите военни поделения на 4-и километър в София ще заработи уникална за България научна инфраструктура в помощ на българския бизнес и ще бъдат създадени около 40 000 кв. м нови и реновирани сградни площи.

Вече са готови иновационния форум и площадната инфраструктура, в процес на изграждане са останалите четири обекта, сред които инкубатор, лаборатории, музей, посетителски център, както и паркинг.

През декември ще бъде обявен и конкурс за компаниите, които ще бъдат настанени в т.нар. технологичен инкубатор. Те ще получават безплатно юридически, финансови и маркетингови услуги.

Работници довършват поставянето на настилките.
Някои от сградите в центъра са нови, а други - реновирани.
Макет на технологичния парк. Зелените площи са огромни и ще се оценят не само от работещите в офисите му.