Ден преди гласуването на конституционните промени на второ четене Реформаторският блок организира председателски съвет в централата на СДС. Не много от председателите на партиите в Блока обаче бяха налице.

Първи пристигнаха ген. Атанас Атанасов, Даниел Вълчев, и няколко от депутатите на Блока, а последен - здравният министър Петър Москов. Разбира се, присъстваше домакинът Божидар Лукарски, но отсъстваха лидерите на ДСБ и ДБГ - Радан Кънев и Меглена Кунева. Вицепремиерката е на посещение във Виена.

Първи пред журналисти за това дали има единство в Блока и дали са обсъждани исканите оставки на министри коментира здравният министър Москов:

"Въобще не е ставало въпрос нито за министри, нито за правителство. Обсъждахме възможността мнозинството и хората, положили подписите си под проекта за промяна на Конституцията да го препотвърдят, и искрено се надяваме на това", каза Москов.

Даниел Вълчев обясни, че присъства като член на Изпълнителния съвет на РБ. Преди дни той се изказа срещу незаменимостта на министър Христо Иванов по отношение на съдебната реформа и заяви, че промените в Конституцията няма да решат основни проблеми на съдебната система, като например скоростта, с която протичат делата. 

Днес обаче Вълчев лаконично заяви:

"Обсъждахме коалиционни въпроси, дали е обсъдена дейността на министрите - не. Утре ще се гледа Конституцията, министри ще гледаме... Нека да сме оптимисти, че промените на Конституцията ще бъдат приети".

Временната комисия за промени на Конституцията отхвърли на второ четене всички текстове, свързани с прокуратурата. Бе променено и съотношението в прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) като прокурорите ще имат мнозинство над избраните от парламента. На първо четене те нямаха такова мнозинство.

Миналата седмица Вълчев заяви, че от ДСБ искат оставката на образователния министър Тодор Танев. Лидерът на партията Радан Кънев отрече, но не много категорично, думите на Вълчев.