Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

От началото на украинската криза отношенията между НАТО и Русия са силно напрегнати. Цялото сътрудничество бе свито, а скорошният инцидент с унищожаването на руския бомбардировач от членката на алианса Турция още повече ще покачи градуса на напрежението. И именно в тази ситуация НАТО продължава с курса за разширяването си, като предложи в сряда на Черна гора да влезе в пакта.

Реакцията на Москва бе незабавна. Както каза прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, Русия ще анализира ситуацията и ще отговори на нея.

Черногорската армия наброява едва 2100 войници. По тази причина всички наблюдатели са убедени, че НАТО, като предложи на Черна гора перспектива за влизане, се ръководи изключително от отбранителни аспекти. Така Душан Релич - експерт по Балканите от от берлинския фонд "Наука и политика", вижда ясен знак към Москва в готовността на Северноатлантическия пакт да приеме нова членка.

"Така НАТО дава да се разбере, че трети държави нямат право на вето за приемане в алианса на нови членки", отбелязва Релич, като припомня, че Русия отдавна е твърдо против това.

Ненад Копривица - председател на черногорската неправителствена организация Център за демокрация и човешки права, също смята, че мотивът за стъпката на Брюксел стана борбата за влияние на Западните Балкани мегду НАТО и ЕС, от една страна, и Русия - от друга:

"Поканата за Черна гора е геополитическо решение, тъй като Черна гора, също като Албания и Хърватия през 2009 г., не е изпълнила редица правни критерии."

На власт в черна гора вече почти четвърт век е премиерът Мило Джуканович.

Тъй като правителственият ръководител успя до не допусне в страната си войни, което бе характерно за територията на бивша Югославия, Черна гора се смята за остров на стабилността на Западните Балкани. Но критиците обвиняват Джуканович, че ръководи страната като частна фирма, прибягва до мафиотски методи, а всички ключови политически и икономически постове в страната отдавна са разпределени между членовете на семейството му и приятелите от управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС) м Черна гора. Освен това според слухове Джуканович е допускал в страната наркобосове, а италианските власти дори са водили срещу него дело по подозрение в контрабанда на цигари в големи размери.

Преди Джуканович поддържаше тесни връзки с Москва. Богатите руснаци например купуваха големи парцели земя на брега на Адриатическо море, а милиардерът Олег Дерипаска купи контролния пакет акции на най-голямото черногорско предприятие - алуминиевия комбинат КАР. Но днес Джуканович се дистанцира от Москва, тъй като руските инвеститори, включително Дерипаска, не изпълниха финансовите си обещания. Затова перспективата за влизане в НАТО и ЕС е не само по-привлекателна за зависимата от външни източници на финансиране икономика на страната, но е и въпрос за нейното оцеляване.

----

* Авторът е германски журналист на свободна практика. Бил е кореспондент в Румъния и Унгария. Препечатваме статията му от сп. "Шпигел".

Ключови думи

Коментари

...

...Oops!

Три боевых корабля НАТО прошли через проливы Босфор и Дарданеллы и встали на боевое дежурство в Черном море. Это связано с опасениями Североатлантического альянса за безопасность своего члена Турции в связи с обострением отношений с Россией, передает сегодня, 3 декабря, турецкое издание Hurriyet Daily News. Эсминец ВМФ США USS Ross Они принадлежат Испании, Португалии и Канаде, являющимися членами НАТО. Все эти корабли присоединятся к американскому эсминцу, который вошел в Черное море чуть ранее.Стоит отметить, что выбор кораблей класса эсминец продиктован конвенцией Монтре 1936 года, которая ограничивает тоннаж военных судов нечерноморских стран, имеющих право находиться в акватории Черного моря. Право их пропуска возложено на Турцию, в юрисдикции которой находятся оба черноморских пролива. Несмотря на то, что эта страна является членом НАТО, остальные участники альянса твердо соблюдают международное право. В то же время, эсминцы НАТО, несмотря на свой малый тоннаж, очень хорошо вооружены: в частности, они обладают пусковыми установками крылатых ракет "Томагавк" морского базирования, способных нести ядерное оружие. Что на самом деле находится на борту военных кораблей альянса, вошедших сегодня в Черное море, известно только военным стран НАТО. Кроме того, ожидается, что ближайшее время в Черное море войдет еще один боевой корабль НАТО - американский эсминец USS Ross. Он станет уже пятым военным судном альянса в акватории.

Руснаците ще си загубят от 5- 10 мин. с тях!

Черна гора е развъдник за терористи, те кореспондират с основната доктрина на НАТО- тероризма.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.