Собственикът на "Манчестър Сити" шейх Мансур отново демонстрира, че е добър бизнесмен. Днес стана ясно, че е изтъргувал 13 процента от компанията си City Football Group (CFG) на китайския консорциум CMC (China Media Capital) и на инвестиционната компания CITIC Capital. 

Няма да е точно, ако се каже, че това са 13% от Ман Сити. Всъщност CFG обединява в обща фирма английският гранд, а също така футболният "Ню Йорк Сити", "Мелбърн Сити" и "Йокохама Маринос". Четири клуба на 4 различни континента.

Цената е 265 милиона паунда (400 млн. долара). Точно толкова плати шейх Мансур през 2009 г. само за "Манчестър Сити". И след това вложи многократно повече за база, стадион, селекция и т.н. и т.н. 

Преговорите между арабските собственици на "гражданите" и китайците продължиха около половин година.  Само преди месец китайският президент Си Дзинпин бе на визита в Англия и посети стадион "Етихад", като дори се снима с футболисти на "небесносините", придружен от Дейвид Камерън.

Кои са новите инвеститори? Гигантът СМС е създаден от влиятелния в родината си комунистически лидер Ли Руиганг. Има интереси в шоубизнеса и киното, наскоро подписа споразумение с "Уорнър Брос". През миналата година Ли придоби правата за излъчване на китайското първенство за пет години. Това му струваше 1,3 милиарда долара.