Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Чухте ли? В България тече пълзящ преврат. Кой ли?

След малко и по този въпрос. В началото кратка рекапитулация на това, което имаме като информация към момента, както би се изразил един бивш вътрешен министър:

„В сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска. Това Бойко, да."

"Те ми искат целия регистър (за СРС – б.р.). Аз се притеснявам, защото там има за посолства."

"Аз звъня на главния прокурор и се виждам с главния прокурор. Той веднага отреагира."

"И пускам на Бойко един есемес".

"Митко Узунов е неговият човек в Съвета и за всичко той му отговаря".

"И Ясен ми казва „Бойко ми изпрати един от неговите най-близки хора и ми казва по никакъв начин теб да не те закачаме“.

"Милка Итова е била, но са й казали, че просто ако си отвори устата, ще стане страшно."

"В същия момент Жоро Колев ме вика сутринта и ми казва „Главният прокурор ми каза, че ако Бойко продължи да го натиска, няма да издържи на натиска."

"И вече вечерта Сотир ми звъни към 7 или 8."

"Той какъв мотив има да е толкова зверски настроен? - Бойко ли? Единият мотив е заради Цветан."

Това казва накратко бившата председателка на Софийския градски съд и настояща подсъдима Владимира Янева пред бившата си колежка и приятелка Румяна Ченалова. По-късно в серия от интервюта Ченалова потвърждава казаното, като добавя и още:

  • главният прокурор Сотир Цацаров я викал, за да указва как да бъде решено конкретно дело;

  • Владимира Янева й предлагала пари, за да не атакува главния прокурор;

  • Янева е поддържала близки контакти с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Това, което имаме като реплики от последния момент, е гласът на Ченалова:

"Значи, първо, Бойко ти праща там, хората и тъка-тъка-тъка... След това главният ти казва, че няма проблем... Делян е говорил с двамата. И изведнъж се появява тва чудо... Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?"

Ако има някаква новина тук, то тя е, че пълзящият преврат отдавна е приключил. И няма нужда кафявите медии да обвиняват сега министъра на правосъдието Христо Иванов, съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и – как без него – президента Росен Плевнелиев. Е, след отказа му да се нагърби с независима комисия за разследване на скандала „Двете каки“, може и да го пропуснат тези дни. Но не може без „Протестна мрежа“, за които един ден четем, че са „20 човека с лаптопи“, на следващия им приписват мощта на ЦРУ, Мосад и КГБ взети заедно. И малкото останали медии, които се опитват да следят важни теми, а не да продават страх и кръв на публиката си.

Кафявите медии обвиняват всички, които казват на глас, че информацията от цитираните вече реплики трябва да бъде проверена, в организиране на пълзящ преврат. Не е глупаво, нахално е.

Кой?

Не познахте. Кой твърди, че задаването на въпроси и настояването за отговори е пълзящ държавен преврат? Тези кафяви медии, които ако не разкриват „пълзящ преврат“, съобщават други неща:

Новите в ЦСКА: Италианец, швед и две чернилки",

"Пиян блъска с пениса си по прозореца на старица, тя го налага с бастун",

"Дънов, Севрюкова и Ванга: Иде гибелна война."

Най-добре да оставим поредното им „разкритие“ при предишните.

Точно толкова общо със същината на проблема има надпреварата на главния прокурор колко повече писма може да получи от Европейската комисия в рамките на няколко дни. Да, няма позиция на Брюксел, която да иска оставката на главния прокурор. Да, има неподписано писмо от говорител в същата Европейска комисия, което казва за „изключване от процеса“ на евентуално замесените.

Сакън! Никой не е искал оставки!

И не, това изобщо не е важното. Нито името на настоящия главен прокурор. Колкото и писма да прелетят между Брюксел и София, в тях важният израз остава „независимо разследване“, а не нечия оставка. Координираният шум в посока на „пълзящия преврат“ и на това казал ли е или не е казал Брюксел нещо, можем да приемем точно както и координирания рекламен шум за Black Friday. Шарено е, но те лъжат.

След всичко това, което имаме като информация от този скандал, наистина ли някой си задава въпроси за преврати и писма, а не например други:

Ако така работи съдебната система, какво да направим, за да го променим?

Ако прокурор може да привиква съдия, как да не допускаме повече това?

Ако прокурори, съдии и политици се срещат, за да обсъждат конкретни дела, кой може и трябва да разследва това?

Ако ВСС се движи от лобита и от „сговаряне“, то защо изобщо очакваме той да отговори на горните въпроси?

Решават ли обсъжданите промени в Конституцията някой от тези въпроси?

Ако не, защо изобщо се занимаваме с тях?

Ако така работи системата, защо изобщо очакваме някой да разкрие кой е източил информационната система на МВР по т.нар. дело „Червей“?

Ако така работи системата, защо да очакваме някой да понесе отговорност за кражбата „КТБ“?

Ако съдия носи пари на съдия, за да не говори нещо, а прокурор дава акъл на съдия как да реши конкретно дело, защо да очакваме българските граждани да вярват на системата дори и когато се съдят за оградата си?

Ако този съд е осъдил Цветан Цветанов на 4 години затвор, защо да вярваме, че това не е поръчка?

Ако този съд е оправдал Цветан Цветанов, защо също да вярваме, че това не е поръчка?

Ако споровете между фирмите се решават по този начин, защо изобщо очакваме инвестиции в България?

И, не на последно място:

„Кой е този човек, който може така да наклони везните, разбираш ли?“

Пред ВСС Румяна Ченалова каза в прав текст, че депутатът от ДПС е свързан със 129 фирми. Ден по-късно пред Нова телевизия се коригира:

„Като избухна скандала, гледах само 8 дела, от 139 случая с търговски фирми, свързани с Делян Пеевски“.

Странно. Търговският регистър не знае за тези фирми. Сметната палата – също. Комисията по конфликт на интереси и парламентарна етика – също. ДАНС – също.

Сега разбирате ли къде сме нагазили?

И трябваше да чакаме лобитата да се поразместят, някой на някого да стане неудобен, за да се осмели някой да повдигне завесата. Разбира се, че участниците във всичко това ще реагират яростно срещу всеки глас, който не е съгласен. Разбира се, че ще обвиняват всеки в „пълзящ преврат“, само защото не е съгласен това да продължава. Разбира се, че говорителите им ще изпълзят на телевизионния екран, за да бранят покровителите и кредиторите си.

Ако се намери един политик, който да поведе битка за подреждане на държавата, българите дълго няма да забравят името му. Разбира се, ако не го „опраскат“ преди това. 

Ключови думи

Коментари

АзА

Поздравления за Бедров. За пореден път фактите такива, каквито са. Жалко, че няма повече журналисти като него.

SRQBoyboy

Явно пак е успял, след като разлая толкова много псета.

нако43

прекрасна хронология на всичко случващо се през последните дни!браво!

denim58

Страхотен хронологичен анализ...Ще добавя само, че държавен преврат имаше, според същите тези медии и хора на 11.05.2013г. /Костинброд/...Само че тогава посоченият с пръст беше ГЕРБ!

DogWoman

"Ако прокурор може да привиква съдия, как да не допускаме повече това?" Не зная дали "ние" можем да не допускаме или допускаме, но може да се пробват поне три варианта: а) прокурорът привиква, съдията се прави, че изобщо не е чул, и не отива. Те по никакъв начин не са си подчинени или зависими по закон. б) прокурорът привиква, съдията сезира ВСС, ДАНС, "Господари на ефира" и "Открито" с Валя Ахчиева едновременно и се явява на срещата накичен с бръмбари като коледна елха. в) всеки прокурор и съдия при полагане на клетвата (която е с много драматичен текст, между другото), се съгласява да бъде обект на 24-часово аудио и визуално следене. г)....добавете, използвайки въображението си. На мен ми е далеч по-интересно дали някой ще се "самосезира" за 139-те търговски дела за фирми на Пеевски, за които никой очевидно не знае?

до дебелян пеевский

Къде точно прочетохте "обявената позиция на РБ - а именно, че случаят "каки" е атака срещу държавността", защото и в линка, който сте дал не пише такова нещо. Стига с манипулации. Бедров говори с факти, за разлика от хора като вас.

дебелян пеевский

Очевидно, некои бедровисти получават временна, но много силна слепота, когато им мине погледа през неща, които не им е удобно да видят. Цитираме: ' "днес Националното ръководство на ДСБ е провело заседание, в което е присъствал и правосъдният министър Христо Иванов. На него е обсъдено "развитието на скандала, свързан с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи". ' -- очевидно е, че признанията на Ченалова за корупцията в съдебната система и сложната схема от покровители се разглежда като "атака". Атака срещу кого вече чухме от другите коалиционни партньори на Блока - двамата Бостанджии.

Много сте плоски. Не трябваше толкова масирано. Издадохте се.

SRQBoyboy

Скрий се глупако, пак не си разбрал за какво става дума.

Моля??? За какво ни е реформата ли прочетох??? За да върнем независимостта на съда. Защото екземплярите в парламента могат да шикалкавят за главния прокурор, но не могат да защитят позиция срещу съда. Превратът е срещу теб, мухльо!

DogWoman

"за да се осмели някой да повдигне завесата." Кой се е "осмелил"? Поне да беше Бареков, да облече бялата риза, да метне перчем, пък да свика една пресконференция и да пусне всичките записи на всичките каки и батки, ами то - анонимни флашчици с анонимни файлчета и участници, които си говорят като продавачки на зарзават. И едната даже днес се похвали, че тя не използвала думата "опраскала", щото не й бил такъв речникът. Гнус отвсякъде!

Гласувай за Деос! Те ще изчистят държавата. Аз няма да съм тук обаче.

Поредните глупаци ли ни предлагаш?

до дебелян

къде пише "атака срещу държавността"? А това, че са атаки е видно, никъде не се споменава обаче дали са добри или лоши атаки, във вашия линк. Да вземем да анализираме ли преди да пишем, каквото ни харесва? Защото може да излязат в понеделник и да кажат "с публичните изявления и атаки на съдия Ченалова и публикуваните в медиите записи" става ясно, че имаме нужда от правосъдна реформа и оставка на цацроф...

дебелян пеевский

Ако го бяха казали, когато скандалът тъкмо започна, щяха да им се вържат повече глупаци. Обаче тогава още не бяхме забравили "историческия компромис" и още течеше фантастичната "атака" срещу електрическото гласуване и ръбатите имаха други задачи.

DogWoman

Ето какво мисли по въпроса мисиз Дончева, наред с похвални слова за двете лейди-съдийки: "Не може президентът Плевнелиев да си мие така ръцете. Само срещу него няма обвинение за участие в скандала. Да си събере президентът екипа от конституционалисти, да видят как са решавани аналогични скандали в света, но при всички случаи трябва да има публична проверка“. Алоу! Веднага да пускате записа и за президента, че нещо остана чист в тая история, а това не е нито по братски, нито е по български :) А за аналогични скандали по света... не съм сигурна дали има. Има ли?

Кой е този, който наклонява везните? Ами, анонимните, ама не тези с маските.

DogWoman

Няма "кой", дето наклонява везните. Везните най-лесно се наклоняват с една торба злато. По-лесно е и по-малко цапа.

Аргументите? - какво казват две зависими както искате ги наречете и какво пишат най-зависимите медии, които никой не чете. Защо името на Лозан Панов е до това на президента след екзотичната му идея (на шефа на съда!) за органа на органите, с която го застреля? Ми щото кафявите медии плюят срещу двамата, а кой как беше избран няма никакво значение. Гениално! Срещу Ченалова плюят ли? Щом е жадна за справедливост, значи плюят, нищо че са същите, които всяка седмица я търкалят пред камерите? Всъщност какво ново разкриват записите за корупцията в съдебната система? НИЩО, дори нови лица не разкриват, но за сметка на това ще бием шута на реформата. Гениално!!!

Радев

Във форма си, Бедров.

Последно, ако досега главните прокурори прикриват или злепоставят хора, и кражби, без тази реформа ще започнат да вкарват в затвора невинни. Трябва им съвсем малко време.

Менко

Да не измислите да ми се отнемат адвокатски права, че оправдах Цвъцо?! Ами той ми каза, че по призвание е акушер и... и нали знаете какво трябва да прави всеки съвестен гражданин при демографски срив?!...

DogWoman

Абе граждане, има поне три-четири съдийски и всякакви организации. Те при всяка дума, казана от "извън системата", скачат като ужилени, че им се намесват. Сега нещо мълчат. Защо така? Аз ако бях редови съдия, поне с претенции да съм честен професионалист, щях да съм по всички медии, даже да не ме щат, все ще намеря къде да се набутам, за да кажа "Аз не съм такъв, ние не сме такива!" Каква е идеята? За пореден път да кажем "всички са маскари"? И да вдигнем ръце, щото при една цяла система от маскари всяка промяна е безсмислена? Щото реформа, реформа, но тя предвижда съдии да избират съдии... прокурори - прокурори. Ми те ако всичките са такива боклуци, то какво ще се промени?

JD

Кънев се продаде на на мутрокомуниста Борисов и скандала с кадруването Му в съдебната система няма да се отрази на неговия "исторически компромис".

Ако се намери един политик, който да поведе битка за подреждане на държавата, българите дълго няма да забравят името му. Разбира се, ако не го „опраскат“ преди това. Така си е, Бедров - питай Цветан Цветанов, които имаше много по-малки амбиции - само борба с корупцията и контрабандата. Ама и вие, Бедров го плювахте.

Точно! Тогава беше "полицейщина". Е, сега е съдийщина. Честито, Бедров!

Развеселен

тези записи са незаконни и нямат никаква стойност. Точка.

Инспектор Стрезов

Ах! Значи щом са незаконни казаното в тях не е вярно, ерго съдебната ни система е за пример и целият ЕС идва да копира добри практики. И защо трябва да слагаме точката тук? Щото си влюбен в Бога от Банкя ли? Или служебно, да си изкараш хонорара от корпулентния?

Няма да стане тая работа с политик, който да поведял битка. Ще го смачкат на секундата - и авторът Бедров ще е сред първите. Понеже средствата няма да са красиви и ще изглеждат ужасно авторитарни. Дручко си е да се дърляш по сайтовете, пък да събираш тъпи коментари, пък лайкове, пък котенца. Тъй е то.

" Ако се намери един политик, който да поведе битка за подреждане на държавата, българите дълго няма да забравят името му. Разбира се, ако не го „опраскат“ преди това.":::::::::::::В тази връзка виждам положителни сигнали от А.Атанасов ор Р.Б.

socialen

Чудесно, ако се бута 13главата олигархична Ламя на Борисов. Симбиозата от Простотия (Борисов) и Психодясното (неолибералите, либертарианците, пазарните фундаменталисти, монетаристите, обективистите и остеритетните фетишисти от преименувалото се СДС) е катастрофална смесица и трябва да си отиде!

socialen

За 3.5 години еднолично катастрофално "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-февруари 2013 година, Борисов и Цветанов изтърбушика, рекетираха и наводниха не само съдебната система с малоумници и нискоинтелигентни индивиди с вишу - продукт на нашата неолиберална, самофинансираща се пародия на образователна с-ма.

SRQBoyboy

Интересно какво се случи при всички упрравления на комунягите?

socialen

Трябва да е ясно, че за 26 години дяснолиберален англосаксонски Капитализъм по американски образец / класически пазарен либерализъм - познат днес още като Неолиберализъм, Либертарианство, Пазарен Фундаментализъм, Обективизъм и Монетаризъм - близо 2.5 милиона образовани, интелигентни българи напуснаха страната. На тяхно място се насадиха необразовани като Борисов, които наводниха държавната администрация с подобни кратуни.

Дозер

Много сме далеч от либертарианството, приятелю! Точно либертарианците твърдят че "държавата" трябва да стои далеч от някои естествени процеси, а не червената мафия да се срастне с държавата, както е у нас. Тия дето напуснаха страната бягат заради това, че заместихме социализма с някакъв постсоциалистически цирк, някаква увредена кавър-версия на социализЪма....Защо иначе тия дето избягаха от тука, отиват точно в напредналия "англосаксонски" капитализъм, а?

SRQBoyboy

Абркадабра. Поздравления, дали не ти се е завързал езика при изговарянето на толкова сложни -зми. Не мога да разбера какви комплекси избиваш, че се чустваш задължен да се изхождаш по всички въпроси. Двамата се Дебелан сте нещо като дежурна двойка милиционери, гледате да не прехвръкне нещо, което не сте изкоментирали. Поне поспете малко, че болните ви мозъци съвсем ще се скапят.

Ама че си отвратителен! Как можа да концентрираш толкова простотия в тъпата си кратуна?

socialen

Така се получава, когато Народът не гласува - най-големият Неграмотник в Банановата Република е "премиерче".

SRQBoyboy

Good morning Columbo! а ти глаусвал ли си? Ако си, най-верятно си пуснал за Болен или Мехмед паша. По манталитета ти се познава, че си от класа на бавно развиващите и трудно загряващите.

socialen се включи. Бяга-а-а-ай!

John Smith

Бедров, "извинителните бележки" по-лоши ли са от доносите? Как е възможно да има българи, които в разгара на терористичните заплахи пишат до Брюксел доноси срещу главен прокурор? Да си разсипем полицията, да си обезглавим прокуратурата - добре дошли, терористи! Даваш ли си сметка, Бедров, че, не дай Боже, ако се случи нещо, точно полицията и прокуратурата ще са водещите? Не протестърите, не писачите, а тези, които се грижат за сигурността. Срам, срам, срам! Представям си как ни коментират в Брюксел - със съжаление и насмешка, че се клепаме по женски разговори, докато целият свят се опитва да се обедини срещу ДАЕШ.

роско

Ей, смотаняк, тези от ДАЕШ са момченца с пушки за фунийки пред мафиотите в милицията и прокуратурата. И ако ще ме пазят тези точно - мерси, баце. Виждам колко добре се справят.

Георги Нинов

Отново материал на Светлана Джамджиева, но подписан от Иван Бедров. Г-жо Джамби, кога ще обясните за зависимостта си от Румен Петков и Меглена Кунева?

Развеселен

Госпожа Джамджиема по мои впечатления има различен стил на писане

фрунзе

SOCIALEN, болката ти е, че от тези 2 млн напуснали страната нито един не е отишъл в Русия:)))))))

@SOCIALEN

Да върнем крепостното софийско жителство и задължителното разпределение за висшисти, а? Хем тогава селяндури като теб няма да задръстват мрежата с тъпотиите си!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.