Над 40 милиона млади хора в африканския регион Сахел, на юг от Сахара, са податливи на радикализация.

Това заяви Хирут Губре Селаси, специална пратеничка на ООН за региона, включващ Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер. Тези страни са сред най-бедните в света.

Тези хора са изправени пред мрачно бъдеще. Младите хора на възраст под 25 г. в Сахел са в безнадеждно положение. Според селаси 44 на сто от децата в региона нямат достъп до начално образование. Само 36 на сто от населението може да чете и пише.

"Ако нищо не се направи, за да се повиши образованието, заетостта и други възможности за младежите в тази възрастова група, Сахел ще се превърне в център на масова миграция, както и на наемането и обучението на терористични групи и индивиди", каза Селаси пред Съвета за сигурност на ООН.

Според нея правителствата в региона са принудени да използват значителен процент от бюджетите си, за да се справят с нарастващите заплахи за сигурността. Това оставя малко пари за въпроси, засягащи младите хора.

Проблемът се усложнява, тъй като наркотрафикантите все по-често работят заедно с въоръжени групи и терористични движения, които им предоставят безопасно преминаване в замяна на пари.

Селаси изтъква, че скорошните терористични атаки в Мали, Северен Камерун и Нигерия свидетелстват за глобалния обхват на екстремистките групи, които действат в богатите и бедните страни.