Броят на руските граждани под чертата на бедността се е увеличил с 3 милиона души през първото тримесечие на настоящата година в сравнение със същия период миналата година. Според РБК, който цитира официалната статистика (Росстат), за периода между януари и март 2014 г. броят на бедните руснаци беше 19,8 млн.души, докато през първото тримесечие на тази година той е вече 22,2 млн.души.

Руснаците, които сега са под тежестта на санкциите срещу страната им, са принудени да затягат коланите и следят светската хроника за богатите руснаци и негодуват че на техен гръб олигарсите се къпят в охолство. В момент, когато според финансовата къща ВТБ Капитал, гражданите на страната харчат 55% от доходите си за храна в резултат на повишаване цените на стоките, руските Акули поставят рекорди по разточителство в Русия и в Европа.

Така например, във Великобритания, където през изминалата година се приютиха 160 руски богаташи, десетки са онези, които предпочетоха да вложат капиталите си в жилища, чиято единична стойност надвишава 30 млн. долара както съобщават британиските медии. По всичко изглежда, че руските богаташи са по-разточителни в чужбина. Списание „Форбс” регистрира минимален спад на броя на руските милиардери.

Понастоящем бедните и средните слоеве на руското общество дори не си позволяват да минават покрай бившия „ГУМ” – централният магазин от съветската епоха, в който навремето са пазарували всички. Неотдавна въпросният бивш универсален магазин публикува брошура, в която се рекламира промоция на дамска чанта на стойност 300 000 рубли, т.е. средногодишния доход на обикновения руски гражданин.

„Върни ми писалката!"

Това е една от култовите реплики на президента Владимир Путин, станали особено популярни сред руските социални мрежи през последните месеци, според чуждестранни кореспонденти в Москва. Този израз за пръв път бе използван от президента на среща с няколко финансови "акули", с които обсъждаше спасяването на индустриалния комплекс, заплашен от конфликтите между тях. Тогава президентът принуди „акулите” да подпишат спасителното за комплекса споразумение.

Когато в края на документа Путин не откри подписа на Олег Дерипаска – „улиминиевият крал” и най-богатият сред богатите, той му поднесе собствената си писалка и му нареди „Подписвай тук!”, след като треперещият милиардер забрави да му върне „президентската писалка”.

Този епизод добре илюстрира връзката между властта и финансовите акули, както и силата и влиянието, с които разполага Путин дори по отношение на най-могъщите олигарси. Според наблюдателите, случката с писалката е поставила рекорд по гледаемост в YouTube. 

...и новата писалка

Вицовете за писалката на Путин отново станаха популярни през изминалите седмици и месеци, този път поради друга писалка, която според руските медии е уникална. Нейната цена, по тяхна оценка, вече възлиза на 36 млн.рубли, т.е. около 600 000 долара, а преди шест месеца нетната й стойност е възлизала на 1,2 млн.долара. Тя е изцяло от злато и украсена със скъпоценни камъни.

Притежателят й е бившият губернатор на остров Сахалин Александър Хоршавин, който междувременно бе освободен от поста си и доведен под стража в Москва, за да бъде съден за корупция. Той е човекът, който винаги се е хвалил, че притежава уникална писалка, с която не може да се похвали никой в Русия и в света.

Медиите подхванаха историята за бившия силен човек в Далечния Изток, който е извънредно богат на скъпоценни камъни, както и близостта му до Кремъл. Неотдавна следователите разкриха друг анонимен милионер – в квартирата на бившата служителка в Министерството на отбраната Евгения Василиева бяха открити скъпоценни украшения на стойност 140 млн.рубли. Тя бе обвинена, че е продавала военни имоти на черния пазар със знанието на бившия военен министър Анатолий Сердюков. Спрямо последния Кремъл прояви благосклонност – той бе само освободен от поста си.

Руският президент успешно изземва функциите на държавата си и замества лично всички институции. Както във външнополитически, така и във вътрешнополитически план той определя поведението й и я моделира по свой образ. Путин спокойно може да изрече след Людвик Четиринадесети: „Държавата, това съм аз!“.

По случай рождения му ден посланията към Путин варираха от възхвалата от Асад за „най-великия лидер на света“ до проклятията за бомбардировките на сирийски градове, в които няма присъствие на „Ислямска държава“. В Туитър руските апологети на Путин не го третират като държавен глава, а като „легенда“, като „всемогъщ човек“ и дори като „последния борец за тържеството на доброто“, „недостижим зад бронята си, от чиито уста изригват пламъците, прогарящи злото, където и да се намира то“.

За подобна героизация говорят и множеството му мачовски образи: на джудист, герой, демонстриращ атлетичен торс, любимец на жените и т.н. Поддръжниците на Путин приветстват неговата Русия, която е на път да възвърне силата и историческата роля на Съветския съюз, изчезнали след неговия разпад. Така почитателите на Путин вече го величаят като цар – титла, която той категорично отхвърля в неотдавнашното си интервю с американски вестник.