Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Светът е вече различен“ – първа новина за седмицата. Детската Евровизия – втора по важност и време на отразяване. Трета новина – АБВ искат импийчмънт на президента Плевнелиев, защото си позволил да се усъмни в добрите намерения на Русия към България.

Колко различен може да е един свят обаче, ако в него Евровизия си тече по план, както и русофилските наряди на определени български политици? Някои неща явно остават неизменни.

Терористичните атентати в Париж безспорно са значим момент в световната политика и те ще доведат до промени в нея. Но покрай необходимата реакция се стигна и до преиграване, изхвърляния, загуба на мяра. Например, като предвиден от атентаторите страничен ефект всякакви продавачи и любители на ретроградни, авторитарни, антиевропейски или просто налудни „идеи“ изведнъж добиха кураж и се почувстваха прави в национален и глобален мащаб. Нещо повече – почувстваха, че винаги и еднозначно са били прави, докато техните опоненти (които и да са те) грешат и винаги са грешали.

„Казвахме ли ви?!“, „Защо не се вслушахте в нас?!“

Гракът на цялата тази странна компания прилича на хибридна война срещу разума. Едно спонтанно, рошаво и велико преселение на разнородна племенност, решена да разруши сърцето на съвременната цивилизация: просвещенска, наднационална, демократична и либерална Европа. Сред тези племена има и чуждоземци, има и свои. Вече се появи новият европейски Атила, мустаката и своенравна шляхта, диви гали, твърдоглави келти и саксонци…

А наследници на седемте славянски племена у нас налапаха тръстиките и зачакаха евроатлантическия враг в подводна засада, която се издава от време на време само от медийни мехурчета или чудновати искания за импийчмънт.

Пинк Флойд имаха албум с пророческо заглавие, описващо настоящата ситуация – „Временно пропадане на разумa“ (Momentary lapse of reason).

Куриозът е, че преди чуждестранните варвари от ИДИЛ или някоя друга подобна организация да са успели наистина да променят света по свой тертип, европейското племенничество вече протръби тази промяна за случила се, назначи се за нейна жреческа каста и започна да се разправя с опонентите си като недостатъчно проницателни. Това е голямото преиграване и изхвърляне в реакциите след атентатите – и наднационално, и домашно.

Технологията му е проста. Тя е натрупване на непълни и сгрешени „силогизми“, чиято първа предпоставка е баналност, а заключението не следва от нея. Тя е и игра с метафори, които в един момент подменят реалността. Най-важната от тях е метафоричната употреба на „ВОЙНА“.

„Казвахме ли ви, че сме във война?!“

Да, често ще срещнете този израз и той не е безсмислен. Но ако бъде взет буквално, разумът мигом пропада. С кого точно сме във война в момента, всъщност? С десетина граждани на Франция – повечето отскоро пълнолетни? Или с всички мюсюлмани по света? Или с всички, планиращи атентати? Или с нещо, което се нарича „държава“, но изглежда повече като мобилна орда, чийто масов състав работи на половин бройка при нея и на половин бройка в кебапчийници и интернет клубове? Или може би с бежанците (за някои „нашественици“)?

Очевидно е, че „войната“ се употребява като метафора, както в съчетанията „война с престъпността“, „война с дрогата“ и т.н.

„Джихадът“ е подобна метафора – той също е с неясно дефиниран враг, който е едновременно и външен, и вътрешен. Който може да е и навсякъде, и никъде. Джихадът се опитва едновременно да превъзпитава и да убива. Ако ние започнем да употребяваме думата война в смисъл на „анти-джихад“, всъщност влизаме в същия сценарий като терористите. Колкото е безумен джихадът, толкова би бил безумен и един европейски анти-джихад.

Европа не бива да гради политиката си на метафори. Тероризмът е въпрос на специални служби, наблюдение, добра информация, бдителност, засилени мерки за сигурност. Справянето с него не бива да се мисли като постоянно суспендиране на демократичния ред и гражданските права – напротив, запазването им е целта на цялото упражнение. Вкарването на Европа в режим на постоянно „военно“, извънредно положение е всъщност това, което терористите целят.

„Войната на цивилизациите започна!“

Метафората на войната се разгръща в геймърски фантазии за сблъсък на цивилизации (и варварството). ИДИЛ е всъщност и геймърски проект – юноши проиграват на живо болното си въображение за власт, признание, секс, насилие и величие. Европа – като все пак по-стара и може би по-мъдра – не би трябвало да изпада до това ниво. Ислямът е цивилизация от над милиард души. Малка част от тях са на акъла на ИДИЛ. Да обявим война на всички други би бил трагичен инфантилизъм.

 „Християнските сили трябва да се обединят, това е „трета световна“ и Русия е с нас.“

„Войната на цивилизациите“ преначертава границите и създава виртуална реалност на „културно-религиозна“ основа. Да, Западът и Русия имат общи интереси по отношение на ИДИЛ и могат да сe опитат да си сътрудничат или поне да не си пречат в борбата с нея. Но това съвпадение на интереси не отменя и не омаловажава всички други въпроси, по които Русия е в конфликт със Запада. Заради евентуална подкрепа срещу ИДИЛ някой може би иска да изтъргува цялостна реабилитация на режима на Путин. Подобна „сделка“ предполага обаче затваряне на очите поне за следното:

– Русия е в Близкия изток с основна цел да си гарантира лост за поддържане на по-висока цена на петрола на световните пазари. Това би могло да стане с генериране на нестабилност и ограничаване на влиянието на Саудитска Арабия. И за двете цели Русия е склонна да изхарчи десетки милиарди долари за бомби и самолети: мисията ще е успешна само ако цената на петрола тръгне нагоре. Западът – от друга страна – няма интерес от висока цена на петрола;

– Русия застава твърдо зад шиитската ос Иран-Асад-Хизбула и я идентифицира като стратегически партньор за постигане на целите си. Ядреното споразумение с Иран уплаши Путин, че може да загуби влияние и подкрепа сред традиционните си симпатизанти в региона. Ангажирането му в битката с ИДИЛ е ясно позициониране в един от лагерите като предложение за дългосрочно взаимодействие. От гледна точка на Запада обаче иранският тип фундаментализъм и ИДИЛ са доста сравними опасности. И като методи на водене на война и терористични операции, и като крайни цели – които и в двата случая са апокалиптични. Ако победата над ИДИЛ се окаже път към доминацията и възхода на шиитския фундаментализъм, Западът ще е сменил една смъртна опасност с друга;

– Украйна. Това, че един конфликт налага по-спешен дневен ред, не означава, че друг конфликт е изчезнал или е станал маловажен. Русия не се е върнала в международните отношения назад във времето преди агресията в Украйна. Поради това исканията за незабавно отпадане на санкциите срещу нея са по-скоро арогантни. В крайна сметка, санкциите ще бъдат свалени, когато Русия възстанови суверенитета на Украйна или поне постигне разумно споразумение за Крим и източните окупирани територии;

– ЕС и НАТО. Русия има интерес от разпадането или отслабването на тези организации и политиката й е насочена към оказване на натиск върху по-уязвими техни периферии като Прибалтика, Гърция, а донякъде и България. Този натиск може да се нарече по различни начини – „хибридна война“, „пропаганда“, „енергийна политика“, „обгрижване на пета колона“ и т.н., но да се отрича, че съществува е просто нелепо. Точно толкова нелепо, колкото и искането за импийчмънт на Плевнелиев, понеже си позволил да говори за този натиск и необходимостта от ясна европейска стратегия за справянето с него. В крайна сметка става дума за факти, които трябва да се отчитат: без истерия, но и без затваряне на очите, сакън да не се обиди някой. Това мижане – характерно за Живковия режим – е станало почти условен рефлекс сред някои среди на българската политика. Но то не отива на една суверенна държава, а и опитът показва, че ползите от него са съмнителни.

„Казвахме ли ви да затворим границите, за да не стават терористични актове!“

Цивилизацията е въпрос на правилни разграничения и категоризации. Когато се работи с мърляви понятия, резултатът е нецивилизован, неугледен. Да, бежанската вълна затруднява борбата с тероризма и натоварва службите. Но не, не е тя причина за него, нито пък той ще изчезне, ако бежанците стоят затворени в лагери в Турция, Ливан, Гърция и т.н. Голям интерес предизвика въпросът откъде са влезли част от атентаторите и дали е имало сирийци между тях. Все едно от това зависи генерално какво да се прави и с тероризма, и с бежанците. Да си представим, обратно на фактите, че всички извършители на актовете в Париж бяха сирийци от ИДИЛ, влезли като бежанци. Би ли значило това, че Европа вече няма никакви задължения по отношение на Близкия Изток, че може просто да хлопне вратата на всеки бежанец, да се изолира и да не се интересува какво става у съседите?! Щраусите, казват, използвали този похват в политиката си за сигурност.

Сигурността на Европа е свързана с тази на съседните райони – най-вече на Турция. ЕС има капацитет да намалява и регулира бежанския натиск върху съседите с прием на определени количества бежанци и това е по-адекватна реакция от заравянето на главата в пясъка.Това е част от политиката за сигурност на Европа.

Нещо повече. Проблемът с бежанците претърпя инфлация, защото стана обект на символно политиканстване от страна на новите Атили, шляхтичи, гали и пр. Полша сигурно няма и да забележи няколко десетки хиляди бежанци, били те от Централна Африка или Сирия. Същото важи и за останалите европейски държави, включително Германия, която е основен инициатор на политиката на контролиран прием. Всъщност не става дума за логистични проблеми с настаняването на бежанците, нито толкова за дебат за сигурност. Просто бежанците станаха знаме на консервативно-популистките сили в Европа, които виждат възможност да се разправят чрез тях с проевропейски политици като Меркел. Едни мечтаят за вот на недоверие, други за импийчмънт: логиката е сходна.

Цивилизацията е мяра

Цивилизациите загиват, когато губят мярата и започват да преиграват, да се изхвърлят в една или друга посока. Когато започнат да бъркат метафори с реалности. Европа разполага с огромни ресурси – и финансови, и военни – и в този смисъл най-опасни за нея са кризите, които сама би си произвела. Като например една военна истерия срещу неясно дефиниран враг. А иначе решенията на настоящата криза не са дори толкова спорни:

– Засилени мерки за сигурност, включително координиране на службите на държавите членки на ЕС и партньори в НАТО;

– Координиран, общ контрол на външните граници с ясна политика на регистрация на всички влезли;

– Общ регламент по отношение на допускане и настаняване на бежанци; отсяване на икономически мигранти от бежанци и репатриране на икономическите;

– Работа по интеграция на мюсюлманските малцинства в държавите членки, най-вече Белгия, части от Франция и Великобритания. Изработване на система за ранно предупреждение по отношение на младежи още от училищата;

– Засилване на военните операции срещу ИДИЛ в Сирия във възможно сътрудничество с Русия. Изработване на приемливи списъци с терористични организации и легитимна опозиция на режима на Асад;

– Подпомагане на Турция за справяне с бежанците и гарантирането на границите й, но и помощ за кюрдите в Сирия и Северен Ирак. Тяхното изоставяне между два огъня е и неморално, и стратегически неразумно от гледна точка на Запада;

– Натиск върху Саудитска Арабия за преустановяване на подкрепата – идеологическа и материална, пряка или непряка, правителствена или частна – за ИДИЛ и нейния вид радикален ислямизъм. Натиск върху всякакви спонсори на джихадистите, както и върху купувачите на нефт от тях;

– Търсене на работещ баланс между шиити и сунити, враждата между които е в основата на конфликтите;

– Продължаване на работата по алтернативни източници на енергия…

Този списък с мерки не е изчерпателен, но и той е достатъчен да се разбере, че няма бързо и мълниеносно разрешаване на проблемите с тероризма и бежанците от Близкия Изток. Една военна евро-русийска операция „Св. (хан) Тервел Български“ – за която наш историк помечта тази седмица – може и да е от полза, но без останалите мерки от списъка тя най-вероятно само би влошила нещата. Или поне би оставила света такъв, какъвто е и сега. С атентати и хибридни войни срещу разума.

----

* Материалът е публикуван в портал "Култура". Подзаглавието е на Клуб Z.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Добре, че некой пусна тая партенка за "хибридната война", че да има с какво да се изхранва уманитарната сволоч в София.

безпартиен

Твоите кремълски мърши я прилагат, да ти еба курвенската майка, рубладжйска подлого!

кака-сврака

Прав си, Дебеляне. Пък и какъв дълъг анализ, направо ми се изтъркаха очилата.

Понк Флоид "имат албум", а не "имаха албум" ... не че нещо важно де

Автора е от изключително опасния вид - "прашасали чиновници" в европарламента и управляващите на европейските държави, заради които бежанската вълна причинява подобна дестабилизация. Изключително малоумен и повърхностен анализ изпълнен с "ала-бала", плашене на читатела, че можело да загубим "европейското" в нас, ако позволим на страха, да ни страхува. Омаловажаване на факти.. изобщо, четеш и се пляскаш по челото на всеки абзац. Абсолютна наглост и безочие. Явно човек, който не се е разходил из предградията на Париж, Лондон или Берлин .. и тн. Отврат. Автора, обществено опасен си ! Ако всички бяха като теб, сега щяхме да говорим турски ...

Технологията му е проста. Тя е натрупване на непълни и сгрешени „силогизми“, чиято първа предпоставка е баналност, а заключението не следва от нея. Тя е и игра с метафори, които в един момент подменят реалността. Най-важната от тях е метафоричната употреба на „ВОЙНА“. За седмица имаме 157 убити и повече от 300 ранени напълно невинни граждани, повечето млади хора, на възраст между 20-30 години. В Париж и в Мали. Ако прибавим към тях баналните 7 убити в Израел и изнасилената в собствения й двор от 17 годишен сирийски бежанец 72-годишна австрийка, започва да става чак гадно от натрупаните сгрешени силогизми и играта с метафори. Това е реалността, авторе! Путин не е единственият злодей на света, а Льо Пен - единствената глупачка. Война е! Враговете са много. Трябва да ги назовеш и да воюваш срещу тях. В защита на ... каквото смяташ, че си струва войната.

Абе Смилов, докато те чакаме да доизкусуриш дефинициите, те ще ни изколят.

socialen

Смилов е хибрид - м/у балканец и англосаксонец.

009

Много приказки ама за нищо. Фактите са си факти.Много трудно може да ме убеди някой че става въпрос за бежанци. Само погледнете външния им вид. Млади, здрави, с атлетическа фигура. Прилечат на преминали военна служба или състезатели спортисти. Нагли и напдателни когато се наложи. Пък и самата Германия не крие че й трябва много работна сила. Та с две думи: става въпрос основно за ИМИГРАНТИ смесени с определен процент джихадисти и случаен елемент някой и друг бежанец. Всеки има мозък в главата и да си прави изводите. На мен никой не ми е разказвал нищо. Това го гледам както и всички по телевизийте.

какви са приликите и разликите между "Дебелян Пеевски" и "социален"?

Милен

Приликите са очевидни, но има една разлика, Дебелян е завършен циник, който се гордее с това си "качество", докато Социален е типичен левичар-фанатик, който при подходящо стечение на обстоятелствата ще си избие всички видове комплекси с пушка в ръка

Има и истини в статията, но като цяло преобладават фаталните, граничещи с глупост наивност и недалновидност, които са обзели Меркел и с-ие и които, ако не бъдат излекувани, ще доведат много, ама много скоро, до края на Европа като култура, ценностна система и икономика.

...

Хаха, егати и гладкия мозък има тоя. Отчайващи поражения във главата му! Не е за коментар дори.

mardafi

На тоя му плащат чифутите

Развеселен

тази отрепка да вземе да млъкне. Той не е никакъв доцент, тъй като няма докторантура, а е изкарал някаква специализация в Англия, която приятелката му Румяна Коларова признава за докторска, докато е министър на проф. Близнашки. Смилов е пълно менте,измамник и платено мекере, което сляпо изпълнява повелята на американските черни другари, които искат да скарат Европа и Русия за да унищожат бялата, християнска цивилизация.

socialen

Смилов иска да брани Неолиберализма, Либертарианството, Пазарния Фундаментализъм, Обективизма и Монетаризма. Аз казвам, те са провалени. Неокласиката е емпирично доказано грешна и се срина на 15.09.2008 година. Затова дано дойдат милиони бежанци! Те имат право на достоен живот след като Глобализацията и Демократизацията, правени от Запада/САЩ по правилата на Вашингтонския Консенсус и по англосаксонските олигархични, фасаднодемократични "ценности" разсипаха за 35 години страните им без да имат шанс да ги изградят.

Без коментар

На сегодняшний день ИГИЛ контролируется российскими спецслужбами, а президент Российской Федерации Владимир Путин ожидал теракта, который произошел в Париже. Об этом в интервью "Фактам недели с Оксаной Соколовой" в воскресенье, 22 ноября, сказал чеченський политик, председатель Кабинета министров непризнанной чеченской республики Ичкерия Ахмед Закаев. "У меня уже есть 100%-е доказательства, что ИГИЛ на сегодняшний день контролируется российскими спецслужбами. Это часть иракских военных, которые работали при Саддаме. Вы знаете, это были союзники Путина и КГБ. И другая часть из Северного Кавказа, которых они заслали туда, как только начал формироваться так называемый ИГИЛ. Вот эта агентура влияет, и она контролируется российскими спецслужбами", - сказал он.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.