Метрото в Брюксел днес не върви заради опасност от атентат. Органът за координация и анализ на заплахата, който оценява опасността от тероризъм, я повиши до максималното четвърто ниво за региона на столицата след среднощно заседание. В останалата част от страната степента на заплаха остава на досегашното трето ниво.

"Анализът показва сериозна и непосредствена заплаха, изискваща специфични мерки за сигурност, както и особени препоръки към населението", посочва кризисният център на уебсайта си.

Министър председателят Шарл Мишел съобщи малко по-късно, че решението е взето "след информации за риск от атентат подобен на този в Париж".

Потенциалните му цели са търговски центрове, градският транспорт и събития, на които се събират много хора.

"Следователно става дума за заплаха от атентати на няколко места, които трябва да бъдат направени от няколко души... Ще мобилизираме много големи сили за сигурност" , каза Мишел.

Според няколко местни издания химически продукти и експлозиви да били открити при серията полицейски обиски в последните дни в преобладаващо мюсюлманския квартал Моленбеек.

Заедно с Брюксел в най-висока степен на антитерористична тревога остава и северното предградие Вилворде.

“Метрото в Брюксел остава затворено през целия съботен ден до края на разписанието”, обяви по националнотко радио Франсоаз Ледюн, говорителка на подземната железница.

Тя уточни, че по-късно днес властите ще решат дали и утре, неделя, влакчетата ще останат в депата си. Движат се обаче автобусите на градския транспорт, както и трамваите. Засега няма и отменени полети от летището в белгийската столица.

Крайна бдителност

Тази сутрин министър-председателят Шарл Мишел събра на заседание Съвета за национална сигурност, в който влизат вицепремиерите, министрите на вътрешните работи и сигурността, на отбраната, на външните работи и на правосъдието както и шефовете на службите за сигурност. Съветът беше създаден малко преди атентатите в Париж и разкриването на терористична мрежа в Белгия през януари тази година. 

"Това има връзка с ред елементи събрани от службите на полицията и ще разберете, че те не могат да бъдат съобщени", каза външният министър Дидие Рейндерс за извънредното заседание пред държавтата телевизия RTBF.

Населението е призовано към крайна бдителност, както и да се въздържа да посещава масови прояви като концерти, както и да избягва места, където се събират много хора, търговски центрове, жп гари и летища. Властта призовава всички да се подчиняват на контрола за сигурност и да не разпространяват слухове. Телевизиите следват нормалните си програми за уикенда, няма изнънредни предавания както беше по време на акцията в парижкото предградие Сен Дени.

Вчера бяха отменени традиционните фойерверки на историческия централен площад в Брюксел, с които се откриват ежегодните улични коледни пазари.

Органът за координация и анализ на риска анализира информация от службата да държавна сигурност, разузнаването, местната и федералната полиция, митниците и министерстсвото на финансите, службата за чужденците на вътрешното министерство, министерствата на външните работи, на мобилността и транспорта, на външната търговия, сътрудничеството и развитието.

Предисторията

Брюксел е не само белгийска, а и европейска столица, в която се намират седалищата на европейските интитуции, главната квартира на НАТО и хиляди представителства на международни фирми и организации. Една трета от живеещите в града са чужденци.

Част от разследванията за парижките атентати се провеждат в Белгия и в столицата ѝ, защото смятаният за техен главен организатор Абделхамид Абаауд, който се е бил за „Даеш“ в Сирия, е също местен. Точно тук бяха задържани заподозрени в извършването на терористичните нападения, включително роднини на един от терористите. Впоследствие повечето бяха освободени, но трима останаха в ареста. Срещу тях се води следствие, а срещу задържан в четвъртък при полицейска операция в Брюксел вчера прокуратурата повдигна обвинение за участие в терористичните нападения в Париж и принадлежност към престъпна група.

В следствения арест остават Мохамед Амри и Хамза Атту. Те бяха арестувани в Белгия миналата събота, ден след атентатите във френската столица. По данни от следствието двамата са взели с кола смятания за един от терористите Салах Абдеслам и са го откарали до Брюксел. По-рано той е живял с двамата си братя в нарочения за „фабрика за джихадисти“ имигрантски квартал Моленбеек в западен Брюксел.

Абдеслам е от престъпната банда, която миналия петък изби десетки граждани в кафенета и ресторанти в центъра на Париж. Неговият брат Брахим (според някои източници името му е Ибрахим) се взриви в заведение. Техният съзаклятник и смятан за мозъка на атентатите, мароканецът с белгийски паспорт Абделхамид Абаауд (28 г.) беше убит при полицейска акция миналата сряда в парижкото предградие Сен Дени. Освен Брахим Абдеслам, още един младеж от арабски произход от Брюксел Билал Хадфи, се оказа между парижките атентатори – камикадзе.

Салах Абдеслам е в Брюксел

Салах Абдеслам е на свобода и се е върнал в родния си Брюксел. Телевизия ABS News съобщи, че укриващият се терорист  е звънял на свои съзаклятници да му помогнат да се измъкне от Белгия и да се отправи към Сирия. Засечени са били и разговори по скайп. Абдеслам признал, че е в трудно положение. От една страна белгийските и френските служби затягали обръча около него, а от друга бил винен от своите, че не е успял да взриви пояса си с експлозиви.

Във вторник белгийските власти отмениха приятелски мач между Белгия и Испания заради заплахата. Отменени са и мачовете от футболното първенство на страната този уикенд.

За последен път в Белгия беше обявена частично максимална тревога за тероризъм на 24 май 2014 година, когато французин от алжирски произход на име Мехди Немуш уби с автомат четирима души в Еврейския музей в Брюксел. Тогава тревогата се отнасяше до еврейските училища, синагогите и за някои институции.

Максимално ниво на терористична опасност за цялата столица беше в сила около месец в края на 2007 и в началото на 2008 година, когато властите засякоха заговор да бъде освободен от затвора тунизиецът Низар Трабелси. Той излежаваше десетгодишна присъда за опит да взриви белгийско военно поделение, където има американски войници. През 2013 година Белгия го есктрадира в САЩ.

Турция арестува заподозрян белгиец

Междувременно всекидневникът „Соар” съобщи, че турската полиция е арестувала белгийски гражданин от марокански произход по подозрение, че е свързан с атентатите в Париж на 13 ноември и със замисляните нови атаки от групата, която френската полиция унищожи в предградието Сен Дени на 18 ноември. Информацията се позовава на турската агенция „Доган“.

Ахмет Дахмани (26 г.) е бил задържан в луксозен хотел в турския средиземноморски курорт Анталия, е предала „Доган“ позовавайки се на анонимни източници. Двама сирийски граждани били арестувани на близка магистрала, се казва в съобщението. Те били изпратени в Анталия от т.нар. Ислямска държава, за да помогнат на Дахмани да  премине от Турция в Сирия.

Турската антитерористична полиция е била предупредена, че в самолет за Анталия има млад белгийски гражданин. Нейни агенти са го проследили до хотела.