Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ХУАН ХОСЕ РИВАС МОРЕНО*

Днес мнозина стигат до извода, че салафизмът и джихадизмът в съвременната им форма са резултат от неуспеха на западната намеса в Близкия изток и Северна Африка. Тези явления обаче водят началото си от доста по-отдавнашни движения, които бяха отговор на експанзията на СССР в арабския свят.

След деколонизацията британците и французите предадоха властта в повечето новосъздадени мюсюлмански държави на емири и монарси. Градската средна класа обаче се ориантира към социализма, светските устои и панарабизма, мечтаеше да модернизира страните си в духа на левите идеи като Неру в Индия и Ататюрк в Турция. Такива представители на средната краса бяха идеални кандидати за съюз със СССР.

През 1953 г. Египет и Тунис се освободиха от монархическия строй. Еипетският лидер Гамал Абдел Насър стана един от главните поборници за панарабизъм и съюзник на СССР. В старанието си да разшири подкрепата на  панарабизма Москва одобри през 60-те г. на ХХ век държавен преврат в Сирия и провъзгласяването на "просоциалистически републики" в Ирак, Йемен и Либия.

Гамал Абдел Насър бе главният арабски съюзник на СССР.

През цялото това време САЩ демонстрираха пасивност и не се стремяха към намеса в този регион. Същевременно действията на СССР (които частично се крепяха върху неприязънта към Израел) силно разтревожиха двете главни монархии в мюсюлманския свят - Иран и Саудитска Арабия.

Иранският шах влезе в съюз със САЩ. Кралят на Саудитска Арабия, обезпокоен от просъветската ориентация на панарабизма, прие помощ от американския президент Айзенхауер и се съсредоточи върху своята концепция за арабската идентичност - панислямизма. Кралят се скара с Насър и реши, че САЩ са единственият спасителен пояс за монархията срещу стремглавото настъпление на СССР в Близкия изток.

Достигайки върха си, могъществото на СССР парадоксално предизвика т.нар. Ислямска зора и промени хода на историята в Близкия изток. 

През 1978 г. комунистите в Афганистан въстанаха и дойдоха на власт. Аграрната им реформа и жестоките репресии предизвикаха яростната съпротива на част от традиционното селячество. Тази ситуация подтикна СССР към пряка намеса. Изобщо, западните страни и СССР инспирираха много държавни преврати, но нахлуването в Афганистан през 1979 г. е първият случай след разпадането на европейските империи, когато чужда държава нахлува в страна, където мнозинството от населението е съставено от мюсюлмани.

Иранският шах Мохамед Реза Пахлави сключи
съюз със САЩ, уплашен от влиянието на Москва.

В този момент главен враг на исляма бе не Западът, а Русия (така е в оригиналния текст, макар да става дума за СССР - б.р.). Под влиянието на СССР попаднаха Алжир, Тунис, Сирия, Либия, Египет, Ирак и Йемен. Саудитска Арабия и Пакистан решиха, че са обсадени. За много мюсюлмани руската намеса стана символ на най-черните години и ги накара да се пробудят и да съзрат съвременния свят. Панарабизмът, който СССР подхранваше, изпита разочарование, като видя, че съветските ръководители без колебание изпратиха войски в мюсюлманска страна. Колкото и да е парадоксално, панарабизмът стана противник на комунистическия блок.

Пакистан заедно със Саудитска Арабия принадлежеше към немногобройните страни, където идентичността и легитимността се крепяха изключително на сунитското течение на исляма. Пакистан възникна в резултат на разделянето на британските владения на религиозна основа.

Саудитска Арабия баснословно забогатя благодарение на скока на цените на петрола и започна мощно да финансира своя "панислямистки" проект. Бяха създадени институции като Ислямската банка за развитие, Арабската лига и Световната асамблея на мюсюлманската младеж. Отчетливо хуманитарният им характер и щедрите пожертвувания им осигуриха огромна популярност във време, когато старият социалистически елит в арабските страни затъна в корупция и страдаше от износената инфраструктура. Но към пожертвуванията бяха добавяни издания на Корана и салафистка литература.

Имигранти от арабските страни, пристигащи да припечелят в Саудитска Арабия, привикваха към тамошния начин на живот и салафисткото течение на исляма. Богатството на саудитците за първи път от времето на халифата помогна за създаването на международни канали, необходими за стимулиране на хомогенизирането и солидарността на мюсюлманите на световно равнище.

Тези канали бяха задействани след съветското нахлуване в Афганистан. Със съдействието на пакистанците и саудитците в целия арабски свят бяха създадени центрове за вербуване, организирано бе прехвърлянето на свещени воини - муджахидини, в Пешавар на границата с Афганистан.

Цялата тази суперструктура бе създадена и координирана от различи арабски държави. САЩ започнаха да въоръжават екстремистите едва през 1986 г., седем години след съветското нахлуване. Това, без съмнение, е важен факт. Той показва, че новият ислямски ред и новите глобални връзки успяха дълго време да се противопоставят на СССР.

Ислямската зора бе създадена в противовес на комунистическата идеология, а не на САЩ. В края на 80-те г. на ХХ век панарабистките диктатури (Либия, Сирия, Алжир, Ирак) пропиляха своя престиж. Обещаното всеобщо благосъстояние се превърна в "диктаторски фаворитизъм".

Хуманитарните организации в Саудитска Арабия побързаха да предложат на бедняците помощ, която не можеха да окажат авторитарните режими. Саудитска Арабия далече не от искрена любов към демокрацията включи свалянето на близкоизточните диктатури в спъсъка на своите основни искания.

В Алжир гражданската война продължаваше от 1991 до 2002 г. Една от страните в нея бяха ислямистите. Останалите диктатури си извлякоха от това поука и побързаха да спечелят сърцата на религиозните слоеве.

Следващият преломен момент стана войната в Персийския залив през 1991 г. Панислямизмът по принцип ратуваше за арабската и най-вече мюсюлманската култура, свободна от западно влияние. А присъствието на американски войски в Кувейт и Саудитска Арабия усили неприязънта към всичко западно.

Международният салафизъм възникна в отговор на предполагаемата съветска заплаха, а укрепна в интелектуалния вакуум, възникнал след разпадането на СССР и краха на светските идеи на панарабистите. Той удовлетворяваше потребностите в обединяващата идентичност след изчезването на халифата и края на колониалния период.

Саудитците първи създадоха глобалните канали за раздаване на хуманитарна помощ и разпространяването на идеи в мюсюлманския свят.

САЩ имат определен принос в успеха на тези нови канали, но не осъзнаха тяхната мощ и опасност.

----

* Авторът е испански историк, виден специалист по въпросите на арабския и мюсюлманския свят. Препечатваме коментара му от в. "Ел Мундо".

Ключови думи

Коментари

кака

Ей, големи глупости, ей!

Когато мисленето и знанията са подчинени на фили и фобии, се получават разсъждения ала "Дебелян" и "кака". Историята, разбира се, не започва от 1978. Но не започва и от Мосадък. Нито от Абд ел Кадер. Авторът се е опитал да покаже кога мюсулманският свят се е обединил в джихад. Алжир на Абд ел Кадер през 19 век няма как да обедини мюсулманите по света. Те не са чували ни за него, ни за Алжир. Даже и при Мосадък информацията е била на градско ниво.

дебелян пеевский

Глупаков, 19-ти век няма нищо общо с радикалния ислям, който е изцяло феномен на 20-ти век. Като разпространена и държавна идеология, радикалният ислям е изцяло следвоенно явление.

socialen

След като САЩ хвърлиха Ирак, Сирия, Афганистан, Северна Африка в тотален хаос през последните 15 години, се оказа, че СССР им били виновни.

Иван

Ама удобно забравяте Афганистан преди това нали, според опорните точки.

socialen

Налаганата по догмите на Вашингтонския Консенсус Глобализация разсипа страните в Близкия Изток и в Африка. Налагането на англосаксонските / американските (нео)либерални фасаднодемократични, олигархични "ценности" ги хвърли в невиждана катастрофа.

Инспектор Стрезов

Социалния, нещо се нервиш гледам. Глобализацията е естествен процес. Да го отричаш е повече от неразбиране процесите в цивилизацията и дедостигнатия стадии на развитие. Освен това не "след като", а преди това. Доста преди това. Световен пожар разпалваше социализЪма.

Гой Фокс

Испанският историк от "Ел Мундо" сигурно не си спомня нищо преди 1978 г., ама аз да му припомня арабското ислямско завоюване на родния му Пиренейски полуостров? Което остава там за векове наред и затова си имат "мавритански стил" - от маврите, сиреч? Сигурно пак СССР е виновен и за това.

Иван

Рядко проста личност си, ама така сте русофилите. Сорос е виновен за "мавританският стил", не ти ли го пуснаха като опорна точка? Но историческите факти за вас, руските тролове не са от значение, въпроса е да напишем n на брой постове за надницата рубли дневно.

watchtowerman

Спечелила каквото можа в Европа с 2 световна война, СССР започва нова офанзива - този път за завладяване на Близкия и Среден изток. За тази цел Сталин започва да оказва подкрепа в създаването на държавата Израел, с надеждата, че чрез тази инициатива да изгони главния играч в района - колониална Великобритания, каквото е намерението и на левичарите-социалистите-ционистите-комунистите евреи. С подкрепата на Соц-страните т.е. по указание на Сталин, на 29.11.1947 ООН приема Резолюцию 181, която изисква Великобритания да се изтегли от територията "Палестина" и да я предостави за създаването на две държави там - Израел и арабска, все още неидентифицирана. След създаването на държавата Израел на 14 май 1948, още на следващия ден, редовните армии на шест арабски страни - всичките проанглийско настроени, нападат Израел, и в тази война СССР и останалите соц.страни подпомагат Израел като му доставят големи количества въоръжение. И Израел печели войната... През 1953 г Сталин умира...Новите ръководители в Кремъл решават да сменят съюзниците си в Близкия изток. Все пак Израел е държава със само 1,5 милиона население, докато арабският свят надхвърля 100 милиона... СССР се насочвт основно към Египет. Резултатите не закъсняват - през септеври 1955 Египет подписва със СССР, Чехословакия и Полша съглашение за закупуване на големи количества модерно въоръжение, между които - 200 "Миг-15", 25 бомбардировача "Ил-28", 100 тежки танка "ИС-2". Загубил позорно войната през 1948-9 Египет се подготвяше за военен реванш с Израел, който в този момент има на разположение само 30 самолета... С тази си нова стратегия кремълските управници правят решителна крачка към завладяването на Близкия и Среден изток като изоставят и предоставят на арабите досегашния си "приятел" Израел...Неизбежното идва - войната от 1967г. В която кремълските управници получиха зашеметяващ удар - мита за "непобедимото" съветско оръжие беше пометена от израеската армия... Загубил позорно войната Властта в Кремъл реши да компенсира като оглави и превърна в терористично чудовище ООП(Организация за освобождение на Палстина), чиято терористична дейност насочиха не само за в Израел, а и по целия Западен свят - онзи, който подкрепяше Израел в битката му за оцеляване... През 1975 "рожбата" на комунистите в Кремъл и на КГБ- ООП, с военната подкрепа на Сирия, беше сътворена "гражданската" война в Ливан, в която бяха ликвидирани 200 000 християни-маронити, 100 000 християнки изнасилени и принудени да родят копелетата на насилниците си, с което християнската общност в Ливан беше практически заличена и оттогава Ливан се превръща в бастион на радикализиращ ислям...Радикализиращ се Ислям, който проумя факта, че му се РАЗРЕШИ да стане СИЛЕН не само за да унищожи Израел, но и да продължи след това с разрушаването и завладяването на "християнския" свят...

Мария

Е, трябваше да се досетим, че всичко опира до това да не се разваля кефът на евреите. Разбира се, че на тях всички са им виновни и длъжни, включително и марсианците.

Нецо

Е по-голяма глупост отдавна не бях чел ?? този испански специалист май интерпретира както му е удобно. Но щом е виден и испански всичките овце кълват ??

д-р Пeтроff

Странно, но виждам нито дума за това,как тов. Юрий Андропов(тогава шеф на КГБ) е организирал групи от съветски ислямски спецове и отпечатал първите брошури проповядващи джихат.

д-р Зорге

Не виждаш, щото няма. И се пише джихаД.

ээ

АХ;горките САЩ -как нищо не осъзнават?-ха-ха-ха!

Их, че умни главички, бре :) И колко удобно...

..

Абе пичове от КлубЗ, некое умно и интелигентно анализче не можете ли да намерите (след като не сте способни да го направите сами)?

Иван

Положението е 2ма се карат третият печели. Положението не отива на добре.

gosho

тва теория на писателя ли е? ссср е създала пак после се оказва че друг е създал ти писателю шезофреник ли си

Историк

чакай ся сащ помагали без да знаели? после нещата не са били така както са очаквали: ИСТИНАТА ГОСПОДИН МАНИПОЛАТОР И ИЗКРИВЕН ИЗТОРИК Е ЧЕ САЩ ЗНАЕХА ЗА ТОВА КОЕТО ПРАВВЯТ ЗАРАДИ ВОЙНАТА КОЯТО И ДО ДНЕС СЕ СТРАХУВАТ ДА ЗАПОЧНАТ С ДНЕШНАТА РФ ТОГАВАШНО СССР: ДА ПОГЛЕДНЕМ И ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА НЕЩАТА А?

Мария

По-малоумно нещо отдавна не бях чела. Човекът сам си противоречи. Кой направи саудитците толкова богати, че да имат пари да проповядват из цял Пакистан? Не бяха СССР със сигурност. И защо като са толкова богати и загрижени за пакистанците с "отчетливо хуманитарният им характер и щедрите пожертвувания", ония до ден днешен тънат в тотална мизерия? Ама много сте прости да вържете на такива плоски приказчици.

Петър

А, кой, бе, малоумнико, подклаждаше страха от "предполагаемата съветска заплаха" и кой даде пари на саудитците, кой им купуваше нефта? Това ли ти е тезата, бе, пикльо с хилядата имена? Ама това са разсъждения на дете от трети клас, не на "виден специалист". Айде, бегай!

Излагате се с това писание. Запознайте се с Адам Къртис.

Максимално се кефя като виждам как русофилите се пеняват ...

АЛЕКСАНДР КУРЯГИН - ДОКОЛЕНКО

Смерть монголоидной азиатской орды! Смерть диктатора Капутина! Слава Украине!

АТИЛА

БЪЛГАРИ! Спасявайте Парите и Семействата си от Задаващата се ДИКТАТУРА в Задунайската Болшевишка КОЧИНА ! ЕНИЧАРИТЕ от МВР, КУРВИТЕ от ДАНС и КОПЕЛЕТАТА от ГДБОП ще Следят Банковите ни Сметки от 20017 Година. ЛИКВИДИРАЙТЕ ЗАДУНАЙСКАТА КОЧИНА, ТЯ НЕ Е БЪЛГАРСКА ! ИЗБИВАЙТЕ КОМУНИСТИ, ТРЕПЕТЕ МИЛИЦИОНЕРИ, НАЙ-ВЕЧЕ ПОТОМСТВЕНИ, ТЕ НЕ СА ХОРА ! 25 Години ФАЛШИВ Преход ! 70 Години НЕЗАКОННА Комунистическа Власт ! 137 Години ЗАДУНАЙСКА Славяно Мангалска Губерния ! КОЙ Е КОМУНИСТ, ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК! КОЙ Е МИЛИЦИОНЕР, ТОЙ Е ПОДЧОВЕК! КОМУНИСТ И МИЛИЦИОНЕР СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНО, НЕ ПО ЕДИНИЧНО! Руските Окупатори докараха 1944 година Комунистите и Милиционерите от селата с КАРУЦИ, ние Българите ще ги прибираме обратно с КАТАФАЛКИ. КАЗАХ !!!

ЦВЪКЛИННЪ ОФФЧЕФФЪ

КОМУНИСТЪТ Е ОТЧАЯН. КОМУНИСТЪТ Е УНИЛ. ПАРТИЯТА СЕ РАЗПАДА. ЛИДЕРЪТ ИМ Е ДЕБИЛ. КАК ДОПУСНАХМЕ, ДРУГАРИ, ДА НИ ЛЕПНАТ ТОЗИ СРАМ? СТО ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ, А НАКРАЯ - КУР ГОЛЯМ!

Алексей Шибаев - Куропаткин

СМЕРТЬ РАШИСТКИХ ОККУПАНТОВ! СМЕРТЬ ПУТКИНА! СЛАВА УКРАИНЕ!

МАКИАВЕЛИ

Алекс Алексиев Снимки: Пламен Стоименов Още по темата И Германия въоражава Ирак заради "Ислямска държава" 2 Пентагонът е изхарчил 560 милиона за военната операция в Ирак 4 Американски изтребители бомбандираха цели на "Ислямска държава" 3 Алекс Алексиев, председател на изборния щаб на формация “Общество за нова България”, пред Емил Спахийски - Светът изглежда доста стреснат от това, което се случва и заражда в Близкия изток - Халифата на ислямските фундаменталисти. Има ли основания за притеснения, г-н Алексиев? - Да. Видяхте ли как тези дни кралят на Саудитска Арабия казва, че Ислямска държава (завладените от ислямистите територии в Сирия и Ирак, б.р.) щяла да достигне до Европа до месец и в Америка до два. - На мен ми звучи малко като фантасмагория. - И на мен ми звучи така, но ако се интерпретира във вариант, че ислямисти могат да организират някой атентат - това е напълно възможно. По данни от Лондон има около 500 британски граждани-джихадисти в Ирак и Сирия. Това са хора воювали, с огромен опит, и не е трудно, след като се завърнат на Острова, да организират един атентат. Спомняте си как убиха едно войниче в Англия посред бял ден. Тези хора съществуват и са реална заплаха. - Въпреки желанието на джихадистите да се отърват от всичко западно, те използват изключително модерни комуникационни и медийни техники, западни оръжия и транспортни средства. - Да, те не се отказват от технологиите на Запада, а само от нравите им. Саид Кутуб например говори, че цялата западна икономическа система трябва да се преправи в една ислямска система. Какво означава ислямска система - че всички богатства са държавни, но има и право на частна собственост. Идея, която до голяма степен е социалистическа. - Да не излезе така, че Владимир Путин да се окаже прав с предупрежденията си за Сирия? Той написа статия във “Вашингтон пост” преди време, че не трябва да се допуска военна съпротива срещу Башар Асад, а да се преговаря с него. - Няма никакво съмнение, че Башар Асад е главорез, при това от най-лошите. Баща му Хафес Асад изби повече от 20 хиляди души само за няколко дни. - Да, кланетата в Хомс и Хама. - Точно така. Но, както съм писал това в американски списания, ако се допусне съпротивата на Асад да бъде по-слаба от тази на джихадистите, неминуемо Сирия ще бъде превзета от радикалните ислямисти и ще стане още по-лошо и от Асад. Така се случи и в Египет след свалянето на Хосни Мубарак от власт. Така се случи и в Иран, когато беше свален шахът. Западът направи огромни грешки в Ирак и Сирия, като за мен САЩ имат много голяма вина за това положение. Но най-големият виновник за това, което се случва в Близкия изток, е турският президент Ердоган. Той винаги е подкрепял екстремистите и продължава да го прави. - Наистина ли са такава огромна заплаха Ислямска държава? - Не, не смятам. Ако Западът се заеме с този проблем, ще го реши бързо. Първото нещо, което трябва да направят, е да принудят Ердоган да затвори границата за притоците от оръжия и джихадисти. - Какво цели Ердоган с тази подкрепа? - Той винаги е твърдял, че е слуга на Шериата. Хвърли в затвора близо 500 души висши военни и политици без никакви обвинения. Европа не каза и дума. Имаше около 150 журналисти в затвора, без никакви истински обвинения, само и само защото писали срещу него. Европа пак не каза и дума. - А ЕС преговаря с него за пълноправно членство. - Това според мен е изключително грешно, защото праща погрешни сигнали към обществото. Политиката на Ердоган се основава на идеологията на Давутоглу за неоосманизма. На идеята, че по време на Османската империя всички народи в Мала Азия, Близкия изток и Балканите са живели прекрасно. Ислямизацията е част от тази идеология. Огромната част от мюсюлманските малцинствата на Балканите са от суфистки произход. Те са изключително умерени, отричат насилието и живеят прекрасно с други религии и етноси. Радикализирането на тези малцинства е средство за постигането на целите на неоосманизма, защото до този момент тази идеология търпи крах. - Малко българи познават традициите, обичаите и вярата на българските мюсюлмани. Незнанието поражда страхове. - Да, българските мюсюлмани са от суфистки произход. В нашия език има една дума “тарикат”. Тя произлиза от думата за суфистки орден “тарикат”. Очевидно хората са приемали тарикатите за важни, образовани хора. Всички тези суфистки ордени са изповядвали народен ислям. Те смятат, че “всеки, който вярва, е наш брат”, независимо дали религията е християнска, юдеизъм или някаква друга. Освен това, за разлика от официалния ислям приемат жените за равнопоставени на мъжете. Те имат собствени учители - водачи, които боготворят, и когато някой почине, го полагат в теке. В България е пълно с текета. - Как успяват фундаменталистите да пробият сред такива хора? - Много често чисто финансово. Отиват в някакво село, дават им пари да си оправят джамията или да построят нова. След това започват да носят книги, вземат млади момчета, закарват ги да учат в Саудитска Арабия, където им промиват мозъците. Когато децата се върнат у нас, влизат в конфликт с родителите си, като ги обвиняват, че не са никакви мюсюлмани. И полека-лека нагласите в селото започват да се преобръщат. Не винаги успяват, но например тези в Пазарджик, срещу които имаше дело, са чисти джихадисти. Няма никаква разлика между тях и тези, дето се взривяват. Аз разговарях с представители на една протестантска общност в същата ромска махала, които ме потърсиха сами, защото се страхуваха от нарастващата опасност от ислямизма. Те ми казаха, че са в постоянна война с ислямистите. Дори ми показаха пистолетите, с които ходят. - Искате да кажете, че дори се водят престрелки, така ли? - Да, да. Води се религиозна война в тази циганска махала и никой в България не знае за нея, или тези, които знаят, не искат да говорят. Не съм оптимист, че в България няма да се настани радикалният ислям. - Идеологията на радикалния ислям не напомня ли на едни тоталитарни епохи - със знамена, униформи...? - Напълно. Съвременният ислямизъм само се опира на Шериата, но в голямата си част той много прилича като идеология както на комунизма, така и на нацизма. Първо си прилича с тях по “външния враг”. За нацистите това бяха евреите, “разплутият Запад” и “болшевиките”. За руснаците - империализмът. В ислямизма има вътрешен враг - всички мюсюлмани, които не вярват в Шериата. Саид Кутуб пише, че който не прилага Шериата, е предател, не е истински мюсюлманин и трябва да се убива. Това е както при комунизма - “врагът с партиен билет”. Има и една такава трета точка, пак добре позната ни - за авангарда. И Кутуб, и Маудуди, и други проповедници говорят за необходимостта за добре трениран и верен на догмата ислямистки авангард. - Като СС в Германия, НКВД в СССР. - Абсолютно. Ислямизмът трябва да бъде приеман като модерна идеология и затова е трудно да се бориш с нея. “Ние сме бедни, защото разплутият Запад ни превърна в бедни.” Западът е гнила круша, която трябва да падне, и задача номер едно е да се разклати отвътре. И това се случва. Средната възраст на коренното европейско население е 42 години, а на мюсюлманите в Европа - 26. Сам по себе си това нищо не означава, но ако говорим за един бързо радикализиращ се мюсюлмански свят, тогава вече е опасно. - Нали не бива да плашим хората с мюсюлманите? - Не, разбира се. Аз имам страшно много приятели мюсюлмани. Те са много различни и са изключително трудолюбиви и добродушни хора. Говоря за опасността от радикален ислям, който не признава правото на съществуване на други религии и друг начин на живот извън Шериата.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.