През ноември 1982 г. Бил Гейтс, тогава основател на малка фирма в една все още малка индустрия, присъства на COMDEX - тогава най-голямото компютърно изложение в света, конкуриращо се само с немското CeBIT. Гейтс е изключително впечатлен от малка програма за IBM компютри - Visi On. Неговата фирма Майкрософт вече е в партньорство с гиганта IBM.

Ето това е вдъхновението на Гейтс за операционната система, която вероятно ползвате и днес:

Този прост, черно-бял интерфейс наистина е бил технологичен пробив тогава. Повечето компютри по света, все още скъпи и бавни машини, са ползвали интерфейс с команден ред - всяко действие в компютъра се въвежда ръчно. Visi On е всъщност един от първите графични интерфейси - нещо, с което съвременният потребител до такава степен е свикнал, че няма как да си представи компютър без.

През 1985 г. от Майкрософт вече са готови с първа версия - 1.0 - на новата си програма - Microsoft Windows. Всъщност, тогава Windows не е операционна система, а просто софтуер, който добавя именно такъв графичен интерфейс към популярната MS-DOS.

Разбира се, Windows 1.0 е доста по-шарен от вдъхновилия го Visi On.

Програмата бива критикувана заради тежките ресурси, които изисква - 192 КБ памет, и заради това, че набляга върху употребата на мишка - тогава нова и все още неналожила се периферия.

Гейтс обаче продължава напред с Windows 2.0, където прозорците вече могат да се застъпват:

Тук големият противник е Apple - компанията на Джобс съди Майкрософт за това, че копира патентованото "усещане и вид" на тяхната операционна система - Макинтош. Майкрософт печели за 179 от 189 патента.

През 1990 г. идва и първият наистина успешен Windows - 3.0. Не е случайно, че и вече пазарът има нужда от такъв софтуер все повече и повече. Майкрософт вече се конкурират директно с Макинтош и други, изчезнали във времето операционни системи. Windows 3.0 ползва по-добре процесорната мощ, идва и първият, познат и досега като стил мениджър на файлове, а и световно известния пасианс Solitaire. Интерфейсът е променен и подобрен.

Следващата голяма стъпка е Windows 95, която през август навърши 20 години, вече ориентирана към все повечето обикновени хора, които си купуват личен компютър за дома, не само за работа. Графичният интерфейс се доближава до съвременния, и за пръв път Windows не е просто опаковка за MS-DOS - а пълноценна амалгама между операционната система и някогашната обикновена програма.

В следващите години идват версиите 98, 2000, Millenium Edition, а след това и онази, на която със сигурност сте работили - XP. Миналата година пък Майкрософт обяви своята последна, девета версия - Windows 10. За нея компанията на Гейтс, вече пенсиониран, обяви, че ще е последната версия на операционната система, вече движеща милиони машини по света. И това си пролича още в логото - за учудване на много хора, Windows 10 се дръпна от четирицветното знаменце, леко променяне през годините, но появило се първо в Windows 95. Знаменцето вместо това е едноцветно, в специфично синьо, което повечето хора не са виждали от 30 години.

Защо няма номер на версията? Защото идва по-късно - това е Windows 1.0
За 30 години Майкрософт направиха пълен кръг. Всъщност, просто махнаха една точка.