Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Имало било международен ден на толерантността. Вчера бил, 16 ноември. Ние не го забелязахме, защото сме толерантни хора всеки ден. Не сме радикални, не сме екстремни, не сме терористи, точно обратното сме. Ние сме цивилизовани, толерантни хора. Ние не използваме като терористите интернет, за да плетем мрежи, от които после валят самоубийствени атентатори. Ние използваме интернет за точно обратното – да се състезаваме кой е бил по-прав в опасенията си от самоубийствени атентати, предвижданията си за мигрантите и най-вече кой преживява кръвопролитията по-артистично, по-вдъхновено и по-правилно. 

Нашето първо стъписване от ужаса бързо отстъпва пред внезапната възможност да заявиш себе си, да му рекнеш на другия, да демонстрираш, да натякваш, да осмиваш, в крайна сметка – да изпъкнеш. Ти защо си сложи френското знаме? Ти пък защо не си го сложи? А сложи ли си руското, когато самолетът… Да не би ливанският флаг да беше по-излишен? Ами кенийският? 

Всичко това е защото ние сме толерантни хора – в смисъл не се самовзривяваме, за да отнемаме живота на различните от нас. Ние се ограничаваме само с това да си тровим живота един на друг и ако една толкова голяма трагедия не е повод за това, какво друго да е? Ние къде-къде по-малокалибрени събития разработваме с невиждан размах, та това ли ще пропуснем. Съдбата ни е поднесла на тепсия такава мащабна скръб, а там където има скръб няма как да няма вина. Сега е моментът да се каже на другия, че той е виновен, той не е бил прав, той не е чул гласа на разума, чийто преносител си бил ти, само ти, е, може би и още двама-трима твои приятели. 

Ако пък няма на кого конкретно да си го изкараш, ако ти липсва фон, на който да изпъкнеш, винаги можеш да кажеш нещо против президента. Той може и да не е имал време да направи все още нищо, за което да бъде осмиван по повод на съответното събитие, но така или иначе я ще се изсили с някакво изявление, я ще ревне, което е толкова лошо, колкото и да не ревне, я ще се усмихне така, че нашият морален нивелир ще хване недопустимото отклонение. 

Ние не сме варвари, ние сме цивилизовани, но все си е друго да сме и най-умните. А най-умен си, когато всички останали, простите, не са се досещали какво ще стане, тъй че ти като една мъченица Касандра си викал напразно, без да си успял да надвикаш разните там защитници на либералния разгул от човешки права. Затова сега: „Аз казвах ли ви?“ Казвах ли ви, а? Аз казвах ли ви, че Асад трябваше да бъде защитен, защото не от него идва заплахата за човечеството. Казвах ви аз, ама само Путин ме чу. Сега вече ще ме признаете ли за най-умен? Добре де, няма да ме признаете, но то не е и важно, защото аз си знам, че съм най-умен. Признайте само, че сте сгрешили. Извини се, бе.

Ако не броя шефа на новините на бТВ Венелин Петков, не се сещам за българин, който да е признал грешката си. Ние имаме специални отношения с дядо Боже и те се свеждат до това, че той ни прощава грешките – нали това му е работа. А и какво се случи, като призна Венелин Петков грешката, че новинарската емисия в петък в 23,30 е проспала атентата (тя не го е проспала всъщност, защото когато предварително е била направена емисията, за да се пусне на запис, атентатът най-вероятно още не се е бил случил). Той си призна гафа, но заяждането от страна на „Господари на ефира“ си продължи.

У нас, когато искат да признаеш, че си сгрешил, не е заради установяването на истината. То е винаги заради изпъкването – бой по сгрешилия, докато всички се сетят, че ти си безгрешният. На фона на една световна трагедия ако една телевизия не натрие носа на конкурента си, кога друг път? Следващият атентат кой знае кога ще е и кой тогава ще го отрази първо с проспиване, после със спешни командировки до мястото на събитията, а междувременно със състезаване кой ще привлече повече от малкото останали в страната говорещи глави, които дежурят в гримьорните на телевизиите. 

Имало ден на международната толерантност, вчера. Проспали сме го, защото ние живеем на запис. Предварително знаем, че сме най-прави, най-умни. Събитията – без значение какви – се случват само, за да докажат, че сме били прави. Всеки от нас. 

Ключови думи

Коментари

Хакеры взломали 5500 аккаунтов в Твиттере, принадлежащих боевикам ИГИЛ Данные учетных записей группировка «Анонимус» выложила в открытом доступе.

Хакер

Веднъж да видите хаир и от нас, нали?

Je suis най-обикновен

Виртуален поклон, г-жо Седларска. Ако някога се срещнем, ще се поклоня и невиртуално.

DogWoman

Поздравления, г-жо Седларска!

А не бяхме ли по-умни, когато съветвахме онази другата лелка да не внася 1 милион души, една трета от които изчезнаха яко дим преди още да са се опитали да ги регистрират. Все ухилени млади мъже, показващи с двата пръста знака на победата

Je suis idiot!

Да, така е, но това г-жо Седларска не е български патент. В този смисъл спокойно и вие не сте най-умната. Tоплата вода отдавна е открита и не в България ;-) Поздравления за опита да бъдете по-оригинална... "Казах ли ви аз?" :-D

?

Верно си идиот.Голам.Гордей се сега.

Цвети Николова

Блестящо, както винаги!

artist

Поздравления,г-жо Седларска! Бих искала ако Ви срещна някой ден да Ви прегърна. За този материал и за всичко, което съм прочела от Вас досега.

Браво! Както винаги - брилянтна!

буден

А како да правим!?Нима е по-добре да си мълчим,нищо да не критикуваме и да не изказваме никакви мнения?Не ни отнемайте поне това,щото то май ни е единственото ,което ни кара да си мислим, че живеем в демокрация!

tibia

Очевидно тук си е място за прегръдки и целувки за г-жа Седларска и те сигурно са заслужени. Осъзнавам също, че би било проява на провинциално озлобление да намираш "маана" на всичко, както се казва, но не мога да подмина: Проспали сме го, защото ние живеем на запис....Грешката е в "ние" и според мен не е малка. Ние, читателите живеем и на запис, и на каданс /забавено/, и на флу /размазано/....Но, съсловието, към което г-жа Седларска принадлежи, живее и на плейбек. Набързо една халтурка, после нещо ново /старо/, нещо на заем и нещо синьо /или червено/, защото така правели и другите и така си копираш, копираш, избледняваш.....Винаги има смисъл да четеш, но понякога написаното е толкова закъсняло, че в главата ти кънти само "аз казах ли ви, че така ше стане, бе!" И тогава ти се иска да захвърлиш всичко и да започнеш..... да рисуваш! На истинско блокче и с истински боички!

Je ne auis най - умен

Добре, но защо някакси тези приказки за обединение в мъката идват винаги, когато засягат едната страна... Може ли да говориш за смирение и да очакваш уважение, повече отколото ти самият си засвидетелствал по - рано...

Ястребовски

Лошо, Седларска, лошо...да атакувате най-съкровеното право и удоволствие на българина, дошло с демокрацията - да троли безнаказано из нета. Та какво е денят на нашенеца, ако не нашиба поне веднъж на клавиатурата: - Казвах ви аз, ама не слушате. - Тоз/Таз за къф/кфа се мисли, бе? Не ми е на нивото! - Аз, ако бях на мястото на... - Аз таз/тоз съм го таковал. - Аз лично нямам сестра, но еди-кой-си има. - Хамериканците са виновни. - Мурзилките са виновни. - Pisha ot 4ikago i da va svetna, tapanari dolniq det ne gi razbirate tia raboti...

Тодор

Поздравления за статията, г-жо Седларска. В първата половина сте описали ситуацията по абсолютно същия начин, по който и аз я виждам. Позволете ми единствено да не се съглася с втората част, и то само с първия абзац. Този за Путин и Асад. Проблемът в случая(изразявам лично мнение, не ангажирам никого) е това, че сме се разделили на няколко толерантно-радикални лагера. И в тази връзка този абзац е редно да има продължение. От едната страна са привържениците на Асад и Путин, от другата, хората с евроатлантическо мислене. И под всяка една новина, било то свързано с успех на САЩ или Русия се започва едно говорене ... май това е правилната дума, говорене без диалог - "САЩ щяха да затрият Асад и да превърнат Сирия в нов Ирак и Либия", "Путин е диктатор", "ФАЩ и техните съюзници мръсни ционисти","Руските блядове освен за водка за друго не мислят", и т.н.Но нито поддръжниците на Русия имат смелостта да си признаят и да кажат - хей, Русия с поведението си сътвори наистина един кошмар в Донбас, а евроатлантиците няма да обърнат езика си и да поемат отговорността за съсипването на Ирак и Либия. А истината е, че живота върви, и в момента в Сирия умират много повече цивилни от ударите на всички, спрямо терористичните актове, за които ставаше въпрос. Как ще се развият събитията - само времето ще покаже - аз лично се надявам да е благоприятно за най-големите губещи в момента - Близкия изток и Европа. САЩ и Русия не ме интересуват!

tibia

Винаги съм смятала /и това е повод за радост/, че от България овреме се изнесоха такива като Ястребовски! Още малко и ще разберете, че ние тук още дишаме и имаме шанс за оцеляване само защото ни напуснаха цигани, соцдалавераджии и доста турци. Това е българският износ за чужбина. Те си потърсиха свят, който да прилича на Тодорживковия по крадене и си го намериха. Искат се някои основни качества, за да избереш да живееш в САЩ, например, и нито едно не бих искала да притежавам. За Чикаго пък да не говорим. За Дупница-Чикаго и преди това Дупница-Милано още се носят легенди. Под сурдинка се говори и за Дупница-Лондон. Краят на България ще бъде масовото им завръщане. Ако те са отишли донякъде невинни във врътките за печелене на пари, ще се върнат направо витруози!

Май не сте вникнала в мнението, което коментирате.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.