Винетните такси трябва да скочат, но не до обявените 145 лв. за годишния стикер, твърди бившият министър на икономиката Николай Василев (2001-2005 г). Според него цената вероятно ще е под 100 лева, което е нормално увеличение.

Именно такива намерения на правителството обяви преди дни финансовият министър Владислав Горанов.

"Откакто не е вдигана винетката, за 7 години, минималната заплата се е удвоила. Класацията, по която България е най-назад, е качеството на пътищата. Категорично сме последни в Европа. И категорично това решение би довело до увеличение на качеството."

Сумата от 145 лв е било експертно мнение за оптималното повишение на цената според времето, което е минало от последната промяна, и новата пътна инфраструктура, обясни Василев.

Винетките ще се купуват по електронен път, надявам се цените им да не бъдат променяни, но не мога да се ангажирам с това", съобщи през септември директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

През 2017 година ще се въведе заплащане за изминато разстояние за товарните автомобили - т.нар. тол система, но леките коли ще останат на стария режим - с винетки.