Двамата млади актьори Евгени Будинов и Анатоли Лазаров, с които Волен Сидеров има сблъсък на 23-и - петък, преди деня на размисъл, за пръв път разказаха за случая в ефира на бТВ. 

Не мога да разбера защо цялата държава се занимава с такива глупости и кретении, според мен това не е най-важното... Че някакъв нисък човек с бяла коса нахлул в НАТФИЗ, каза Будинов

Според версията на двамата, въпросния петък те минавали пред сградата на театралната академия и видели "въпросния човек с бяла коса", че маже с бояджийско мече и лепи плакати върху афишите на младите актьори за представленията им (това става, след като вече Сидеров се конфронтира с младежи пред "клекшопа" на ул. "Г.С.Раковски", б.р.) "Всеки знае какъв труд е – и изведнъж ти идваш и лепиш някакви работи. Ние му направихме любезна забележка. След това не сме го докосвали с пръст, не сме му направили нищо. Той започна да ни обижда", каза Будинов.

"Започна срещу лицата ни с лепилото с въпросното бояджийско валяче... Опита да ни нацапа. Много ми е сложно да си спомня вече какво точно сме казали по-натам, но със сигурност не сме били най-възпитаните в някакъв момент. Всичко започна много любезно – да му обясним, че това не е място за лепене на плакати", подкрепи го и Лазаров.

(Именно той е човекът, когото лидерът на Атака издирваше дори с плакати с разлепен лика му и твърдеше, че имали сигнал срещу едно лице, "някакво актьорче, Анатоли някой-си", б.р.)

"Пълна лъжа е, че полицията нищо не е направила, не ни е намерила. Ние не сме престъпници, ние сме актьори, които сме що-годе известни", казаха и двамата, които са били разпитани веднага още в петък. Освен това, когато "човекът с бялата коса" пуснал в тлевизията си кадри, отдолу имало достатъчно постове - това са еди-кои си актьори, играят еди къде си и т.н.

Според двамата после агитката, ходеща с националиста, е ритала и удряла Лазаров, а самият Сидеров два пъти го е фраснал в корема. За това са подали жалба. И двамата обаче признаха, че ги е страх и че има "коли на тези хора" пред театрите, в които играят - "Зад канала" и "Възраждане".

"От свитата му скочиха много хора, нападнаха ни, стана пълен хаос. Там също имаше много колеги - те са дали показания. Имаше доста хора от НАТФИЗ, които успяха да ни избутат, за да ни разделят от тях", каза Лазаров.

Според него мнозина са снимали с телефоните си, но ги е страх и дори апелираха към тях да дадат филмчетата.

"Повярвайте ми, как ние бихме могли да посегнем и да обиждаме човек, който ходи със свита, с охрана, с телевизия – неговата частна телевизия на човека с белите коси... Това са 10-15 човека! Първо, не сме биткаджии, второ – как ще посегнем ние, смешно е това", каза Будинов.

На твърдението на Сидеров, че Анатоли Лазаров е ударил и е счупил очилата на техен оператор, той отговори така: "Ама не съм по никакъв начин физически контакт имал с тия хора... Освен те с мен."

"Е, той каза и че ще даде 1000 лв. минимална заплата на всички", напомни Будинов.

"Те ни нападнаха – в момента, в който той ме удари, те скочиха срещу нас. Може би нещо е станало в тая ситуация, аз не съм посягал на никой... А този Ивелин Николов (оператора, б.р.) явно е този човек, който ме рита и ме удря... Плешив, пиян, грамаден човек. Който в един момент беше изключително агресивен", продължи Лазаров.

"А защо това лице с бялата коса е подало жалба срещу нас с Анатоли, а не е подал жалба срещу човека, който наистина го нокаутира", попита Будинов. Според Лазаров, дори всичко, което казва Сидеров да е истина, как така търси саморазправа с него - имайки предвид последващото влизане на агитката на Атака в сградата на НАТФИЗ.

"Дори да приемем, че всичко, което казва, е абсолютната истина, защо търси саморазправа с мен? Какво щеше да ми направи? Какво право има той?! Влиза с 6 скинара или каквито са там – да ме търси", каза Лазаров, който призна, че оттогава се крият с качулки и черни очила.

Тук се намеси и зам.-шефът на Съюза на артистите Валентин Танев, който също беше дошъл в студиото, и каза, че за пръв път има такъв случай, откакто от години е в Съюза. Обикновено го търсели за трудово-правни проблеми, но за пръв път актьори го търсят с молба за закрила, и то срещу депутат.

"Тях ги е страх да отидат в театъра, страх ги е да излязат на сцената, да не бъдат преследвани, те имат деца... Разбирате ли за какво става въпрос?! Те ни помолиха за защита. Никога досега не сме имали такъв случай. Вие ги питате защо сега се разкриват. Ами през цялото време пазихме имената им в тайна. Те са обявени за издирване – кво е това - възмути се Танев.

- Обаче обявени за издирване не от полицията - допълни го Будинов.

- Това е шпиц-команда, какво е това? Обявени за издирване от едни биячи. Каква е тая държава? Това е изключително обърната система, това няма аналог! Представяте ли си Льо Пен (лидерката на националистите във Франция, б.р.) да влезе в Сорбоната, какво ще стане? Ма, тя загива завинаги като политик! Тя даже и не може да си помисли такова нещо", продължи Танев.

Танев описа и продължението на скандала вече в изборната нощ с "човека с бялата коса"

"Значи този човек с неговата глутница бяха влезли в НАТФИЗ и провокираха студентите! Разбирате ли - студентите бяха на ръба да стане ексцесия. Бяха близо 500 души по едно време! Разбирате ли за какво става въпрос - в изборната нощ какво можеше да се случи. Това беше тежка провокация. За пръв път ми се случва в живота да усмирявам едни хора, които напълно в правото си бяха побеснели", каза Танев.

Той определи, че полицаите са били абсолютно стресирани и не знаели какво да правят. Според Танев се наложило известни актьори като него и Христо Мутафчиев да се намесват, защото са им се обадили, че студентите са нападнати.

"Видях едни изплашени деца, защото те за мене са деца...  Те нямаха никаква защита – полицията бе дошла доста по-късно и трябваше да дават и показания. А за първи път попадаха в полицейско управление, за първи път заставаха пред следователи.

Представете си - ще я избеля моята коса, ще взема колеги оператори от кинофакултета и ще взема каскадьори, защото имам доста приятели каскадьори, и ще вляза в Народното събрание. Възможно ли е?! Да вляза в НС и да взема алкохолна проба от въпросния човек? Възможно ли е?! И да подхвърлям пакетчета с трева - възможно ли е, попита Танев.

Той също потвърди, че след спречкването с двамата - Будинов и Лазаров, Сидеров е извил ръката на момиче, което опитало да заснеме с телефон нахлуването на атакаджиите в академията (именно затова е и по-тежкото обвинение на прокуратурата - за "принуда", член, който позволява и арест, б.р.).

И двамата засегнати казаха, че са предприели законови действия срещу атакаджиите и че "няма да оставят нещата така". Относно свалянето на имунитета, Танев обаче заключи, че не е оптимист:

"Аз нямам големи очаквания, защото всичко ще бъде според мене между дребното хулиганство... Някъде там. Както винаги, нашето общество си казва: какво толкова. Как какво толкова?! Ние толкова свикнахме с такива неща, че не си даваме сметка докъде сме стигнали. Това не е пръстъпление само спрямо закона, а е престъпление спрямо морала на всички политици. Не си ли дават сметка за това нещо?! Не си ли дават сметка, че това деяние удря много лошо върху цялата политическа класа за десетилетия напред.

Днес и оня ден се случва обратното – полицаите не зачитат закона, затварят кръстовищаа. Ние започваме да свикваме с едно своеволие и всеки може да прави каквото иска."