Никъде по света не е нормално полиция и армия да протестират. Където се случват такива неща, се стига до преврати, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по БНТ.

Според него е ясно, че МВР трябва да се реформира.

"Ние имаме най-много полицаи на глава от населението, а същевременно издържаме и една армия от охранители. Аз си плащам данъците, за да получават заплати служителите на МВР, но имам и 20 охранители в завода, на които също плащам заплати. В Италия имам завод и там имам един портиер, защото полицията си върша работата", аргументира се той за наложителната реформа на органите за сигурност. 

Не знам дали трябва да се махнат или да останат 20-те заплати, но възрастта за пенсиониране трябва да се увеличи. Задължително е чиновниците, чистачките и всякакви други там, да минат в друга категория труд. Чиновниците трябва да се отделят от редовите полицаи. Униформените, които са на улицата, трябва да се добре заплатени и ние трябва да им се отблагодарим, но трябва и да изискваме повече от тях. Не е нормално полицаите да излизат на улицата и да предизвикват безредици. Това го няма никъде по Европа, повтори Домусчиев.

Хората нямат доверие в МВР. Бизнесът също, продължи той. Само Русия и Алжир ни изпреварват по полицаи на глава от населението. 

"Баща ми работеше в електорснабдяването, нямам спомен да си е бил вкъщи на Нова година. Не е бил някаква специална категория и стресът му не е бил по-малък", разказа Домусчиев по повод оплакванията на полицаите, че не си били вкъщи по празници и не отделяли внимание на семействата си.