Ще бъде ли арестуван лидерът на "Атака" Волен Сидеров? Това е един от въпросите, който витае в политическото пространство от известно време. Самият Сидеров преди дни заяви, че ще бъде арестуван още в парламента като Никола Петков през 1947 г. от установяващия се тогава тоталитарен режим.

Днес парламентът ще гледа първото от исканията на главния прокурор Сотир Цацаров срещу Сидеров и колегата му Десислав Чуколов. То касае скандалът, който двамата провокираха пред магазинче в центъра на София. Сидеров и Чуколов твърдяха, че в клек-шопа се продават наркотици.

Това искане на Цацаров е само за сваляне на имунитета и започване на наказателно производство. Дори парламентът да свали имунитета на Сидеров днес, то той няма как да бъде арестуван, защото главният прокурор не е поискал задържането му за този случай.

Цацаров обаче е поискал задържане за другия казус, свързан с имунитетите на Сидеров и Чуколов. А именно - за нахлуването им в НАТФИЗ в изборната нощ. Тогава Сидеров търсеше човек, който според думите му го е ударил при предишно негово нахлуване там. Събитието предизвика струпване на полиция и хора в центъра на София и се стигна до насилие срещу самия Сидеров, а общественото внимание бе изцяло отклонено от първия тур на местните избори.

По този казус временната комисия също се произнесе за свалянето на имунитета на Сидеров и Чуколов. Все още обаче не е изтекъл 14-дневният срок от внасянето на искането на главния прокурор, преди който според правилника на парламента не може да бъде взето решение.

Този срок изтича другата седмица. И ако органите на реда наистина имат намерение да арестуват зрелищно Сидеров ще трябва да почакат до тогава.

Има обаче една подробност. Веднага след като гласува за свалянето на имунитета на Сидеров днес парламентът ще разгледа предложение за промяна в правилника, с която този срок от 14 става 5 дни. Не е изключено тази промяна да доведе до ускорено падане на имунитета на Сидеров и по втория казус.