Шумен и Видин: мобилизирани ли са ромите и привържениците на ДПС за втория тур и как гласуват? Отговорът на въпроса е в електоралните профили от екзитполовете на "Галъп". Агенцията наблюдаваше Видин, Благоевград, Бургас и Шумен.

В Благоевград и Бургас кметовете бяха избрани още на първия тур.

Очерталите се тенденции са в рамките на очакваното: електоратите на БСП обикновено гласуват на втори тур срещу ГЕРБ, а за ГЕРБ гласуват електоратите на реформаторите; появяващите се силни местни коалиции (в Благоевград, Видин и т.н.) набират електорат обикновено извън БСП, т.е. сред не толкова твърдите гласоподаватели; ярките кметове имат повече гласове в сравнение с листите и т. н.

Тези изводи са обичайни, затова ще се спрем на други, по-любопитни, коментират от "Галъп". 

Мобилизирани ли са били ромите да гласуват? Не навсякъде ромите показват активност, твърдят от агенцията. Там, където не се е налагало - като Благоевград и Бургас, те не са много активни.

В Бургас ромите, имащи право на глас, са около 5000, но сред гласуващите на първия тур, самоопределящи се като роми, са около 350. Реалното число вероятно е поне два пъти по-голямо, но и то показва нисък интерес.

В Благоевград ромите с право на глас са около 1500, а самоопределящи се като роми на първия тур са около 200. Отново ромите показват слаб интерес към изборите.

 

Шумен

 

В Шумен ромите с право на глас са около 2000 – 2500, а сред гласувалите на първи тур самоопределящи се като роми, са над 1700. Реалното число вероятно е доста по-високо, защото ромите често крият произход, обясняват от агенцията.

Във Видин ромите с избирателни права са близо 8 хил., а самоопределящи се като роми на първия тур са не повече от 1000. Дори числото да е двойно или тройно по-голямо, то пак не надвишава средната активност в общината.

На втория тур гласувалите роми във Видин – отново по самоопределение - са 1200, а в Шумен - около 1000. Делът им във Видин се увеличава, а в Шумен – пада (на фона и на обичайно падащата за балотажите обща активност).

Оказва се, че ромските гласове са мобилизирани най-вече там, където се очертава оспорвано състезание или пък са силни определени партии, които традиционно мобилизират тези гласове.  

Над една трета от ромските гласове в Шумен в първия тур са подадени за кандидата на Реформаторския блок – Иван Ламбов, както и за листата на реформаторите. Относителният дял при тях е по-голям дори от този за ДПС.

На балотажа кандидатът на ГЕРБ Любомир Христов води сред ромите. На втория тур електоратът на ДПС е подкрепил Христов в 70% от случаите. Това е малко над средния резултат на Христов и може да означава, че сред излезлите да гласуват на втори тур привърженици на ДПС, именно той е предпочитаният кандидат. Но трябва да се има предвид, че на втория тур са излезли да гласуват значително по-малко привърженици на ДПС.  

 

 

                                                                                                                                                                                                                 ШУМЕН, втори тур

Видин

 

Във Видин ромският вот в първия тур е разпределен между първите двама в битката за кметския стол, като по-голям дял ромите имат сред гласоподавателите на Росица Кирова, издигната от местна коалиция (31,5%). На балотажа обаче кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков обръща нещата и става по-любим на ромите. ГЕРБ взима надмощие сред ромските гласове. На втория тур ДПС също гласува за Ценков (близо 79% от тях). Все пак трябва да се направи уговорка, че това не е значителна част от гласувалите.

Броят на ромите на първи и втори тур не е много по-различен, има известен ръст. Пренасочването на гласовете им обаче е видимо. В полза на кандидата на ГЕРБ.

Интересно е, че за Ценков на втория тур гласуват и по-голямата част от  предпочелите на първия тур досегашния кмет Герго Гергов, към отиват и гласовете на кандидата на РБ. Росица Кирова се радва само на чувствителна подкрепа от електората на БСП.

                                                                                                                                                                                                    ВИДИН, втори тур