Броят на учебните седмици в новия учебен план ще бъдат увеличени за всички ученици, освен за 12-ти клас. Това заяви зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева, съобщи радио "Дарик". 

Предстои проектът до бъде качен на сайта на Министерството на образованието и науката и ще се обсъжда публично в следващите две седмици.
 

"Учебният план предвижда учениците от 1-ви до 4-ти клас да учат 34 седмици, учениците от 5-ти до 11 клас да учат 36 седмици. Само дванадесетокласниците ще учат както досега 31 седмици", обясни Ваня Кастрева.

Тя посочи, че това ще промени и графика на ваканциите на децата - от 1-ви до 4-ти клас ще завършват на 15 юни, а всички ученици - на 30 юни.

"Седмичната натовареност на децата може да бъде от 22 часа за 1-ви клас, като постепенно ще се увеличава до 32 часа за гимназиален етап", заяви още Кастрева.

Тя отбеляза, че по този начин МОН се стреми да преодолее негативния факт, че българските ученици имат най-кратки учебни занятия. Според нея продължителността на лятната ваканция влияела върху мотивацията и върху устойчивостта на знанията на учениците.

Сега първокласниците завършват учебната година на 24 май, а учениците от 2-ри до 4-ти клас в края на май. От 5-ти до 7-ми клас се учи до 15 юни, а от 8-ми до 11-и клас - до 30 юни.

Кастрева обясни и планираните промени в учебните планове.

"Предприемачеството е един нов предмет, той е интегриран. Нови предмети в начален етап ще са гражданското образование и компютърното моделиране или информационните технологии, които предлагаме да започнат от 3-ти клас постепенно. За да може от 3-ти до 10-ти клас, включително, да няма прекъсване в обучението по информационни технологии, естествено съобразено с възрастовите характеристики на учениците", посочи зам.-министърът.