Властите в Латвия най-накрая се отърваха от града призрак Скрунда-1 - вероятно последният, останал на територията на бившия СССР, пише в. "Гардиън".

Тази година те платиха 16 500 евро на частна компания. Тя ще купи някогашния секретен съветски военен град.

Човек трудно ще повярва, че на това място някога е кипял живот.

 

Caption
Макар да са били военни в секретен град, на жителите
на Скрунда-1 не им е било чуждо нищо човешко.

По време на Студената война СССР създаде над 40 тайни селища, почти всички с военна цел. Освен че не бяха отбелязани на картите, те имаха кодови имена. Те се състояха от името на най-близкия град, а към него бе добавяна цифра.
 
Най-известният от градовете-призраци е Припят в днешна Украйна, построен за работниците от Чернобилската АЕЦ. След аварията през 1986 г. жителите му бяха евакуирани. Днес времето в града е спряло и всичко там е останало както преди 29 години.

"Победата започва тук", гласи запазеният и до днес надпис в някогашната спортна зала.

 

Нормално е на такова място най-популярният отбор да е
бил руският ЦСКА. Емблемата му е нарисувана на стената

 

Другарят Ленин бди над военните.

Съдбата на Скрунда-1 и други подобни военни градове бе доста по-малко драматична, отбелязва "Гардиън".

Те са символ на разочарованието и неизпълнените обещания. Парадоксалното е, че както възстановяването, така и разрушаването им са твърде скъпи. Така добре развитата някога военна, научна и гражданска структура на Скрунда-1 се люшна от едната в другата крайност - от небрежността към пълната изолация.

След продължили дълги години неуспешни търгове, сурови зими и естествени разрушения правителството на Латвия реши да си възвърне контрола върху мястото. Идеите включваха развитие на туризма и откриването на фабрики. Базата обаче бе пригодна единствено за военни цели.

Един от многото бункери от онази епоха

 

 

Поликлиниката може отдавна да я няма, но указанията
за спиране на кръвотечението са си на мястото и до днес.

Преди три месеца властите в Рига обявиха, че половината територия ще бъде предоставена на армията. Твърди се, че там вече дошли войски от НАТО, които използват базата за обучение.

Другата половина ще бъде дадена под наем на ниска цена. Инвеститорът се задължава да създаде работни места и инфраструктура.

 

Разцветът през Студената война

 

Скрунда-1 е имал ключова роля във военната стратегия на СССР. Там са живели над 5000 души. Градът бил построен около две радарни системи за ранно предупреждение. Те трябвало да следят дали към Съветския съюз не летят ракети с ядрени бойни глави.

Днес няма и помен от всичко това. Празните улици, рушащите се бункери и порутените бараки създават чувство на отчаяние.

Последният жител е напуснал Скрунда-1 през 1999 г.

 

Упадъкът

 

Разпадането на СССР през 1991 г. довело до края на Скрунда-1 и други подобни градове. Финансирането на военните съоръжения било прекратено и обитателите напуснали селищата.

Руското правителство искало да стопанисва Скрунда-1 още четири години. Управляващият по онова време Народен фронт обаче се възпротивил. От партията заявили, че продължаването на руското военно присъствие ще подкопае независимостта на Латвия.

Базата продължила да функционира под руски надзор чак до 1998 г. След това латвийското правителство решило да разруши радарната станция. Това станало под звуците на тържествена музика.

По-нататък обаче станало ясно, че потенциалът на Скрунда-1 е бил подценен. Латвия решила да вземе пример от други съоръжения на своя територия и в съседните Литва и Естония. Така например някогашният ракетен комплекс в Плокстине в Литва бил превърнат в музей на Студената война и екологичен учебен център. А друг призрак в самата Латвия - бившата база за ядрени ракети в Алуксне, станала туристическа забележителност, където се провеждат състезания по пейнтбол.

Остава да се види какво чака Скрунда-1.

В момента там има много запазени следи от съветското време. Репортери от различни издания често посещават някогашния таен град и правят фоторепортажи.