ФИФА започна разследване срещу Германия за това как е спечелено домакинството на световното първенство през 2006 г., съобщава щатският тв канал ABC, позовавайки се на "Асошейтед прес".

Към момента няма много подробности, а също така липсва потвърждение от световната футболна федерация.

Швейцарската и щатската прокуратура нищят домакинствата на предстоящите мондиали в Русия и Катар, а покрай това и корупционните скандали срещу висши футболни функционери, начело със Сеп Блатер и Мишел Платини.

Етичната комисия на ФИФА дори отстрани двамата, докато разследва плащане от страна на швейцареца към французина в размер на 2 милиона швейцарски франка.

"Договорът, който имах с Платини, бе едно джентълменско споразумение", обяви разследваният за злоупотреба с власт Блатер.

Платини твърди, че хонорарът е за консултантска работа, която той е свършил между 1999-а и 2002 г., но ФИФА нямала възможност да го изплати по това време и затова го сторила с 9 години закъснение. Публичните финансови доклади на футболната централа обаче обориха тази версия, а днес Блатер за първи път говори публично по казуса пред швейцарската медия RROTV.

Той потвърди, че обжалва 90-дневното си отстраняване.

По-интересните събития напоследък обаче се случват около Платини. Футболната асоциация на Англия обяви, че оттегля подкрепата си за французина за конгреса на ФИФА през фувруари догодина. Надигат се все повече гласове срещу боса. УЕФА все още го подкрепя.