От 1 октомври Орегон стана четвъртият щат, в който e разрешено продаването на марихуана за свободна употреба, съобщи Mashable.com. Влизането в сила на закона предизвика опашки пред магазините за медицинска марихуана, която отдавна е легална в щата. В  тях може да се продава на възрастни над 21 години по четвърт унция, или около 7 грама от растението на ден.

Опашките на моменти достигаха до размерите на тези пред магазините за електроника при излизането на нов iPhone.

Давиа Флеминг, 29-годишна жена от Портланд, е била първа на опашката пред магазина "Шанго Премиум Канабис". Тя отбелязва, че е впечатлена от това колко красив и професионален изглежда магазинът.

"Освен впечатляващо положителния резултат, денят беше много полезен, цялата държава ни гледа", каза тя.

Шейн Маккий, съосновател и съсобственик на магазина, казва пред Mashable, че опашката се е оформила още преди официалното отваряне в полунощ.

"Беше исторически момент за "Шанго" и всички потребители в Орегон, които най-после имат възможност да си купят качествен продукт, проверен в лаборатория и тестван в безопасна среда", отбеляза той.

Марихуаната досега е легална за свободна продажба в Аляска, Колорадо, щата Вашингтон, а в общо 23 щати се продава за медицински цели. Всички щати докладваха сериозни приходи от данъци върху растението от легализацията насам.