Фалшиви подписи са внесли поне шест партии при регистрацията си в ЦИК за предстоящите евроизбори. Това са "България без цензура", "Българска демократична общност", "Партия на Българските комунисти" и "Национал-демократичната партия", "Коалиция Обединени Демократи" и "Зелена партия".  Проверка в сайта на ЦИК показва, че хора, които никога не са полагали подпис за която и да е политическа сила, фигурират в списъците. 

В социалните мрежи тревога вдигнаха самите потребители, чиито данни са били използвани.

"България без цензура" е "получила" подкрепа от Боян Пищиков, известен в twitter като @arhivatora, а ЕГН-то на @tourbg фигурира цели три пъти - в подписките на ББЦ, "Коалиция Обединени Демократи" (КОД) на Илиана Раева и в "Национал-демократичната партия".

 

Нито Пищиков, нито Sash са се подписвали за партии. В профила си във фейбук Пищиков подчертава, че никога не е давал лични данни за регистрация на която и да е политическа сила.  

Потребители във фейсбук и туитър продължават да проверяват в сайта на ЦИК по ЕГН.  

Създаването на документи с невярно съдържание и фалшифицирането на подписи се наказва с лишаване от свобода до 3 години, сочи справка в Наказателния кодекс:

Чл. 308. (1) Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.

 

Чл. 315. (1) Който състави документ, като попълни лист, носещ подписа на издателя, със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия, се наказва съобразно с различията в чл. 308 и 309 .

(2) Съобразно със същите различия се наказва и онзи, който чрез измама склони другиго да подпише документ със съдържание, което не съответствува на волята на подписалия.

Клуб Z потърси за официален  коментар представителите на политическите партии. 

От името на “България без цензура” коментира юристът на партията Десислава Балабанова.

“Нали знаете, че ние сме коалиция”, посочи тя, визирайки факта, че ББЦ е в партньорство с ВМРО, Земеделски народен съюз, Движение “Гергьовден” и др.

Така според Балабанова някой може да е искал да се подпише за ВМРО например и не знаейки, че националистите са в коалиция с партията на Бареков, ЕГН-то му да се е озовало заедно с другите. 

От политическа партия (ПП) “Зелена партия” пък казаха, че не могат да коментират. Според Пенка Харизанова, посочена в сайта на ЦИК като лице за контакт, ако е имало някаква грешка, то тя би могла да се дължи пак на объркване от страна на симпатизантите. Просто имало няколко зелени партии и така например някой, който може да е искал да даде подкрепа за ПП “Зелените”, всъщност е дал такава за “Зелената партия”.

Това обаче по никакъв начин не може да обясни как човек, който твърди, че не е давал парафа си за нито една партия, се е озовал в подписката на коалиция.

За регистрация на партии и коалиции в ЦИК е необходима подписка на минимум 2500 привърженици.

Ако открием злоупотреба с лични данни в подадените списъци от партиите и коалициите за евровота, трябва да подадем жалба към Комисята за защита на личните данни или прокуратурата, уточниха от ЦИК. Сигнали могат да се подават и по електронен път, ако имате електронен подпис. На електронната поща на ЦИК са постъпили около 50 сигнала за злоупотреба с лични данни на граждани.

От комисията уточниха, че след като партиите внесат подписите за евровота, те се изпращат в Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО). Там проверяват дали името и ЕГН-то сътоветстват, но не и дали личните данни са сложени със съгласието на съответния подписал се.

Освен това в системата за проверка има и технически бъг. Справка в сайта на ЦИК показа, че ЕГН 1111111111 фигурира не един, а цели шест пъти в подписките на ПП "Атака". Според програмист, с когото Клуб Z се консултира, в системата за проверка има техническа неизправност. Формата проверява  дали са въведени цифри, а не каква е комбинацията. 

 

Пълен обзор на темата четете тук.

Ако откриете, че и вашите лични данни са взети от някоя политческа партия, пишете ни на редакционната поща clubz@clubz.bg.