Загадката с ЕГН-тата продължава - вече десетки докладват, че без да са полагали подпис под която и да е партия, намират инициалите си по единен граждански номер в списъка на ЦИК с подписките за евровота. 

Не само обикновените граждани са пострадали - Ирена Кръстева, доскоро собственик на "Нова българска медийна група", се оказа "симпатизант" на Съюза на комунистите в България, вместо очаквано да подкрепи сина си Делян Пеевски, който е кандидат-евродепутат на ДПС. Бизнесменът Николай Банев е подкрепил същата партия, вместо съпругата си - независимия кандидат Евгения Банева.

Скандалът тръгна от оплаквания в социалните мрежи - потребители в Twitter и Facebook съобщиха, че без тяхно знание се оказват симпатизанти я на "България без цензура", или пък "Национал-демократическа партия". Някои дори са подписани в две или три различни подписки.

Изникна и друг проблем - чрез системата за проверка на ЦИК, която те за пръв път въведоха вчера, всеки, който има ЕГН-то ви, може да установи на коя партия симпатизирате - в действителност или чрез злоупотреба с личните ви данни. Според Венета Шопова, председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), това може да доведе до натиск на работодателите върху техните служители.

"Всеки работодател например, който разполага с ЕГН-тата на служителите си, може да провери какви политически пристрастия има работникът му.Това до нарушава и тайната на вота. В действителност, това виждам като големият недостатък, който се появи покрай този казус", каза Шопова.

КЗЛД обяви, че ще се самосезира по сигнали на гражданите, и че може да присъди тлъсти глоби на евентуалните виновници.

ЦИК пък реагира със създаване на работна група, която да работи върху казуса. И въпреки, че продължават да приемат сигнали, те не могат да направят нищо спрямо евентуалните виновници, защото не е в техните правомощия. В случая става въпрос за криминално престъпление по Наказателния кодекс. 

На въпроса дали дадена партия може да загуби регистрацията си за евровота, ако се окаже, че падне под минимума подписи след премахването на фалшивите, говорителя на ЦИК Цветозар Томов отговори така:

С оглед на новата ситуация не мога да кажа нищо определено, защото не знаем колко са сигналите, за кои партии са и второ те трябва да бъдат проверени от компетентните институции. ЦИК няма как да ги провери. Имате жалба на гражданин, тази жалба трябва да бъде разгледана от компетентна институция. Ако е станала злоупотреба с личните му данни в дадена подписка, той естествено трябва да бъде изваден от нея. В същото време сроковете за провеждане на изборите текат. 

Председателя на Обществения съвет на ЦИК Антоанета Цонева заяви пред Клуб Z, че предават всички сигнали към прокуратурата, а фалшивите подписи били за партии от целия спектър. На същия въпрос като към Цветозар Томов тя разкри, че ситуацията е абсолютен прецедент и евентуалната измама е недоказуема, ЦИК няма какво да направи:

Не е предвиден такъв ред. А и няма достатъчно време да бъде проверено и установено това нарушение. Още повече, че това е прецедент, защото за първи път има такава възможност.

Изобщо, какво е бъдещето на тази норма и как от тук нататък следва да се регистрират партиите, е един много голям дебат. Защото за пръв път прагът за събиране на подписите е толкова нисък, 2500 подписа. При 7000 преди за партии и по 7000 за всяка формация в коалиция. При тези занижени в пъти прагове, пак се установява злоупотреба с лични данни. И то при положение, че проверката тръгна вчера в ранния следобед. Предполагам, че пикът на установяването на такива неправомерно събрани лични данни тепърва предстои.

Тя предложи ново софтуерно решение, с което хората да могат да правят такава проверка с онлайн регистрация, и да получават смс или имейл обратната информация от ЦИК.

След като ЦИК прехвърли топката на прокуратурата, потърсихме и тях за коментар. Екипът на главния прокурор Сотир Цацаров заяви пред Клуб Z, че не планира да се самосезира в този момент.

"Ще се самосезираме обаче ако жалбите станат твърде много", посочиха от там и призоваха гражданите, които се чувстват засегнати, сами да се обърнат към държавното обвинение.

От прокуратурата обаче заявиха, че ЦИК не им препраща сигналите на граждани, получени от вчера насам.

Оказа се, че да намериш няколкостотин или повече ЕГН-та е детска играчка - търсачката Googlе е само най-лесната стъпка. В Търговския регистър могат да се намерят ЕГН-тата на всеки, регистрирал някакъв бизнес, Държавен вестник и онлайн копието му също е неизчерпаем източник на уж пазената лична информация.