Акциите на германския автопроизводител BMW рязко поевтиняха, след като публикация в германския в. Auto Bild съобщи, че нейните дизелови двигатели също надвишават екологичните норми.

В днешното издание на авторитетното автоиздание е публикуван обширен материал, в който пише, че оборудвано с дизелов двигател BMW X3 отделя 11 пъти повече азотни емисии, отколкото е нормата.

Тестът е проведен от Международния съвет за чист транспорт (ICCT) - организацията, която разкри нередностите при Volkswagen. "Всичките данни показват, че това е проблем, който не е съмо с колите на VW", казва шефът на ICCT за Европа Питър Мок.

Акциите на BMW поевтиняха с 5%, докато в същото време дяловете на VW поскъпнаха с 5,4% в сутрешната търговия, след като през последните дни концернът изтри над 40% от пазарната си капитализация.

В официално съобщение BMW отрече, че е превила манипулации, за да постигне по-добри резултати на своите тестове. Компанията припомни, че тестове на ICCT са потвърдили, че моделът X5, както и други 13 коли на марката отговарят на изискванията.