Отдавна се съмнявам, че има тежка организация на каналджии, организираната престъпност е много адаптивна, за да изкара пари, но явно има покровителство, заяви ген. Атанас Атанасов от реформаторите пред Нова тв, цитиран от "Фрогнюз". След като могат да се правят журналистически разследвания, какъв е проблемът полицията да разбере това. Нелегалните мигранти се прекарват през София, разквартируват се и после се насочват към Сърбия, посочи той и каза, че няма никакви акции на МВР. 

Преди неговото изявление репортери на Нова показаха как за големи суми - хиляди евро на човек, се прекарват бежанци от Турция в България. В престъпната схема участват българи, турци и сирийци, който живеят отдавна в нашата страна.

Трябва да видим има ли конкретни оперативни дейности по тази дейност, каза Атанасов. Въпросът е, че това не са картофи, а живи хора, които се товарят на превозни средства, настаняват се в центъра на София, товарят се на други превозни средства - това е публична дейност, която не може да не бъде засечена. Мълвата, с която се успокояват в МВР е, че те няма да останат тук, но това е само легендата, зад която се крие организацията, каза Атанасов.

Явно на определено ниво в професионалното ръководство на МВР това се проспива. Държавата не е ефективна в противодействието на тези мрежи. От миналата седмица беше изменен НК - за транспортирането на бежанци нелегално се дават вече тежки наказателни отговорности. Това не е трафик, а чисто каналджийство. Явно добре се смазва машината с подкупи, каза той.

Днес в НС ще стане ясно кой ще натисне червения и кой зеления бутон, коментира Атанасов по повод промените в Конституцията, които влизат отново в НС. Първото гласуване на законопроекта е политическа воля, а не конкретни текстове, те се гледат после текст по текст. Над 90% от българските граждани искат радикална съдебна реформа, затова съдът трябва да се раздели от всякакви зависимости. Днешната българска прокуратура има нужда да бъде освобождавана, не завладявана, посочи той.