Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Периодът, през който енергоносителите ще бъдат евтини, може да продължи дълги години.

Това заяви пред агенция Блумбърг Ручир Шарма - шефът на подразделението за развиващитге се пазари на американския финансов конгломерат "Морган Стенли".

На моменти цената за барел петрол ще пада под 35 долара, твърди Шарма. 

"Трябва да се готвим за дълга зима на суровинните пазари." Така образно обрисува прогнозата си експертът, участващ в управлението на 25 милиарда долара.

Ручир Шарма очаква петролът за
дълго да се срине до 35 долара за
барел. Снимка Уикипедия

Според него двувековната история на петролния промишлен отрасъл показва, че цените на "черното злато" растат в продължение на десетилетие, след което падат цели 20 години. По тази причина и сега създаването на преработващи мощности, способни да "генерират" високи цени на суровините, ще отнеме дълги години.

Един от ключовите фактори за предстоящата криза е спадът на темповете на икономическия ръст в Китай. Нито един от развиващите се пазари не е в състояние да компенсира това явление, отбелязва Ручир Шарма.

Освен това, върху цените на петрола силен натиск оказва създалият се излишък от предлагане. Именно той ще доведе до падането на цените до 35 долара за барел, убеден е роденият в Индия експерт.

Като за капак, ОПЕК добива петрол в обеми, близки до рекордните. САЩ увеличиха добива на суровини до максималните показатели от 1972 г. насам.

Русия вече достигна рекордния добив в постсъветския си период. Макар рублата да изгуби 10 на сто от стойността си спрямо долара, руските производители на петрол генерират пари, сякаш барелът струва 100, а не 50 долара, съобщиха от финансовата групировка "Голдман Сакс" в началото на месеца. И поради поевтиняването на националната валута руснаците едва ли ще намалят производството.

В началото на годината консенсусната прогноза на 13 аналитици бе, че през 2018 г. един барел петрол ще струва средно 79,16 долара, припомня Блумбърг. Сега обаче прогнозата бе понижена на 73,05 долара.

Ключови думи

Коментари

Руска тъпота!

Заглавие :Намаляването на заплатите в РФ дава надежда за възстановяване на производството./!?/ 16.09.2015 00:17:48 Обвал зарплат в РФ дает надежды на восстановление производства

От 40 г. В САЩ действа закон за забрана на износа на петрол!В момента Конгреса ще го отмени!Световния пазар ще се нанефтини и цените ще паднат. Освен това, там се връща и Иран!Това е добре за нас!

За нас няма значение, ти да си видял да има резонно намаление на цените на петролните продукти, въпреки спада на цените на суровия петрол? Аз поне не помня някога такова нещо да се е случвало! Както и няма да се случи, защото тук държава няма, а само лапачи, крадци и мишки!

*

Лоша новина за онези държави, които разчитат само на износ на петрол.

От началото на годината,Русия е похарчила за военна подкрепа на Донбас и режима на Башар Асад в Сирия, 2.5 милиарда долара! Общата стойност на финансирането на квази-членки и военно присъствие отвъд границите на Руската федерация, може да се стане $ 6 милиарда, оценена от експертите на информационно-аналитичен агенция Stratfor. Най скъп военно-геополитически проект за Руската федерация продължава да е Донбас - само преките разходи за самопровъзгласилата се, за военна подкрепа е в размер на около $ 2 млрд. Донбас си финансира и за пенсии 2,5 милиарда рубли заяви в сряда, Bloomberg. Ако прибавим цената на Крим, общата стойност на геополитически проекти на Кремъл в чужбина по-близо до $ 6.0 милиарда от началото на годината! //// Същевременно,Заглавие :Намаляването на заплатите в РФ дава надежда за възстановяване на производството./!?/ 16.09.2015 00:17:48 Обвал зарплат в РФ дает надежды на восстановление производства

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.