Периодът, през който енергоносителите ще бъдат евтини, може да продължи дълги години.

Това заяви пред агенция Блумбърг Ручир Шарма - шефът на подразделението за развиващитге се пазари на американския финансов конгломерат "Морган Стенли".

На моменти цената за барел петрол ще пада под 35 долара, твърди Шарма. 

"Трябва да се готвим за дълга зима на суровинните пазари." Така образно обрисува прогнозата си експертът, участващ в управлението на 25 милиарда долара.

Ручир Шарма очаква петролът за
дълго да се срине до 35 долара за
барел. Снимка Уикипедия

Според него двувековната история на петролния промишлен отрасъл показва, че цените на "черното злато" растат в продължение на десетилетие, след което падат цели 20 години. По тази причина и сега създаването на преработващи мощности, способни да "генерират" високи цени на суровините, ще отнеме дълги години.

Един от ключовите фактори за предстоящата криза е спадът на темповете на икономическия ръст в Китай. Нито един от развиващите се пазари не е в състояние да компенсира това явление, отбелязва Ручир Шарма.

Освен това, върху цените на петрола силен натиск оказва създалият се излишък от предлагане. Именно той ще доведе до падането на цените до 35 долара за барел, убеден е роденият в Индия експерт.

Като за капак, ОПЕК добива петрол в обеми, близки до рекордните. САЩ увеличиха добива на суровини до максималните показатели от 1972 г. насам.

Русия вече достигна рекордния добив в постсъветския си период. Макар рублата да изгуби 10 на сто от стойността си спрямо долара, руските производители на петрол генерират пари, сякаш барелът струва 100, а не 50 долара, съобщиха от финансовата групировка "Голдман Сакс" в началото на месеца. И поради поевтиняването на националната валута руснаците едва ли ще намалят производството.

В началото на годината консенсусната прогноза на 13 аналитици бе, че през 2018 г. един барел петрол ще струва средно 79,16 долара, припомня Блумбърг. Сега обаче прогнозата бе понижена на 73,05 долара.