Индийският национален превозвач  Air India ще върне на земята 125 души от персонала на самолетите си. Представител на компанията съобщи за Би Би Си, че нареждането е било осъщесвено въз основа на заповед на авиационните власти на страната от миналата година. 

Предпреждение тогава са получили 600 души, но 125 от тях за отпуснатото време не са успели да влязат във форма.

Според обяснението, което Би Би Си потърси от авиационните власти, е имало подобна препоръка, но тя не била за килограмите, а за добрата форма на екипажите. Според авиационните регулации индексът на телесната маса за мъжете в екипажите трябва да е 18-25, а за жените- 18-22. Авиационният експерт Капил Каул отбелязва, че екипажи със свръхтегло са лош сигнал, че нещо не е наред в тази компания. 

Това не е първият случай, при който Air India е сваляла членове на екипажите на самолетите си заради проблеми с теглото. През 2009 г. компанията уволни 9 стюардеси заради наднормено тегло. Обяснението беше, че тяхната форма може "да затрудни подвижността и гъвкавостта им". През 2004 г. превозвачът беше въвлечен в друг скандал, след като обяви, че бъдещите стюрадеси не могат да имат никакви белези на лицето или следи от акне.