Григор Димитров безспорно се превръща в един от най-позитивните герои на българския спорт. И няма как да е иначе – Гришо е страхотен атлет, спортсмен на корта и чаровник извън него. Доскоро над образа му тегнеха две много сериозни сенки – тези на Шарапова и Федерер. Нямаше коментар за Григор, в който той да не бъде сравнен с Маестрото от Швейцария или пък интервю, в което да пропуснат да попитат за връзката му с руската тенисистка.  

Постепенно обаче младият българин излезе от тази сянка и започна да блести със собствена светлина. Григор намери своята идентичност и напълно уверено се устреми към световния тенис връх. Към момента Гришо е само на 15 стъпки от него, като и най-големите песимисти осъзнават, че е въпрос на време Димитров да намери своето място в топ 10.  По-смелите виждат в негово лице бъдещ шампион от Големия шлем и разрушител на статуквото на най-добрите 4 в света. Дали тези прогнози ще се сбъднат?

Едно нещо обаче е сигурно - със своя красив и разчупен тенис Григор Димитров печели все повече почитатели, за които ще бъде интересно да си припомнят някои от най-значимите победи на българина до момента.

Григор Димитров записа първата си изключително престижна победа в света на мъжкия тенис в 1-ия кръг на тенис-турнира ABN Amro World Tennis в Ротердам през 2009 г. Тогава 17-годишният Димитров победи чеха Томаш Бердих (23-и в света) с 2-1 сета (4:6, 6:3, 6:4). Младият ни талант победи именития си съперник след фамозен обрат и загатна за страхотния си талaнт. За победата Григор получи 45т. за световната ранглиста, които му гарантираха влизане в първите 400, след като до момента заемаше 478-то място.

Вторият път, когато хасковлията сериозно влезе в полезрението на тенис анализаторите, беше през април 2013 г. Във втория кръг на турнира от сериите „Мастърс 1000” в Монте Карло българинът победи тогавашния номер 10 в света Янко Типсаревич с 2-0 сета. По-рано през годината Григор Димитров няколко пъти показа, че има качествата да се надиграва с най-добрите в света, но липсата на опит и грешки в решителните моменти го лишаваха от крайната победа. Този път мачът се разви по съвсем различен сценарий. Гришо показа самочувствие и тотално надигра опитния сърбин.


Без съмнение първата ни ракета постигна най-бляскавата си победа на 7 май 2013 г. На турнира от сериите „Мастърс 1000” в Мадрид Димитров победи световния номер 1 Новак Джокович. След маратона, продължил 3 часа и четири минути, тенис специалистът на ВВС Джонатан Овъренд заяви: „Роди се звезда".

„Изразът „роди се звезда" трябва да е запазен за талантливи тийнейджъри, но в случая на Григор Димитров мисля, че можем да направим изключение”, написа тогава Овъренд. Нека си припомним моменти от този паметен двубой:

Страхотните победи на Григор доведоха и до най-логичното и чакано нещо - първа титла на ниво ATP. През октомври 2013 г. първата ни ракета победи на финала в Стокхолм третия в света Давид Ферер с 2:6, 6:3, 6:4. Това бе вторият финал за Димитров, след като по-рано през същата година загуби от шотландеца Анди Мъри на финала в Бризбейн (Австралия).

„Мечтата ми се сбъдна. Благодаря Давид. Беше страхотен мач. Това е много специален турнир за мен", каза Гришо след награждаването в шведската столица.

"Дами и господа, струваше си да се събудим рано тази сутрин и да видим този брилянтен тенис!" Думите са на тенис коментатор от „Sky Sport”, а повод е мачът между Григор Димитров и Анди Мъри. На 1 март 2014 г. първата ни ракета постигна драматична победа над олимпийския шампион от Лондон 2012 и се класира за финала на турнира от сериите АTP 500 в Акапулкo, където по-късно триумфира и с титлата.

Гришо направи впечатляващ обрат срещу шампиона от Уимбълдън и излезе победител в два поредни тайбрека след 2 часа и 55 минути игра.