Големите печеливши от развитието на съдебната реформа до момента са Реформаторският блок и ДПС, а губещите са БСП и "Атака". Това коментира социалният антрополог Харалан Александров пред Нова Тв.

Според Александров поведението на Реформаторския блок през последната седмица, когато се дебатираха промените в Конституцията, заслужава поздравления. Той смята, че реформаторите са удържали на много силен натиск, прокарали са в една сложна и комплексна среда това, в което вярват и са заявили готовност да платят цената.

"Другите участници, освен БСП и "Атака", също се държаха адекватно", изтъкна Александров.

Според него ДПС иска да е от страната на проевропейските партии и да демонстрира, че е значим фактор.

"И ДПС трябва да бъдат поздравени, минаха по изумително ловък начин от печелившата страна, което БСП не направи", коментира Александров.

Според него през последната седмица се наблюдава еволюция на политическата култура у нас по посока на компромис, готовност да се жертва нещо краткосрочно за нещо дългосрочно. Александров изтъкна, че всичко това е станало възможно и заради много силното гражданско действие в подкрепа на реформата, както и натискът от "Запада, към който се числим и ние".

"Промените в съдебната система се превръщат в национална кауза, което е огромен успех", изтъкна Александров.