Имитация на варено яйце с неясен произход се предлага в търговската мрежа, показа разследване на БНТ. Репортер на телевизията го е намерил в зелена салата, която се продава в голяма търговска верига, без на етикета да е обявено какви продукти са използвани в нея.

Заместителят на яйцето има шуплест вид и неопределен вкус. Нарязан е на филийки, еднакви на диаметър с истинско варено яйце, но жълтъкът не се отделя от белтъка. "Яйцето" е дълготрайно - след няколко дни нито се развалило, нито променило цвета си, разказва репортер.

Проверка със скрита камера на БНТ показва, че яйцето-менте пристига в магазините като подобна на салам палка с жълта сърцевина и бяла обвивка, която се реже на шайби като салам.

”В момента няма нарушение при собственика на търговската верига. Да, наистина на салатите е имало сложени рулца от яйца. И е било обявено коректно алерген "яйца". Но няма обявено наименование на салатата и е нямало изписан етикет “Салата с яйца”, коментира пред БНТ Райна Иванова, експерт от Българската агенция за безопасност по храните.

От Агенцията по храните обясняват, че по документи рулата от "яйца" идват замразени от Германия и съдържат нишесте, сол и 96 процента яйца. Технологията на производство не е известна.