Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След трагичното изследване, че децата ни растат неграмотни лузъри, образователната министърка Клисарова, за да влоши нещата, реши по-често да ги води в София. За да видели метро. И това – идея от варненка, егати!

Повярвайте, по-здравословно е да отведем метрото до Варна, отколкото новият образователен план някой ден да се осъществи... Или ако ще ги водят – да не ги пускат да излизат никъде извън метрото. Или да им вържат очите, ушите и носовете и... Абе, всичко каквото може да се овърже. И да оставят на 100 деца едно око отлепено.
Да поразсъждаваме – какво добива като впечатление една чиста провинциална детска душица в София? Първо - мазните хартийки от банички от родния си край, които вече са тук. И се въргалят сиротни, след като гостите на столицата са си тръгнали с влака.
Второ – ще чуят реч омайна, сладка. И не само от своя край, а и от всички други, като някои – съвсем сериозно, - ако не ги гледаш в устата, не „хващаш“ какво ти говорят. Освен, когато те напсуват звучно на присъщия им диалект. Което задължително ще стане. Не София, а Полиглотия...
Всеки един от тези многоезични интрудъри носи освен лексикалните и хигиенните си навици. Които безмилостно ти сервира, особено в по-интимни пространства като маршрутки, рейсове, трамвая от Централна гара и т.н. 
Носи и отношението си към жените, еманирало дълги години някъде сред ваклите стада. Хайванчетата-екскурзианти ще го чуят по софийските улици под формата на дюдюкания – устни или клаксонни, и вербални ерупции като: „Че те съдерем, ма, оууу!...“
Ще се запознаят по кьошетата с продаващи себе си мъже и жени, а на пл. „Македония“ - и някакви средни. Ще се сближат с братския китайски народ от Илиянци, който още не се е светнал, че „фактури“, е нещо, което също може да произвежда.
Ще видят мол с ходеши Барбита вътре – такива, в сравнение с които лейката на баба им, с която полива доматите, е направо Айнщайн.
Ще видят Чалгоденски град, из който все още някакви университети се укриват между фолккръчмите, ЕнДеКа-то на културата и Витоша, на които отиваш да си отпочинеш заедно с 524 987 туристи.
Всичко това ще го видят, разбира се, само ако поредният напорист „баварец“ не ги е сгазил преди това.
Така че няма как идеята да се получи. По-добре да им прожектират нещо мило и образователна – например „Пришелецът“.

 

 

Ключови думи

Коментари

Незнайка

Не е чак толкова черно в столицата. Има какво да се види, стига да имаш очи да виждаш. И на гроба на Иван Вазов могат да отидат, и в Александър Невски, и в Етнографския музей, Земята и хората, Св.Петка, където може би са костите на Васил Левски, Софийския университет със своята история...изложбени зали, галерии, паметници. Не е нужно да се ходи непременно в МОЛ-а. Твърде черногледа статУя:))

Задължително сте права, но само ако извадим изредените факти от контекста на конкретното нещо. Спор няма, че изброяването е само на негативни явления и персони. Прекрасните места в София, както и хилядите потомци на театрали, общественици, финансисти и достойни българи, които щат, не щат, тук са повече отколкото в градчето Х, просто не са обект на този коментар :)

Луд гидия

Тази министЕрка, що си не гледа неврохирургията,а? Явно още помни още родитерските заръки:"К'ът идИш, майка, в София, самУ афиш'тИ дЪ чИтьеш, пак ньещУ шъ научиш ...." Има какво да се види в столицата, наистина. И е прав колегата с предишния коментар. Но екскурзии, така и така си се организират. Що трябва да е с министерски декрет? Съвсем друг е въпросът, какво ще е интересно но "госпожити" и къде ще заведат дечицата!

доброжелател

втора статия чета на този автор и не ми прави добро впечатление ...

niki

Татко Карло те е правил наистина с ръце.Сори сувенир.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.