До края на месеца доброволно трябва да бъде премахнат незаконният строеж в черноморската местност Яйлата, край Камен бряг. Проверка на ДНСК е установила, че в момента заповедта за спиране на строителните работи и за забрана на достъпа до строежа се спазва, предаде БНР.

В случай, че срокът за доброволно събаряне – 31 юли, не бъде спазен,  строителният контрол ще предприеме действия за принудително премахване на бетонната конструкция. Тя е издигната върху декар и половина земя в Националния археологически резерват.

Собственици на терена и инвеститори на обекта са братята Иван и Илко Павлови, арендатори на земеделски терени от Генерал Тошево. Те са придобили собствеността върху полуразрушена рибарска хижа на брега в Яйлата, купувайки активите на "АПК – с. Българево", след което са излели бетона с невалидно строително разрешение и без съгласуване с РИОСВ - Добич за изграждане на нова сграда, припомня „Дневник”.  Разрешението е издадено от главния архитект на Каварна, който вече е глобен. Наказани са и двамата извършители на строителството, както и техническият ръководител на обекта.

Заповедта за премахването на съоръжението е потвърдена с окончателно съдебно решение на Върховния административен съд от  2 юли 2015 г.