Две от популярните лица на „Протестна мрежа“ - Антоанета Цонева и Асен Генов, внесоха съвместни искове срещу вестниците „Монитор“ и „Телеграф“, както и срещу информационна агенция ПИК. Всеки един от ищците съди всяко от трите издания за по 4500 лева за „нанесени неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на честта и достойнството на ищеца, както и в нанесен психологически и физически дискомфорт“.

Статиите имат сходно съдържание. Първата е публикувана в сайта ПИК на 10 юли 2015 година: БОМБА В ПИК! Радан и "Протестна мрежа" на тайна среща планират свалянето на Цацаров. Дават по 50 на човек за митинг срещу главния прокурор. Набъркан ли е министър Ненчев?“.

На следващия ден същият сюжет се появява в хартиените и електронните издания на двата вестника, издавани от майката на депутата Делян Пеевски Ирена Кръстева. Заглавията и в „Монитор“, и в „Телеграф“ са еднакви:

„Цонева и Генов в паника, не могат да съберат масовка. 50 лева на калпак за протест срещу Цацаров“.

Ищците посочват, че в тези статии се съдържа „невярна и оклеветяваща информация“ за тях, „правят се манипулативни внушения за извършени от тях неморални действия, а именно, че събират „масовки“ и плащат на хора, за да протестират срещу главния прокурор“.

Исковите молби цитират пасажи от публикациите: „По 50 лв. на калпак раздава „Протестна мрежа”, за да събере участници в протеста „против” главния прокурор Сотир Цацаров …“, „Протестърите, сред които Асен Генов и Антоанета Цонева, обаче се ожалили, че не могат да съберат повече от 20-30 от дежурните си викачи, поради което се родила идеята за набиране на платена агитка.“ В публикациите се намесва и Министерството на отбраната, което щяло да покрие разходите.

Изнесената информация не отговаря на истината. Нито са провеждани подобни срещи между ищците и споменатите други имена в статията, нито някой е уговарял финансиране на протести от страна на МО и министър Ненчев, нито пък ищците раздават по „50 лева на калпак“ на участници в протест. Най-малко пък МО е „куче-касичка“ на „протестърите“ (като тук очевидно са включени и ищците)“, пише в исканията до съда.

Антоанета Цонева и Асен Генов твърдят, че тези публикации „засягат личните и професионални авторитети на ищците, честта и достойнството им, създават невярна негативна представа за личностите им“. В резултат на твърденията те „претърпели неимуществени вреди, изразяващи се в уронване на честта и достойнството им, авторитета им в обществото, включително в средите, в които работят, създадени са негативни представи за личните им качества, етика и морал, накърнени са добрите им имена.“

Молбите са внесени в Софийския районен съд.