Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис имаше моден гардероб и остър език. Той правеше с тях заглавия по първите страници. Наричаше например кредиторите на Гърция "терористи". Днес пристигна сметката за изявите му. "Терористите" май решиха да си заслужат епитета.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и новият му финансов министър Евклидис Цакалотос дойдоха при тях да молят за пари, за да не фалира хилядолетната им демокрация и да не изпадне от Еврозоната. Беше им предложен следният избор:

(а) режете пенсиите, вдигате данъците, пишете и приемате нов гражданско-процесуален кодекс, сменяте закона за статистиката, слагате конституционни тавани на дълга и дефицита (всичко това до сряда, за да започнем преговори); при тях разрешавате колективните уволнения, либерализация на търговията, приватизация на електроразпределението (като в България), продавате имущесвото на длъжниците с лоши кредити, слагате гръцки държавни активи за 50 млрд. евро (28% от БВП) в един управляван от нас фонд да ги продаваме и да погасяваме дълга ви към нас. Ако направите всичко това, ще ви дадем нови заеми за 82 милиарда евро, 25 милиарда от които,  за да имате банки, и 12 милиарда - да си платите следващите вноските по дълга за юли и август. И ако всичко това мине по мед и масло, ще помислим можем ли още малко да ви разсрочим дълга, но не се надявайте на ново опростяване.

(б) ако това ви се види много нанагорно, ви пращаме пет години на почивка извън Еврозоната, където като държава от Третия свят ще отидете с шапка в ръка при другите "терористи" от Парижкия клуб на официалните кредитори и ще молите да ви преструктурират дълга. Пък след пет години ще видим.

Този избор предложи и наложи на заседание на Еврогрупата вчера и днес германският финансов министър Волфганг Шойбле. Както се носи клюката в остри пререкания с други свои колеги и дори със самия Марио Драги, председателя на Европейската централна банка. Изключено е Шойбле да е направил това без предварителното одобрение на канцлерката Ангела Меркел. С тази алтернатива тя подава оставката на Ципрас. 

Той не посмя да постави на гласуване в парламента далече по-лесни условия за споразумение с кредиторите. Вместо това той свика референдум и 61 на сто от гърците им отговориха с "охи". Не ми се мисли как биха му отговорили сега вече разцепената му парламентарна група, партията, избирателите, ако се върне от Брюксел с новото меню.

Когато взе властта през януари, той обяви, че ще продава единия от трите правителствени самолета. Грешка. Сега може да му потрябва да се спаси от народната любов, ако утре банките рухнат, хората загубят спестяванията си и се върне драхмата. Няма да му е по-лесно обаче и при опитимистичния сценарий. Той предполага да изхвърли в коша барабар с голямото "охи" всичките си щедри обещания, цялата си предизборна програма и идеология. Тръгна да сменя реда в Европа, сега Европа е на път да смени реда в Гърция.

Да подсладят горчивата му чаша може да се надява само на последните си (поне на думи) приятели от левия политически спектър в ЕС - Франсоа Оланд, Матео Ренци, Вернер Файман. Те ще положат усилия да облекчат съдбата на страната му, не неговата, но ще го направят не заради Гърция и гърците, а заради Европа, която им харесва такава, каквато е сега. 

Ципрас прочете много лекции на европейците за древността на гръцката демокрация и за ценностите ѝ. Но май забрави за един от основните постулати на древна Елада, който е навсякъде - в архитектурата, във философията и в литературата ѝ - всичко с мярка.

Велико е гръцкото "охи", но освен него има nein, non, no, nje, общо 18 негови демократични синонима и те тежат повече.  

Освен това разговорът днес не е за демокрация, а за икономически реалности, както отбеляза финансовият министър на Словакия Петер Кажимир.

Gute Nacht, Alexi!