Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис имаше моден гардероб и остър език. Той правеше с тях заглавия по първите страници. Наричаше например кредиторите на Гърция "терористи". Днес пристигна сметката за изявите му. "Терористите" май решиха да си заслужат епитета.

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас и новият му финансов министър Евклидис Цакалотос дойдоха при тях да молят за пари, за да не фалира хилядолетната им демокрация и да не изпадне от Еврозоната. Беше им предложен следният избор:

(а) режете пенсиите, вдигате данъците, пишете и приемате нов гражданско-процесуален кодекс, сменяте закона за статистиката, слагате конституционни тавани на дълга и дефицита (всичко това до сряда, за да започнем преговори); при тях разрешавате колективните уволнения, либерализация на търговията, приватизация на електроразпределението (като в България), продавате имущесвото на длъжниците с лоши кредити, слагате гръцки държавни активи за 50 млрд. евро (28% от БВП) в един управляван от нас фонд да ги продаваме и да погасяваме дълга ви към нас. Ако направите всичко това, ще ви дадем нови заеми за 82 милиарда евро, 25 милиарда от които,  за да имате банки, и 12 милиарда - да си платите следващите вноските по дълга за юли и август. И ако всичко това мине по мед и масло, ще помислим можем ли още малко да ви разсрочим дълга, но не се надявайте на ново опростяване.

(б) ако това ви се види много нанагорно, ви пращаме пет години на почивка извън Еврозоната, където като държава от Третия свят ще отидете с шапка в ръка при другите "терористи" от Парижкия клуб на официалните кредитори и ще молите да ви преструктурират дълга. Пък след пет години ще видим.

Този избор предложи и наложи на заседание на Еврогрупата вчера и днес германският финансов министър Волфганг Шойбле. Както се носи клюката в остри пререкания с други свои колеги и дори със самия Марио Драги, председателя на Европейската централна банка. Изключено е Шойбле да е направил това без предварителното одобрение на канцлерката Ангела Меркел. С тази алтернатива тя подава оставката на Ципрас. 

Той не посмя да постави на гласуване в парламента далече по-лесни условия за споразумение с кредиторите. Вместо това той свика референдум и 61 на сто от гърците им отговориха с "охи". Не ми се мисли как биха му отговорили сега вече разцепената му парламентарна група, партията, избирателите, ако се върне от Брюксел с новото меню.

Когато взе властта през януари, той обяви, че ще продава единия от трите правителствени самолета. Грешка. Сега може да му потрябва да се спаси от народната любов, ако утре банките рухнат, хората загубят спестяванията си и се върне драхмата. Няма да му е по-лесно обаче и при опитимистичния сценарий. Той предполага да изхвърли в коша барабар с голямото "охи" всичките си щедри обещания, цялата си предизборна програма и идеология. Тръгна да сменя реда в Европа, сега Европа е на път да смени реда в Гърция.

Да подсладят горчивата му чаша може да се надява само на последните си (поне на думи) приятели от левия политически спектър в ЕС - Франсоа Оланд, Матео Ренци, Вернер Файман. Те ще положат усилия да облекчат съдбата на страната му, не неговата, но ще го направят не заради Гърция и гърците, а заради Европа, която им харесва такава, каквато е сега. 

Ципрас прочете много лекции на европейците за древността на гръцката демокрация и за ценностите ѝ. Но май забрави за един от основните постулати на древна Елада, който е навсякъде - в архитектурата, във философията и в литературата ѝ - всичко с мярка.

Велико е гръцкото "охи", но освен него има nein, non, no, nje, общо 18 негови демократични синонима и те тежат повече.  

Освен това разговорът днес не е за демокрация, а за икономически реалности, както отбеляза финансовият министър на Словакия Петер Кажимир.

Gute Nacht, Alexi!

Ключови думи

Коментари

Кабакчиев не мисли така! И Първанов - тоже! И Миков! И Путин. (Май трябваше да го сложа на първо място)

Развеселен

Вовата залага на фалит, да изкупи каквото има за без пари

al

Велико е гръцкото "охи", но освен него има nein, non, no, nje, общо 18 негови демократични синонима и те тежат повече. -истината-нито повече,нито по-малко.

я, човек с мустаци пък написал хубава статия!

шойбле

по/скоро меркел се съобразява с шойбле. изключено е меркел без съгласието на шойбле да каже нещо, тя е угодница и страхливка. а шойбле е известен с твърдоглавието си. и е поставял на мобинг§тормозил е варуфакис. такъв си е шойбле и е изключено да си мисли някой че той канцлерката слуша. тегли на всички майни и на целия ес и разиграва всички - вие представа нямате от шойбле. ако зависеше от меката меркел, подаваща се на натиск, отдавна щеше да е решен проблема. шойбле не се свени и пред камерите да соли хората постоянно, цепи мрака. той е железния, стига сте изкривявали ж бг жсичко, което е очевадно за цял свят

що се не скриеш

Развеселен

Шойбле е всъщност е Дарт Сидиъс.

Развеселен

"Но май забрави за един от основните постулати на древна Елада" - че всеки техен герой приключва съдбата си трагично.

gogo

Чакаме Кабапчиев.

Развеселен

След предателството на другаря Ципрас, Кабакчиев вероятно хвърли Елада да стане премиер от ККЕ и да установи търговски връзки с Пхенян.

Милен

Да, ето го идеологическия отговор и на Шойбле, който нямаше как да не се очаква. Вероятно ще го посмекчат малко, но това ще е отправната точка явно...

Пантейлимон

УЧУДВАЩО БЕЗХАБЕРИЯ , НЕРАЗБИРАНЕ И ЗЛОРАДСТВО СПРЯМО ГЪРЦИЯ ! 500-години ли? НИЩО НЕ СА! ОЩЕ 1000 НИ ТРЯБВАТ!

Ганьо

Ако Гр излезне от зоната - ще има поскъпване на чуждестранните стоки но износа , туризма и др. Отрасли ще заработят по добре , да обявят фалит и да го духат банките кръвопийки . Хората казаха как могат да си плащат вноските ,шойбле им иска и душата да им вземе .

Ганю, като не разбираш от икономика, трай и не пиши ГЛУПОСТИ и ПРОСТОТИИ!

Злорад

От Европейски по-Европейски е този анализ!

Gogo

Който сее ветрове, жъне бури.

Кабакчиев

Хе-хе, тоя автор продължава с нелепостите от типа гърците са комунисти, ядат, пият не плащат, вън. Нищо, никой не му оспорва правото на мнение. Ама да погледнем от другата страна. Първо, както вече стана ясно, петгодишно излизане от еврото е незаконно. Второ, незаконно е досегашното натрисане на непосилни дългове, направено при други управници. Трето, преди референдума се признаваше необходимост около 35% отписване на дълга по един или друг начин, сега се признава двойно повече. Четвърто, работата не само, че не е ураджийски лесна - "Гърция вън, урааа", както я представя авторът, ами, обратното, в собствения си капан са самите финансови акули и техните подгласници. Изправени са пред множество рискове, политически - огромен подем на лявото - включително Подемос, където за разлика от Гърция лидерът е от типа на Чавес, разбиване на дясното единство, гореща морална подкрепа на Гърция от страна на големи кръгове от ЕС обществото, и, най-вече, една ОГРОМНА ОПАСНОСТ. Ципрас може да не е привърженик на Москва и досега показва, че не е, но при налагане на още остеритет и идиотски мерки над Гърция, напускане на еврото и оттам на ЕС, току-виж едни ден дошъл Ципрас-mkII и побутнал Гърция в една друга орбита. Гърция, която е мощен щит на Европа точно там, където е границата с Ислямска държава. Разбира се, брюкселските чиновници не са малоумници, те просто сега играят покер, така че - помнете ми думата - скоро ще има много добро решение за Гърция и то няма да има нищо общо със злобните клетви на Бг-деснопразноглавците.

gogo

Споразумение ще има, но дали ще е добро и за кого е отделен въпрос. И хайде стига с тези заплахи за влизане в орбитата на Москва и атаки от ИД! Нямаш нито един икономически аргумент защо гърците трябва да живеят на гърба на останалите държави, да харчат повече отколкото изкарват. Като някаква латерна си и не преставаш да обиждаш българите.

23-годишен

Г-н Кабакчиев, блестящ сте. Продължавайте все така и подминавайте злобата и безпросветността на читателите на този сайт. Четем Ви!

кебапчиев

Кабакчиев..каква стана тя-хей казахте "охи",хей дървото ще ядете ,пък и ще ви оставят да се помолите за това. Новите предложения на европейците са с пъти по тежки от предишния пакет. Ти купи ли си вазелин веч или се готвиш за курс 1 евро-100000 драхми.

Кабакчиев

Ето я българската простотия. Дискусия трудно става с байганьовци, загнили в мозъците от цинизъм и злоба.

gogo

Продължаваш да обиждаш. Не знам откъде тази злоба. А така и не получавам отговори на поставени въпроси.

Развеселен

ти си най-злобният и надменен в целия форум, но няма лошо, поне веселиш колегите в дългите летни дни

Гледам в момента Би Би Си, откъдето съобщават, че срещата продължава вече 16 часа и решение още няма.

YMCH

Жалко за хората. Поредица безотговорни и алчни правителства ги навъртяха в тази банкстерска схема, която няма реален край. Поживяха си добре и спокойно, но сега ще трябва да платят и за игрите на политическата класа с банките и фондовете. Може би в един момент е по-смислено да сложат ужасен край с един Grexit отколкото този ужас без край да се проточи още десетилетие с перманентни кризи и без шанс за растеж.

дадоха им,

авторе!

Браво, Желев! Всичко е казано и то много точно.

хаха

немците са гола вода. Ако Меркел не озапти бесния Шойбле, Германия до три години ще е във фалит. Ама наистина ли Берлин, вярва че Цепрас и Гърция са клекнали и сега трябва да ги унижават с безпардонност и високомерие?! Не, Ципрас постъпи РАЗУМНО в ПОСЛЕДНАТА ВЪЗМОЖНА СЕКУНДА. Просто Ципрас спаси ЕВРОПА от огромно бедствие(вярно и Гърция щеше да се опари, но след 15 години, когато Европа щеше да е в руини, Гърция щеше да се върне на БЯЛ КОН).

хи-ха

Ей, големи простаци са в нета! Не се виждат, че не могат и не знаят да пишат грамотно, а се изцепват и като "политически" коментатори-ТЪПИ, ПРОСТИ И НЕГРАМОТНИ! "Германия ще фалира до три години"! ! !ДЕБИЛЕН ИДИОТ!

123

в Евразийския съюз е спасението!

1234

Иди при Тодор Живков и с него - в Сибир!

Абе Желев, ти не можа да познаеш резултата от референдума, ама пишеш анализи?!?!? Очевидно си уникален гьонсурат, щом като не се засрами и продължаваш да спамиш с простотиите си!

Браво на българина, юнак, който е написал тази прочувствена ред, изпълнена със състрадание за белите, които са налегнали комшиите! Ако скоро никой не е споменавал майка му, да знае че аз вече го направих!

Какво оставка е изискала Меркел??? Ципрас победи! Еврогрупата родължава да финансира както плащането на вноските по дълга, така и текущия бюджетен дефицит, така и изтичането на капитали от гръцките банки. Може много да се бие тъпана, че Ципрас капитулирал, но истината е обратната - Европа се престори, че вярва на лъжливото овчарче и пак ще му нарине една шапка пари. Дано поне парламентите в Германия и другите държави осъзнаят каква калпава сделка сключват за пореден път и да я допуснат. Отново ЕС руча жабетата, заради геополитическата невъзможност да се изключи Гърция и волята на външнополитическия суверен на Европа - чичо Сам.

НИЩО СТРАШНО,РУСИЯ ЩЕ ИМ ПРЕДЛОЖИ ЕДИН ТРИЛИОН ЕВРО И ГЪРЦИЯ ЩЕ СТАНЕ ЧАСТ ОТ РУСИЯ..,

КАБАКЧИЕВ Е МНОГО ТОЧЕН,НЕ ПЛАЧЕТЕ НА ЧУЖД ГРОБ ЗАЩОТО НЕ ЗНАЕТЕ НАКЪДЕ МУ Е ГЛАВАТА,МОЖЕТЕ ДА ПЛАЧЕТЕ НА ОБРАТНАТА СТРАНА..,

Прав си е човекът, като влезеш в таверна да ядеш, пиеш и хвърляш салфетки, колкото и после да сте единодушни компанията, че не трябва да си платите щеш не щеш ще го направиш.Ако не- повече не стъпваш там. Та така и с Гърция.

al

Gute Nacht, Alexi!-В сряда е първата стачка на мързеливците и се сещайте как ще гласуват скоро-за Новия Волен.А когато им свършат немските евра-ще н......т и ципрас и варуфакис-много готина фамилия-факис.

БАЙ ИВАН

ТОЗИ ДИКТАТОР - БАБИШКЕЛЯ МЕРКЕЛ ВЕЧЕ ДА СИ ВЪРВИ,ТЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯбВА ТЯ ДА ДЕСПОТИРА ЕВРОПА И ВСЕКИ МИСЛЕЩ ПО НОВОМУ

ROBERTA

ZIPRAS CHE SPASI GARZIA A NAS KOI CHE SPASI:

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.