Хосе Сегара (42 г.) е един от главните активисти на испанската лява партия "Подемос" в град Севиля. Тя се отличава с това, че не се ръководи от един човек, а от така наречени кръгове в различните региони. Очаква се партията, чието название в превод на български означава "Можем", да постигне значителен успех на парламентарните избори в Испания наесен. Очакванията се засилват след победата на съмишлениците им от СИРИЗА в Гърция, и особено след неделния вот против споразумението с кредиторите на южната ни съседка.

- Г-н Сегара, как "Подемос" посрещна вестта за победата на отрицателния вот на референдума в Гърция?

- Като нещо фантастично, като крачка напред в борбата срещу тройката кредитори.

- Но не смятате ли, че има опасност Гърция да излезе не само от Еврозоната, но и от ЕС?

- Тук не смятаме, че това ще се случи. Смятаме, че ще надделее стремежът на хората, който в крайна сметка доведе до промяната. 

За Гърция имаше два пътя. "Да" на вота означаваше тя да се подчини и да плати още повече, да плати огромен дълг, който никога нямаше да бъде в състояние да плати. Той бе натрупан най-вече в периода 2008-2009 г., когато партията СИРИЗА още я нямаше. Тогава управляваха правителства, които изготвиха такъв спасителен план, че 90 на сто от парите отиваха за спасяване на банките. Лично аз смятам, че такъв дълг е незаконен.

"Не" на референдума в Гърция обаче също не е добър резултат и изход, макар да е по-добрият вариант. Това бе "не" на изнудването и на страха.

- Кой е според Вас най-добрият вариант?

- И двата възможни резултата не са-добри. "Не" е обаче малко "по-красив", ако мога така да се изразя. Защото той не посяга нито срещу личността, нито срещу нейните права. И ние, останалите в ЕС, трябва да подкрепим гърците. Защото ще се окажем в същата ситуация като тях. Гръцкото "не" не беше срещу еврото и ЕС, а срещу изнудването и суровите икономии.

- Добре, но след този вот Гърция може да остане без пари. Какво счятате, че ще последва?

- Предстои им много работа, с много усилия. Но смятам, че ще намерят пътя. Не знам дали в България знаете, че през 1953 г. Испания и Гърция опростиха дълговете на Западна Германия - тогавашната ФРГ. И макар за това в момента да не се говори много, то ще излезе наяве съвсем скоро, ще бъде припомнено.

За щастие, Испания все още не е Гърция. Но малко й остава, за да я сполети същата участ. Това ще стане факт, ако страната ни продължи да бъде управлявана от десните неолиберали от Народната партия.

- Какво очаквате да се случи на парламентарни избори в Испания наесен?

- Премиерът Мариано Рахой говори, че те могат да бъдат изтеглени за септември. Но най-вероятно ще се проведат през ноември, в нормалния срок. Може дори и през декември, което е позволено от закона. (Предишните парламентарни избори бяха през ноември 2011 г. и бяха спечелени с абсолютно мнозинство от Народната партия- б.а.)

Тай като "Подемос" е нова партия, хората в Испания все още се колебаят. Само преди два месеца - през май, имаше местни избори. Като партия "Подемос" реши да не участва в тях. Наши членове обаче се включиха във вота като кандидати на местни движения. И в резултат кметицата на столицата Мадрид е нашата кандидатка Мануела Кармена. Тя спечели от листата на движението "Аора Мадрид" ("Мадрид сега"). Кметица на Барселона стана Ада Колау, която победи от листата на "Барселона ен Кому̀" ("Барселона като цяло"). Тези успехи увеличиха популярността на "Подемос". И ние очакваме да завършим в най-лошия случай втори на изборите.

Мануела Кармена от "Подемос" стана кметица на Мадрид. Снимка БГНЕС

- Втори след Народната партия ли?

- Според последните проучвания ще спечели Народната партия с 23 на сто, следвана от социалистите с 21 процента. "Подемос" ще бъдат трети с 20%. След нас е "Сиудаданос" ("Граждани"). Това е също сравнително нова партия, но дясна. Това е, така да се каже, десният еквивалент на "Подемос".

- Възможно ли е да направите коалиция със "Сиудаданос"?

- Не вярвам. Сега стъпваме на терен, където никога не сме стъпвали. И почти не знаем какви крачки да правим. Някои хора твърдят, че "Сиудаданос" е креатура на Народнатпа партия, създадена, след като тя загуби популярност. Аз обаче съм убеден, че не е така. И ако трябва да избирам каква дясна опозиция да имам, нека бъде "Сиудаданос".

- А възможно ли е да направите коалиция със социалистите?

- Да, но само при условие, че те не ни накарат да се отклоним от нашия път. Ние сме един вид партия на събранията. При нас събранието решава какво ще се прави, а не един лидер. Освен това, ако искат коалиция с нас, социалистите ще трябва да съобразят с желанието ни да бъде изработен спасителен план за гражданите. Той предвижда една сериозна алтернатива за живота на хората.

- Какво ще направи "Подемос", ако дойде на власт, независимо дали самостоятелно или в коалиция?

- Първата ни работа е да спрем принудителните извеждания на собственици, които не могат да си плащат банковите заеми за закупените жилища. Тези прогонвания са незаконни и нарушават самия Договор на Европейския съюз.

Второто е да ревизираме дълга на Испания, за да се разбере в каква степен е законен и в каква степен не е. Да се разбере доколко испанските граждани са измамени. Управниците говорят, че трябва да се спасяват банките, но не обясняват защо и най-вече с чии пари.

След това иде ред на нашия спасителен план за гражданите. Имайте предвид, че бедността у нас достигна незапомнени размери. Предвиждаме промяна и в режима на работа, и в начина на заплащането.

Имаме намерение да подпишем нов търговски договор с Южна Америка, като така усилим връзките ни с този регион. Имаме много неща, които да си предложим взаимно. Освен това, говорим един и същ език. Без, разбира се, това да се отразява на членството ни в ЕС.

- Преди няколко месеца заявихте в интервю пред Клуб Z, че може да организирате референдуми за монархия или република, както и "за" или "против" членството на Испания в НАТО. Остават ли в сила тези намерения?

- "Подемос" е партия, която смятаме за един вид инструмент, който хората да могат да използват за реализиране на своите стремежи. Ако бъде инициирана полемика каква форма на управление да има страната ни, разбира се, че ще направим референдум.

Ако трябва, ще организираме допитване и за НАТО. На хората ще бъде обяснено какво представлява пактът, какви пари плащаме за членството ни и хората ще решат дали да останем в него или не. 

Ако от ЕС се опитат да ни мамят, ще вземем мерки. Ние не желаем с нашите пари да спасяваме Централната банка на Германия. Искаме да бъдем европейци, но не по този начин като днес. Затова ще действаме като СИРИЗА в Гърция. Алексис Ципрас не направи нищо друго, освен да се съобрази с мнението на своя народ.

- Кой от референдумите, за които говорите, е най-вероятният?

- За република или монархия. Вероятно знаете, че до 1939 г. Испания е била република, която е била ликвидирана от десницата.

- Виждате ли някаква разлика между "Подемос" и СИРИЗА?

- Не виждам такава освен в езика, на който говорим. И двете партии са леви и търсят да дадат на народа си такъв глас, какъвто той никога досега не е имал.