Синдиците на обявената в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) се възползваха от възможността за удължаване на срока, в който трябва да представят доклад с предявените към банката вземания от кредиторите ѝ, става ясно от тяхно съобщениедо медиите.

Днес в "Държавен вестник" бяха публикувани измененията в Закона за банковата несъстоятелност, според които срокът за изготвяне на списъка на приети вземания в производство по несъстоятелност на банка се увеличава от 14 на 30 дни. 

Това облекчава синдиците, защото, в писмото си те съобщават за огромния обем получени и продължаващи ежедневно да пристигат по пощата молби, които трябва да бъдат анализирани. За да бъде качествено и прецизно направен този списък, така те ще могат да анализират по-обстойно предявените вземания и да прецизират становищата си по тяхното признаване или отхвърляне. По този начин ще има и по-малък брой кредитори, които след това да подават възражения и атакуват в съда техните решения.

Преди ден в. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че държателите на облигации на КТБ, които в по-голямата си част са американски и британски инвестиционни фондове, са предявили вземания в размер на $172 млн. към затворената банка.